🇪🇸 WRC: Neuville dominálta a Katalán Ralit, Evans pedig életben tartotta címesélyeit

Hétvégén rendezték a Rali-világbajnokság utolsó előtti fordulóját. Katalóniában pedig Thierry Neuville egy domináns teljesítménnyel szerezte meg idei második győzelmét, megismételve 2019-es sikerét a ralin. Közben Elfyn Evans második lett, életben tartva bajnoki esélyeit a monzai szezonzáróra!

A Finnországban győzelmet szerző Evans szombat délelőttig vezette a Katalán-ralit, ekkor azonban elfogyott a sebessége, és elveszítette az első helyet Thierry Neuville-lel szemben. A Toyota amúgy végig beállítási gondokkal küzdött, ami Ogier-t és Rovanperät még jobban hátráltatta. Emiatt szombaton Dani Sordo feljött a második helyre, és fel is kellett lépnie a második számú pilóta szerepkörbe a Hyundainál, hiszen Ott Tänak már pénteken kiállt a raliból.

Neuville szombaton egymás után 8 gyorsaságit megnyert, végig kezében tartva a ralit. A vasárnapi Power Stage előtt azonban majdnem utolérte a dráma. Az utolsó, plusz pontokat érő gyorsasági előtt nem indult az i20 indítómotorja, és a navigátor Martijn Wydaeghe kellett megtolja az autót. Szerencsére onnantól gond nélkül működött a technika és az utolsó gyorsaságit másodikként zárva, majdnem maximális ponttal zárta a ralit. 24.1 másodperc előnnyel nyert Evans előtt, akit indirekt módon egy másik Hyundai pilótája, Dani Sordo segítette. Ugyanis a hazai pályán versenyző Sordo megnyerte mind a 4 vasárnapi gyorsaságit, letaszítva a dobogóról a bajnoki éllovas Ogier-t. A Power Stage-t amúgy a rali első 5 helyzettje zárta pontszerző helyeken, Sordo-Neuville-Evans-Ogier-Rovanperä sorrendben. A fiatal finn végig gondokkal küzdött, és ugyan szombaton több gyorsasági után is állt a harmadik helyen, végül meg kellett elégednie az ötödik pozícióval.

Oliver Solberg első, teljesen aszfaltos raliját teljesítette WRC technikával, a hetedik helyen célbaérve, Gus Greensmith mögött.

WRC2-ben ismét nem állt rajthoz a listavezető Mikkelsen, azonban a szerencse mellé állt. Ugyanis honfitársa, és fő kihívója Mads Østberg csak negyedik lett, ezzel beérve, de nem megelőzve Mikkelsent a pontversenyben (126-126 pont). A kategóriát a francia Eric Camilli húzta be, a finn Teemu Suninen, és a WRC2-ben idén először induló, cseh Erik Cais előtt.

A rali összetett első 8 helyezettjét itt láthatjátok.

Evans két rali alatt 44-ről 17 pontosra csökkentette a hátrányát Ogier-vel szemben. Ez a különbség viszont még mindig a franciának kedvez, hiszen a Monza-ralin maximum 30 pontot lehet gyűjteni. Tehát ha Ogier feláll a dobogóra, Evansnek kell a győzelem és a Power Stage elsőség is a bajnoki cím megszerzéséhez.

Azzal, hogy Sordo és Neuville megszerezték a Power Stage első két helyét, a gyártói verseny is a monzai szezonzárón dől majd el. Tény, hogy a Toyota 47 pontos előnye nem tűnik ledolgozhatónak a Hyundai számára.

Folytatás tehát Monzában, egy hónap múlva!

Címlapkép forrása: a WRC hivatalos Facebook oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.