🇺🇸 FP1: Bottas nyerte az első szabadedzést, Hamilton és Verstappen előtt!

Kellően meleg körülmények fogadták a Forma-1 mezőnyét Austinban, miután a levegőt mérő hőmérő higanyszála az edzés során elérte a 32 ℃-t is, míg a pályáé 40 ℃-ig kúszott fel. A pályát több kanyarban újraaszfaltozották a versenyt megelőzően, miután korábbi években és egyes más szériák versenyein a versenyzők rendre panaszkodtak az aszfalt drasztikusan romló állapotai miatt.

Az edzés első pár perce máris izgalmakat hozott, miután Fernando Alonso volt kénytelen félreállni a hátsó egyenes végén, ami miatt néhány percre be is kellett lengetni a piros zászlót. Az Alpine versenyzőére mérnöke szólt rá, hogy azonnal állítsa le a motort, mielőtt annak bármi baja is lenne. A spanyol autójából dőlt az olaj és a benzin, de ez sem akadályozta meg a szerelőket abban, hogy az edzés utolsó 20 percére összerakják az autót. Alonso így végül a 15. helyen zárta az első edzést.

Az újraaszfaltozás valamelyest segített, de még így is rettenetesen elpattogtak az autók az egyes kanyarokban, de még az egyenesekben is! Ékes példája volt ennek, hogy a 9-es kanyar bejáratán található bukkanó több versenyzőt is megviccelt, ami miatt többeknek korrigálni kellett és ezért kicsúsztak a pályáról. A versenyirányításnak ezért volt dolga, hiszen ezen a hétvégén a 9-es kanyar kijáratát is figyelik, így aki azon a részen elhagyja a pályát, annak elveszik a körét.

Kimi Räikkönen az FP1 utolsó perceiben fogott meg a 9-es kanyarban, a huplis aszfaltnak köszönhetően (kép forrása: FOM / ESPN 2 TV közvetítése)

Az edzés leghajmeresztőbb pillanatát Sérgio Perez és Mick Schumacher mutatták be. A hosszú egyenes végén az elöl haladó Haas versenyző éppen levezető körön volt, és nem vette észre, hogy a mögötte gyorskörön érkezik Perez. Az esetnek szerencsére nem lettek károsultjai, miután kerék a kerékkel találkozott, de ez az akció így is elégvolt ahhoz, hogy a mexikói elküldje melegebb éghajlatra nyaralni a rádión keresztül a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiát.

Szinte hihetetlen, de ennek az esetnek nem lett sírás a vége (kép forrása: FOM / ESPN 2 TV közvetítése)

Az edzés leggyorsabbjai a két Mercedes versenyző volt, akiket kevesebb mint egy tized választott el egymástól. A harmadik helyen végző Max Verstappen majdnem egy másodpercet kapott már, ugyan azokon az abroncsokon, mint világbajnoki riválisai. A Sky Sports információ alapján azonban mind Hamilton, mind pedig Bottas feljebb tekert motorbeállításokkal körözött a Red Bull versenyzőinél, akik még visszafogottabb tempót mentek.

Az FP1 részlet időeredményei (kép forrása: Formula 1 hivatalos Twitter oldala)

Az FP2-t magyar idő szerint 22 órakor rendezik meg Austinban, Texas államban, amit az M4 Sport élőben közvetít!

(Címlapkép forrása: FOM / ESPN 2 TV közvetítése)

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.