2023-ban Forma-1–es versenyt rendezne a Dél-afrikai Köztársaság

Az esemény vezérigazgatója, Warren Scheckter reménykedik abban, hogy 2023 elején hivatalossá válhat a Dél-afrikai Nagydíj megrendezése!

A Dél-afrikai Köztársaság a Forma-1 története során eddig 23 nagydíjat rendezett. Az első három alkalommal, 1962-ben, 1963-ban és 1965-ben a Port Elisabeth-től 200 km-re fekvő East London adott otthont a versenynek, 1967-től 1993-ig pedig – néhány év kihagyást leszámítva – Kyalami volt a helyszín. A pálya manapság FIA 2-es minősítéssel rendelkezik, de csak néhány biztonsági elemen kellene módosítani, hogy megkapja az ún. “Grade 1” licenszet, és ezzel alkalmassá váljon Forma-1–es nagydíj lebonyolítására. Manapság egyébként nem túl sok széria látogat Kyalamiba: az Intercontinental GT Challenge sorozat decemberben itt rendezi majd szezonzáró futamát, illetve idén februárban az endurance-világbajnokság is megjelent volna itt, a járványhelyzet miatt viszont ez meghiúsult.

A Forma-1 kapcsán mostanság nem merült fel az ország neve, azonban amióta Stefano Domenicali a sportág vezetője, nem titkolt szándék, hogy Afrikába is elvigyék a Száguldó Cirkuszt, ez ugyanis új piacokat nyithatna meg. A kyalami pálya igazgatója, Toby Venter szeptemberben egy interjúban a Wheels24-nek elmondta, készen állnak egy nagydíj megrendezésére és várják az FIA szemléjét, és azóta is folyamatosan tárgyalásban áll a nemzetközi szövetséggel. Venter akkor elmondta, igyekeznek szponzort találni az eseményhez, de amennyiben a Forma-1 hajlandó akár tőke nélkül is futamot rendezni Afrikában, akkor ők örömmel biztosítják a helyszínt.

Toby Venter [fotó: Porsche South Africa]

Kyalami mellett több utcai pálya is felmerült, mint lehetséges helyszín, így például Elginben, Durbanben és Fokvárosban is próbálkoztak nyomvonalakat kijelölni. Venter szerint Kyalami mellett szól, hogy a pálya még a jelenlegi feltételek mellett is sokkal biztonságosabb, mint egy utcai aszfaltcsík, a bukóterek kiszélesítésével és safer-falak telepítésével pedig csak még versenyzőbarátabbá válna a pálya. Hasonlóan vélekedik a South African Grand Prix vezérigazgatója, Warren Scheckter is, aki 2023 elejére szeretné a hivatalos bejelentést is letudni.

„A megnevezett városi pályákhoz viszonyítva, története és azonnali rendelkezésre állása miatt a legészszerűbb választás továbbra is Kyalami. Az elmúlt években Chase Carey-től kezdve az F1 szinte összes felsővezetőjét fogadtuk és bátorítottuk őket a tárgyalások megkezdésére a kormányunkkal. Korábban már bizonyítottuk, hogy nagy nemzetközi eseményeknek tudunk otthont adni (például a 2010-es labdarúgó-világbajnokság), és már csak egy nagydíj megrendezése szükséges ahhoz, hogy Dél-Afrika imázsát nem csak sport, hanem kulturális és turisztikai szempontból is fellendítsük. Készen állunk: jövőre ismét megvitatjuk a lehetőségét, hogy visszahozzuk a Forma-1–et az országba, 2023 elején pedig hivatalossá tegyük a dolgot” – nyilatkozta az 1979-es világbajnok Jody Scheckter unokaöccse.

Címlapkép forrása: dailysportscar.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.