31 autó indul a hétvégén – 6 Hours of Bahrain előzetes

Megkezdődik a véghajrá az endurance-világbajnokságon: most hétvégén egy hatórás-, majd a jövő héten egy nyolcórás versenyt tartanak Bahreinben, melyeken eldől a világbajnoki címek sorsa!

A mostani, 6 órás verseny a járvány miatt elmaradt japán fordulót pótolja, így a WEC történetében először fordul elő, hogy egymást követő két héten, ugyanazon a helyszínen rendeznek versenyeket. A most hétvégi futam az elejétől a végéig nappali világosság mellett fog zajlani, így a hőség várhatóan egy jelentős befolyásoló tényező lesz a stratégiák kialakítása szempontjából. Az összetett értékelésben a verseny másfélszeres pontszámmal fog számítani.

Az előzetes nevezési listán 31 autó található, miután a Team Project 1 visszaléptette a 46-os rajtszámú Porschét. A távozás hátterében az elérhető versenyzők hiánya áll, eredetileg ugyanis csak Dennis Olsent nevezték, aki mellé nem találtak másik két sofőrt. Le Mans-ban Robby Foley és Anders Buchardt váltották a norvégot, ők azonban most nem elérhetőek. A csapat a hírek szerint dolgozik azon, hog egy hét múlva már ott lehessen a rajtrácson a 46-os autó. Ezen kívül is lesz még néhány változás, melyekről – a teljesség igénye nélkül – lentebb számolok be.

Az egyik legnagyobb durranás Robert Kubica visszatérése lesz. A WRT színeiben idén ELMS-bajnoki címet szerző, a le mans-i kategóriagyőzelemtől pedig tragikus módon az utolsó körben eleső lengyel a High Class Racingnél jut szóhoz, annál a csapatnál, melynek színeiben januárban a daytonai 24 óráson indult. Kubica Jan Magnussen helyét veszi át a dán istállónál.

Változás lesz a hölgyek között is: a 85-ös Iron Lynx Ferrarinál Michele Gatting helyét Katherine Legge veszi át, míg a Richard Mille Racingnél Super Formula elfoglaltságai miatt nem tud indulni Tatiana Calderon, az ő helyére a 2019-ben az LMP2-es kategóriában ezüstérmet szerző és Le Mans-ban is a 2. helyen végző Gabriel Aubry ugrik be. Utóbbi istállónál – ahogyan arról korábban már beszámoltunkJamie Chadwick és Alice Powell tesztelhetnek majd vasárnap, melléjük pedig azóta kiderült, hogy az Alpine Elf Európa-kupában versenyző, a TCR Europe-ot is megjárt Lilou Wadoux csatlakozik.

Folytatódik a pilóták vándorlása a 88-as Dempsey-Proton Porschénél is. Az autóban a szezon folyamán eddig nem kevesebb, mint hat versenyző fordult meg, az első bahreini fordulóban pedig csatlakozik hozzájuk még kettő. A Portimãóban és Le Mans-ban már szerephez jutó Julien Andlauer ezúttal is részt vesz, váltótársai most az elmúlt években többnyire a 24H Series-ben versenyző Khaled Al Qubaisi, valamint a belga Adrien De Leener lesznek.

Volentér Balázs szereplése az ARC Bratislava csapatnál végül nem valósul meg, Miroslav Konôpka és Oliver Webb mellé ezúttal Kush Maini csatlakozik. A 21 éves indiai az elmúlt években végigjárta az együléses versenyzés szamárlétráját, megfordult a német- és az olasz Formula-4-es sorozatokban, a Formula-Renault Európa-kupában, valamint a brit Formula-3-ban is, az endurance versenyzés világában viszont teljesen újoncnak számít.

Rátérve az esélylatolgatásra… A Toyota Gazoo Racing jelen pillanatban 51 pont előnnyel vezet az Alpine előtt, ami azt jelenti, hogy ha a két japán autó közül legalább az egyik a dobogón végez, akkor már most bebiztosítják a konstruktőri bajnoki címet. Ez lehetne a Toyota egymást követő harmadik aranyérme a gyártók pontversenyében, amellett, hogy az egyéni bajnokság is biztosan az ő versenyzőik között fog eldőlni. LMP2-ben a TOP 4-et mindössze 13 pont választja el, az élen jelen pillanatban a JOTA 28-as egysége (Stoffel Vandoorne – Sean Gelael – Tom Blomqvist) áll. A bajnoki címért még 8 csapat 23 pilótája van versenyben.

Bahreinben egyébként jelenleg szigorú járványügyi szabályok vannak érvényben. A helyszínre érkező valamennyi személyt már a repülőtéren PCR-tesztnek vetnek alá, innentől kezdve pedig az országban tartózkodásuk alatt ötnaponta újratesztelik őket. Mindmellett, szintén a koronavírusra hivatkozva elmarad a bahreinben már jól megszokott és szinte hagyománnyá váló, szerda esti barbecue welcome party is.

A hétvége programja, magyar idő szerint:

  • csütörtök

14:30 – 16:00 első szabadedzés

  • péntek

07:30 – 09:00 második szabadedzés

11:45 – 12:45 harmadik szabadedzés

15:30 – 16:00 időmérő edzés

  • szombat

10:00 – 16:00 futam

Az Eurosport 1 a teljes versenyt élőben közvetíti.

Címlapfotó: Regis Lefebure / Daily Sportscar
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.