A Mercedes nem találja a magyarázatot az időmérős vereségre

Max Verstappen több mint két tizedmásodperccel verte meg Lewis Hamiltont az Amerikai Nagydíj időmérő edzésén, Valtteri Bottas pedig a rajtrácsbüntetése miatt csak a 9. helyről várhatja a futamot. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a kvalifikációt követően elismerte, hogy noha sejtik, hogy mi állt a tempóvesztésük hátterében, az nem egészen világos számukra, hogy hogyan alakulhatott ki ekkora különbség.

Már a MotoGP Amerikai Nagydíján is többeknek gondot okozott az austini pálya huplis aszfaltja, ez pedig megmutatkozott a pénteki napon az F1-es szabadedzéseken is. Max Verstappen autójának első szárnya például megrepedt, ami miatt a Red Bull Racing az FIA külön engedélyével megerősítette a szóban forgó alkatrészeket. A Mercedes is hasonló gondokkal szembesült, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas autóinak padlólemezei ugyanis folyamatosan leértek az aszfalthoz a szabadedzések során, ennek elkerülése érdekében pedig a német istállónak is lépéseket kellett tennie.

„A szabadedzések során a padlólemez a huplik miatt leért az aszfalthoz, hosszabb távon fennállt volna a törés veszélye. Emiatt lépnünk kellett, hogy ne nyírjuk ki teljesen az autót a futam során. Ez nyilvánvalóan befolyásolni fogja például a végsebességet is, de ezt a kompromisszumot meg kellett hozzuk annak érdekében, hogy legalább célba tudjunk érni a versenyen” – magyarázta a csapatfőnök, Toto Wolff.

A Red Bull eddig tényleg szárnyakat adott Verstappennek

A Mercedes szombaton vereséget szenvedett fő riválisuktól, a Red Bulltól. Wolff utalt arra, hogy ez betudható az autókon végrehajtott változtatásoknak is, ugyanakkor beismerte, hogy még nem tudja az indokait, hogy pontosan miért kaptak ki ekkora különbséggel Verstappentől.

„Péntekről szombatra jelentős teljesítményt veszítettünk. Még nem tudjuk, hogy miért, még nem kaptuk meg a magyarázatot, de az egyértelmű, hogy nem feleltünk meg az elvárásainknak” – fogalmazott.

Wolff ugyanakkor hozzátette, hogy sok van még hátra a szezonból, és hasonló teljesítményvesztések még a Red Bullt is érhetik az elkövetkezendő versenyeken.

„Ha a tiszta teljesítményt nézzük, mindkét Red Bull nagyon erősnek tűnik, papíron ők lesznek azok, akiket meg kell verni a győzelemért. Viszont sok olyan vasárnapot láttunk már, ahol már a rajtnál, vagy később a kieséseknek köszönhetően nagyot változott a forgatókönyv, szóval emiatt nem szabad messzemenő következtetéseket levonnunk a kvalifikációból. Minden a versenyen dől el.”

Az Amerikai Nagydíj magyar idő szerint 21 órakor rajtol, élőben közvetíti az M4 Sport.

Címlapkép forrása: PETRONAS Motorsports hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.