🇺🇸 GP: Max Verstappen egy hajszállal verte meg Lewis Hamiltont! Pérez a harmadik!

Max Verstappen rendkívül érett versenyzéssel, és a gumijait végig életben tartva nyerte meg az Amerikai Nagydíjat, a végig nagyon komoly tempót diktáló Lewis Hamilton előtt! A britek hétszeres bajnoka bár 8 körrel frissebb keményebb gumikon vette üldözőbe világbajnoki riválisát, de nem volt elegendő tempókülönbsége már az utolsó körökben, hogy meg is tudja előzni Max Vesrtappent. Sergio Pérez a kötelezőt hozva végzett a harmadik helyen!

A futam már a rajtot követően tartogatott izgalmakat számunkra, miután Lewis Hamilton jobban rugaszkodott el Max Verstappennél és az egyes kanyarban kivezette a pályán kívülre a hollandot, aki így be kellett soroljon a második pozícióba. Ezt követően a közepes keverékeken bár Verstappen szorosan tudta követni Hamiltont, előzni nem tudott, így az első etapot a Red Bull rövidre hagyta, és elévágtak a hétszeres bajnoknak, aki 3 körrel később jött csak kerékcserére, így frissebb gumikon eredhetett Verstappen után.

A középmezőnyben is voltak csaták a rajtot követően. A két McLaren és Sainz heves csatározásba kezdtek az első körben, aminek az lett az eredménye, hogy Ricciardo át tudta lépni Sainzot, míg Norris csak hátulról követhette volt csapattársát. Még hátrább nézve a rajtot követő egyes kanyarban Lance Stroll vágott keményen keresztbe Nicholas Latifinek, akin így a kanadai voltaképpen saját magát forgatta meg. Később Giovinazzi hátsó kereke ért össze Esteban Ocon első légterelőjével, aminek eredményeképpen a francia korán a boxba kényszerült. Később viszont a hátsó szárny törése miatt kiállt a versenyből.

Viszont nem Ocon volt az Alpine zászlóvivője a futam során! Fernando Alonso a futam unalmasabb részében (amikor a stratégiák még csak kibontakozóban voltak) mutatott be nekünk néhány látványos és meglehetősen vehemens manővert. Igaz, nem ez volt az Alpine legjobb hétvégéje az évben, de a spanyol szamuráj úgy gondolta szórakozik egy kicsit. Először Kimi Räikkönennel akadt össze az egyes kanyarban, akit azonnal fel is jelentett, mert állítása szerint “pályán kívül előzte meg” finn versenytársa, csak az elfelejtette hozzátenni, hogy semmi helyet nem hagyott számára a kanyar kijáratán és mintegy kikényszerítette Räikkönent a pályáról. A második csatát már Antonio Giovinazzival vívta meg a spanyol, és az olasz kárára, hiszen rajta élesítette igazán a körmeit. Alonso végül ugyancsak a hátsó szárny törése miatt kellett kiálljon a versenyből.

A futam utolsó etapjára azonban kiéleződött a verseny Verstappen és Hamilton között. A második etapon a brit a 6 másodperces hátrányát ledolgozta 2 másodpercre, amire a Red Bull gyorsan berántotta a boxba Verstappent és Pérezt is. A Mercedes erre a húzásra sem ijedt meg, hanem kint tartották Hamilton, aki szórta az egyéni leggyorsabb köreit, de a frissebb abroncsokon Verstappen újra ki tudott építeni egy 9 másodperces előnyt. Az utolsó etapban pedig azt néztük, hogy Hamilton és Verstappen között folyamatosan fogyott a különbség, mire az utolsó 5 körre a brit 2 másodpercen belülre került, de sokak meglepetésére ott is maradt! Verstappen ugyanis nagyon okosan beosztotta a gumijait, és bár látszódott hogy Hamilton alatt a Mercedes a kemény gumikon jobban muzsikál, Verstappen 19-re kért lapot és behozta a végén, 1.3 másodperces előnnyel Hamilton előtt a Red Bullt.

Valtteri Bottas a verseny első etapjában miután beragadt a remek versenyt futó Yuki Tsunoda mögé, nem tudott nagy léptekkel előre haladni, és csak a 6. helyig tudott “felmászni”. Sergio Pérezt a rekkenő hőség mellett az itatóberendezésének meghibásodása is hátráltatta, ami miatt a mexikói egy kortyot sem tudott inni az 56 körös verseny során. Ennek ellenére behozta a Red Bullt ismét dobogós helyen, amivel a csapat történetének 200. dobogós helyét sikerült elkönyvelniük, Verstappennel közösen.

Az Amerikai Nagydíj részletes végeredménye (kép forrása: Formula 1 hivatalos Twitter oldala)

A következő verseny Mexikóvárosban kerül majd megrendezésre, két hét múlva (november 7-én)!

Címlapkép forrása: Max Verstappen hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.