Megváltozik az F2 és az F3 pontozási rendszere 2022-re

Közzétették az FIA Formula-2–es és Formula-3–as bajnokságok 2022-es sportszabályzatait, melyekből kiderül, hogy mindkét széria pontozási rendszere megváltozik!

A régi-új versenyformátum bejelentése után a Forma-1 ma hivatalos honlapján ismertette, hogy a 2022-es szezontól mindkét nevelőszériában új pontozási rendszert vezetnek be. A nagyobb változás a sprintversenyeket fogja érinteni, ezekért ugyanis jövőre már lényegesen kevesebb pont fog járni, mint eddig, és az egyes pozíciók közötti pontkülönbség is szűkül.

A hétvégék főversenyeit illetően drámai módosítás az F2-ben és az F3-ban sem lesz: ugyanúgy az első tíz helyezett kap pontot és ugyanabban a leosztásban, mint eddig. A változás a bónuszpontokat érinti, a pole-pozícióért ugyanis az eddigi négy helyett jövőre már csak kettő extra egység jár majd, és a versenyben a leggyorsabb kört megfutó versenyző is csak egy ponttal gazdagodik, feltéve, ha a legjobb tíz között végez.

A sprintversenyeknél már nagyobb a változás. Az F2-ben ezeknek futamoknak a győztesei az idei szezonban még 15 pontot írhatnak jóvá maguknak, jövőre azonban ez a mennyiség 10-re csökken! A második helyezett nyolc-, a harmadik hat pontot kap, innentől pedig a nyolcadik helyig egyesével csökken a pontok mennyisége. F3-ban még szorosabb lesz a leosztás: itt a győztes ugyanúgy tíz pontot kap, majd egyesével csökkennek a pontok egészen a 10. helyig. Itt tehát egy-egy pozíció között csak egy pont különbség lesz, ami véleményem szerint nem túl jó, a pilótáknak ugyanis kevésbé éri majd meg a kockázatvállalás egy-egy előzésért, ami miatt nagyobb eséllyel láthatunk majd “vonatozós” futamokat. A fordított rajtrács miatt az első rajtkockáért természetesen továbbra sem jár bónuszpont egyik szériában sem, a leggyorsabb körért járó extra egység pedig itt is kettőről egyre olvad mindkét bajnokságban.

A változtatásokat az FIA Motorsport Világtanácsnak még jóvá kell hagynia.

Címlapkép: Formula Motorsport Limited
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.