🇮🇹 MotoGP: Bagnaia az élről bukott, Quartararo világbajnok!

Bagnaia nem bírta a nyomást, eldőlt a bajnoki cím sorsa Misanóban.

Kiváló hangulattal vette kezdetét a MotoGP versenyének felvezetése, hiszen a helyszínen mindenki Valentino Rossi-t ünnepelte, aki karrierje során utolsó alkalommal indult hazai közönség előtt. A nagy szabású ünnepség során talán kicsit a háttérbe szorult, de a rajttól kezdve egy kérdés fogalmazódott meg mindenkiben: avatunk-e bajnokot Fabio Quartararo személyében?

Francesco Bagnaia szerette volna ezt megakadályozni, a pole-ból pedig tökéletesen jött el a Ducati versenyzője, akárcsak Jack Miller, aki rögtön be is állt az olasz mögé hátvédnek. Kellett is, mert Marc Marquez ugrott előre harmadiknak, míg Quartararo rajta nem éppen az elképzelései szerint sikerült, rögtön kettő helyet veszített.

Joan Mir-t büntették meg a versenybírák, miután a regnáló bajnok kiugrott a rajtnál, ám a büntetés letöltésére végül nem került sor, mert a spanyol ütközött Danilo Petrucci KTM-jével. A hosszú körös büntetést valószínűleg viszi magával a következő fordulóra.

Közben jött az első dráma az élen: Miller dobta el a motort a 15-ös kanyarban, ami rendre szedte az áldozatokat egész hétvégén. Így viszont Bagnaia hátvéd nélkül maradt, Marquez pedig ott loholt szorosan a nyomában.

Quartararo közben szépen küzdötte fel magát, egészen az ötödik pozícióig, itt azonban megrekedt az előre haladása, lévén az előtte haladó Miguel Oliveira előnye már több, mint hét másodperc volt.

Nagy úgy tűnt, Portimao előtt nem fogunk bajnokot avatni, ám ekkor jött a futam legnagyobb drámája: Bagnaia az ominózus 15-ös kanyarban elesett és ezzel végleg elbukta a maradék esélyét is!

Quartararo innentől fogva akár el is vehette volna, ugyanis ha pontot sem szerez, még akkor is bebiztosította a bajnoki címet riválisa nullázásával. Azonban mivel Oliveira kiesett előle, így a harmadik helyen találta magát a francia, aki nyilván dobogón szerette volna ünnepelni első bajnoki címét.

Ekkor azonban jött a zseniálisan szereplő Enea Bastianini, aki a tizenhatodik helyről rajtolt és akárcsak egy hónapja, most is lehetősége nyílt hazai közönség előtt dobogóra állni. Az utolsó körben a 13-asban be is szúrta a Ducati-t Quartararo mellé, ezzel letaszítva a pódiumról a franciát.

Bagnaia kiesése után a futamot Marquez nyerte csapattársa, Pol Espargaro előtt. Kettős Repsol Honda győzelem, amely utoljára a 2017-es szezonzárón történt meg utoljára. Ugyanakkor Espargaro is az első dobogóját szerezte meg a japánokkal.

De ami a legfontosabb, 267 megszerzett pontjával,

Fabio Quartararo a 2021-es és az első francia nemzetiségű MotoGP világbajnokká vált!

Jorge Lorenzo 2015-ös címe óta először győzedelmeskedtek a hangvillások.

Valentino Rossi pedig a tizedik helyen fejezte be utolsó hazai versenyét, amivel magasan elégedett lehet az olasz legenda, akinek különleges festésű sisakját egy szerencsés néző vihette haza, nem mindennapi relikvia az már biztos.

Futam végeredménye:

Forrás: MotoGP hivatalos Twitter oldala

Címlapkép forrása: Dorna Sports

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.