Utolsó Sainz, előre fuss! – avagy: így láttuk a Török Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év tizenhatodik felvonása, avagy: így láttuk a Török Nagydíjat!

Szilárd: “Most igazán szűkszavú leszek, mert ebből a futamból aztán jóval többet is ki lehetett volna hozni, mint ami lett belőle. Igazság szerint ha nem lett volna az, hogy Sainz és Hamilton is a szokásosnál hátrábbról indul, akkor talán megkockáztatom, hogy egy kezemen megszámolható előzésmennyiség lett volna az egész versenyen. Igazság szerint nem a pályához méltó verseny volt, és ez most a vizes pályának volt javarészt köszönhető. Bottas ahhoz képest, hogy tavaly 6x forgott meg, most egy icike-picike megingást leszámítva, teljesen tökéletesen vitte véghez a versenyt. Ki kell élveznie ezt a maradék hat futamot, hiszen amint bekerül az Alfa Romeo autójába (vagy isten sem tudja még, hogy minek fogják azt a csapatot jövőre hívni), akkor bőven elbúcsúzhat szerintem a top 5-ös pozíciók bármelyikétől. A Red Bull kihozta a maximumot a versenyből, de hála Hamilton felzárkózásának, így is buktak a konstruktőriben a Mercedessel szemben. Leclerc-t csúnyán megvezették… Igaz, nem tudom mit is vártam volna a Ferraritól, hiszen ez már szokásos és nem kéne, hogy meglepetésként érjen, de így is jól jártak, mert a McLaren egy szürke egér volt ezen a hétvégén. Összességében ezt a futamot egy Csernobilira értékelem. Nem túl jó, de nem is tragikus.”

– 3,6/10

– a nap versenyzője: Sainz

– a nap balfékje: Aston Martin, hogy hagyta Vettelt a közepesekre váltani

– a hétvége pillanata: A Red Bull különleges festése

Csaba: “A Mercedes pit-wall ismét megszólalt olaszul! A hétvégén megkaptuk arra a bizonyítékot, hogy egy esős verseny is tud unalmas lenni és a mezőny is majdnem hibátlanul le tudja hozni a futamot. Mivel az első x körben inkább a DTM igencsak megosztó szezonzáróját figyeltem inkább, így nem leszek a legrészletesebb. Az azonban feltűnt, hogy szegény Alonso megszívja a rajtot, de mivel utána ő maga is eljátszotta a faltörő kost, sors kicsi oda-vissza adta ezt. A taknyos körülmények között kaptunk egy váratlanul erős Bottast, aki magához képest hihetetlen jól teljesített és riválisainak esélyt sem adva hozta le a futamot. Mivel a Mercedes kicsit benézte Hamilton gumitaktikáját, így a Red Bull a nem leggyorsabb autóval is relatíve maximalizálta a hétvégét. Pérez végre dicséretet érdemel, és Hamilton elleni védekezését oktatni lehetne. A már említett DTM miatt Sainz előretöréséről picit lemaradtam, emiatt nem akarom “mástól átvenni” őt mint nap versenyzőjét, de azért megveregethetjük a spanyol vállát. Kicsit visszatérve a taktikákra, a Ferrari valahogy megint hozta saját magát- még ha Leclerc nem is lett volna reális győzelmi esélyes, míg Vettelnél is beütött a gumivarázs… Összességében közepes (vagy annál is unalmasabb) volt a verseny, amiről rengeteg emlékünk nem lesz pár hónap múlva sem.”

– 4/10

– a nap versenyzője: Bottas

– a nap balfékje: Vettel startégája

– a hétvége pillanata: Red Bull festése/Sato Honda színekben

Gergely: “A futam tipikus példája volt annak, hogy egy esős verseny is lehet unalmas. Gyakorlatilag hamar eldőlt minden fontos kérdés, bár néhány szebb megmozdulást azért feljegyezhettünk. Bottas magabiztos győzelmet aratott, Verstappen lényegében 10%-os teljesítménnyel is második lett, mögöttük viszont akadt némi látnivaló. Perez a futam nagy részében talán nem igazán találta a ritmust, azonban Hamiltonnal vívott csatája igen szemrevaló volt, és végül egy szép bronzérmet szerzett csapatának, ami a konstruktőri versenyfutásban sokat érhet. Leclerc negyedik helye szintén kitűnő teljesítmény, és Hamilton ötödik helyre való felzárkózása sem volt látványtalan, különösen a Tsunodával, illetve a már említett Perezzel vívott összecsapásai voltak emlékezetesek. Azonban a fő műsort nem az első ötös, hanem Carlos Sainz szolgáltatta, aki faképnél hagyta a mezőny nagy részét, és remek előzéseket bemutatva nyolcadik lett, fontos pontokat szerezve a Ferrarinak. A nap vesztesei közé sorolható a McLaren, amely két remek hétvége után mintha két évet zuhant volna vissza az időben – a wokingiak esélytelenül vergődtek egész hétvégén. Esteban Ocon is kitett magáért, kerékcsere nélkül teljesítette a versenytávot, és így pontot szerzett, ilyet sem mostanság láttunk. Ha nincsenek ezek az apró momentumok, alighanem a futam alulmúlja a sokat emlegetett 2019-es Francia nagydíjat is.”

– 2/10

– a nap versenyzője: Sainz

– a nap balfékje: McLaren

– a hétvége pillanata:  Perez és Hamilton csatája

A rajtnak egyedül Fernando Alonso volt a nagy vesztese, aki Pierre Gasly áldozata lett. Alonso amúgy gyorsan tanult és 3 kanyarral később már ő forgatta meg Mick Schumachert. Erre mondják talán, hogy “Karma”? (kép forrása: F1Porn Reddit page)

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Orosz Nagydíj – 8,50/10
 3. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 4. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 5. Francia Nagydíj – 7,00/10
 6. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 7. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 8. Olasz Nagydíj – 6,10/10
 9. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 10. Brit Nagydíj – 5,00/10
 11. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 12. Török Nagydíj – 3,20/10
 13. Holland Nagydíj – 2,90/10
 14. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 15. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon eddigi értékelése: 5,73/10

Bottas mondhatni agyonverte a mezőnyt. A finn egyébként amióta bejelentette az Alfa Romeo-s szerződését, azóta a legtöbb pontot szerezte. (A kép forrása: Formula-1 Hivatalos Twitter oldala)

Válogatás olvasói kommentekből

„2/10. Nincs vélemény, nincs legjobb, nincs balfék, nincs semmi.” (T. Ádám)

„2/10, egyebet nem tudok elmondani.” (K. Szabolcs)

“A futam maga 1/10, véleményem szerint a szezon eddigi legunalmasabb futama. A nap legjobbja nálam Sainz volt, meglepett a Ferrari egész jó tempója a versenyen, rosszabbra számítottam tőlük.” (V. Richárd)

„Mit lehet ezen értékelni? Ez olyan mint a boltban. Nyomokban mogyorót tartalmazhat… Itt nyomokban volt némi verseny! Mélyebb elemzés értelmetlen! 2/10.” (P. András)

„Mercedes szokásos, Verstappen megint felülemelkedett mindenkin, a Ferrari szánalom… Gasly a legjobb, maga a futam meg egy újabb, unalomba fulladt átlag.” (Sz. Viktor)

Címlapkép forrása: A Mercedes AMG Petronas Hivatalos Twitter oldala

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.