Sutton vagyok, nyomomban négyen loholhattok- szezonzáró beharangozó!

Ahogy telik az ősz (hétvégén pedig órát is állítunk), egyre több bajnokság ér véget, vasárnap pedig kedvenc túraautós szériánk, a BTCC is lezárja a 2021-es idényt, Brands Hatch-ben, a GP vonalvezetésen. A bajnoki címre matematikailag még öten esélyesek, valójában inkább hárman-négyen. Igazából Ash Sutton a toronymagas favorit, de az általunk is rommáelemzett DTM szezonzáró megmutatta, hogy sosem szabad lebecsülni a dráma és káosz erejét.

Mielőtt nekiesünk a pontok és esélyek elemzésének, lesz egy változásunk a rajtrácson. A felejthető szezont teljesítő Jack Butel egy kisebb agyrázkódást szenvedett Doningtonban, és orvosi tanácsra az ExcelR8 Motorsport inkább helyettest indít a 96-os autóban. Helyére Andy Wilmot érkezik. A 41 éves versenyző 2013-ban teljesített egy fordulót Tony Gilham csapatával, majd 2015-ben teljes szezonra készült Dan Welch protonos gárdájával, azonban év közepén elfogyott az anyagi háttere. Csodákra nem számíthatunk tőle, de kíváncsi vagyok a teljesítményére.

Akik követték idén a szériát, nem éri őket meglepetésként, hogy Ash Sutton fordulók óta egy kényelmes előnnyel vezeti a tabellát. Jelenleg 316 pontja van a címvédőnek, és 32 egységgel vezet a négyszeres bajnok Turkington előtt (284). A dolog innentől lesz igazán szoros, hiszen Ingram 278 pontos és Jake Hill 271. Ne feledkezzünk meg Josh Cookról sem, aki 250 pontjával csak matematikai esélyes, és ismét kijön, hogy sokba került számára a Silverstone-i kizárás, amivel egy második helyet és jó rajtpozíciót veszített el az utolsó futamra.

A hétvégén maximum még 67 pontot lehet gyűjteni. A győzelmek 20 egységet érnek, a pole 1 pontot, illetve minden futamon a vezetett kör és leggyorsabb kör is szintén egyet.

Cook a 66 pontos hátrányával tehát éppen csak matematikai esélyes maradt Brands Hatch-re, tehát tényleg nincs amit veszítenie vasárnap. Thruxton új királya idén is három győzelmet szerzett a pályán 2 forduló alatt, nagy pechjére pedig pont Silverstone lett volna a harmadik legerősebb fordulója, csakhát a hasmagasság mérésen nem felelt meg kicsúszását követően. Ha nem veszíti el azt a második helyét, teljesen ott lenne a Turkington-Ingram-Hill trió nyakán és Suttonnek is kevesebb pontja lenne a tabella élén. Ha-val kezdődő mondatok viszont nincsenek a motorsportban, pár idegesítő koccanás és kiesés hátráltatta a szezonját. A mélypont egyértelműen Oulton volt, ahol összesen 5 pontot tudott gyűjteni. Cook kvalifikált átlagban a második legjobban a címesélyesek közül idén, de ebben sem igazán reménykedhet, hiszen neki nagyjából az kell, hogy Sutton ne szerezzen pontokat az első versenyen. Mivel ez idén csak egyszer történt meg, Cook tényleg tiszta fejjel versenyezhet, reménykedve valami csodában.

Jake Hill idén nőtt fel a legjobbak közé. Három harmadik helyével vezette a bajnokságot a szezonnyitó után, viszont ezt követően pár gyenge forduló várt a fordosra. A második thruxtoni fordulótól arrafelé beindult azonban a szekere, Croftban és Silverstone-ban is szerezve 1-1 győzelmet. Ennek ellenére nehéz kvalifikációkon volt túl a nehéz Forddal az utóbbi két időmérőn, és mindkét hétvégén az utolsó futamra ért az élmezőnybe, addig mentve a menthetőt. 45 pontos hátrányból csodákra ő sem számíthat, de emelt fejjel zárhatja idei szezonját.

Az időmérőkre visszatérve, Ingram Hyundaira váltása főleg a kvalifikációkon tűnt fel. Versenykörülmények között ugyan úgy csapatta mint évekig a Toyotákkal, azonban a nehéz autóval számos gyenge időmérőt futott. Így is messze kitűnt csapattársai közül, de fura lehet külső szemmel, hogy úgy bajnokesélyes, hogy átlagos kvalifikációs eredménye 10.78 a szezonra. Tingram az első három fordulót maxolta ki, hiszen egy számára új autóval két győzelmet és 2 második helyet szerzett. Knockhilli győzelmét leszámítva elég közepesre sikerült szezonjának a közepe, az utolsó két fordulóban viszont ismét odacsapott. Silverstone-ban kétszer is második lett, a múlt hétvégén pedig egy győzelmet veszített el, eléggé megosztó módon. 38 pontos hátránya van Suttonhöz képest, tehát az első futamon még pontokat sem kötelező hoznia az éllovason. Persze nem ártana, hogy reálisabb esélyekkel várja a vasárnap délutáni versenyeket.

A négyszeres bajnok Turkington hiába nyert idén négy futamot, és állt nyolcszor dobogóra, meglepően amatőr hibái sokkal emlékezetesebbek maradnak 2021-ből. Ugyanis Turk évekig majdnem hibátlan volt, nem ment bele fölösleges kakaskodásokba és nagyon meggyőző címeket szerzett. “Sutton felemelkedése” változtatta meg az észak-ír zsenit, aki azóta több adok-kapokba belemegy, és ez maga után vonja a hibák lehetőségét is. Múlt hétvégi megpörgése a dobogóért harcolva megmutatta, hogy “valami eltört” Turkingtonban az utóbbi években, és nem áll feltétlen jól neki az üldöző szerep. 32 pontos hátrányát főként a nagyon kiábrándító, első Brands Hatch-i, valamint az azt követő Oulton parki fordulókban szedte össze. Ez azonban egyáltalán nem ledolgozhatatlan, és Sutton utóbbi fordulós rossz rajhelyei megmutatták, hogy a címvédő sem sebezhetetlen. Ennek ellenére Turknek kell kockáztatnia, és mindent egy lapra téve a legtöbb pontot hoznia az infinitisen, ha bajnok akar lenni!

Mr. Kiegyensúlyozottság. Idén már csak nyomokban láhattunk azt a Suttont, aki a bajnokságot vezetve is meg-megharcolt egy tizedik helyért. Ennek ellenére nagyon hatásos volt 2021-ben, hiszen ha megnézitek, hogy mindössze 21 kört vezetett idén (kevesebbet mint bármelyik kihívója), de mégis nyert 4 versenyt és szerzett további 4 dobogót, Sutton lett a “BTCC-ben megtestesült Alain Prost.” Ami ennél is ijesztőbb, hogy míg kihívói legalább 3 versenyen nulláztak idén, addig Sutton csak egyszer, és további két versenyt leszámítva mindig az első tízben zárt. Három fordulója nem végzett a nyolcadiknál rosszabb helyen, tehát ha ugyan ezt a teljesítményt hozza vasárnap, nem tudják elvenni a bajnoki címét! A 32 pontos előnye arra pont elég, hogy 5-6. helyeken befusson, miközben riválisai marják egymást a dobogóért és lopják is az egységeket egymás elől. Régebbi csapattársa, Moffat is nagy segítségére lehet, hiszen a fiatal skót “berobbant” az élmezőnybe az utóbbi fordulókban, míg Turk, Hill és Ingram társai inkább csak bukdácsoltak.

Száz szónak is egy a vége: győzzön a jobbik! Vagy esetünkben a stabilabb. Vasárnap mindenre fény derül. Mi pedig azt kérdezzük Tőletek, hogy Szerintetek ki lesz a BTCC 2021-es bajnoka???

Címlapkép forrása: a BTCC hivatalos média felületei
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.