Moto3: John Mcphee és Ayumu Sasaki Max Biaggi csapatában 2022-ben

Az őrült japán és a veterán indulnak Sterilgarda Max Racing színeiben jövőre.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy Darryn Binder érkezésével teljessé vált a MotoGP jövő évi nevezési listája, mindeközben pedig az alsóbb kategóriákban is szépen lassan kelnek el az ülések a következő évre.

Ayumu Sasaki két év után hagyja el a Tech3 KTM csapatát, ahol bár idén is szorgosan gyűjtögette a pontokat, ennek ellenére inkább őrült manővereiről vált emlékezetessé. Legjobb eredményét tavaly érte el a csapattal Aragónban, ahol a harmadik helyen intette le a kockás zászló. Az ő távozását már hetekkel ezelőtt tudni véltük, csapattársa kiléte azonban mindmáig kérdés volt.

A válasz viszont meglepő, hiszen a megszűnő SRT-től érkező John McPhee mellett tette le a voksát Max Biaggi, aki a Moto2-be fellépő Romano Fenati helyére igazolja a britet. Mondhatjuk úgy is, hogy a Moto3-as rutin róka váltja a másik rutinost, hiszen ők ketten indultak eddig a legtöbb futamon a kategória 2012-es megszületése óta.

McPhee számára már a tizedik Moto3-as év lesz a következő, ami azért elég sok mindent elárul a brit eddigi teljesítményéről. Nem rossz versenyző, de valahogy évről-évre egyre inkább kiábrándító látni amit csinál a pályán (gondoljunk csak a Katarban történt rugdosásra Alcoba ellen idén márciusból) és az embernek az az érzése, mintha megrekedt volna egy szinten, amit hiába erőlködik, nem tud túlszárnyalni.

A három győzelmet számláló brit helyzete azonban azért is érdekes, mert a Moto3-ban 28 év a limit korhatár, annál idősebb versenyző nem indulhat a legkisebbek között. McPhee jövő év júliusában tölti be ezt a kort, ami azt jelentheti, hogy a szezon második felét külön engedéllyel fejezheti csak be (habár egyelőre erről még konkrét információval nem szolgált a csapat). Ugyanakkor a kategória feladatával kapcsolatban is elgondolkodtató, hogy egy ennyi éves motoros, mit keres még a tinédzserek között, hiszen elvileg a fiatalok utánpótlásáról kellene első körben szólni ennek a szériának.

Az, hogy 2022 után mi lesz McPhee sorsa, az szintén egy érdekes kérdés, hiszen ha eddig nem kapkodtak utána a Moto2-ből, akkor nem valószínű, hogy jövőre ez változni fog. Így esetleg a Supersport vagy a Brit Superbike-bajnokságok lehetnek elsődleges célpontok a Moto3-as veterán számára.

Címlapkép forrása: Husqvarna Motorcycles.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.