Bernie #91

Bernie Ecclestone a modernkori Formula-1 történetének meghatározó figurája. Egy olyan ember, aki közel 30 évig vezette a Száguldó cirkuszt, és aki ugyan ellentmondásos személyiség volt, mégis sokat köszönhet neki mindannyiunk kedvenc versenysorozata. Éppen ezen a napon született 1930-ban, ebből alkalomból egy rövid sztorit említenénk meg vele kapcsolatban, amikor is a brit egy F1-es versenyre próbált kvalifikálni – 1958-ban!

Az suffolki szülőfalujából kiinduló Bernard Charles Ecclestone – vagyis Bernie, aki a sportban eltöltött évtizedek alatt dollármilliárdossá vált – már fiatal korában a motorok és autók közelében mozgott, kezdetben alkatrész-kereskedelemmel foglalkozott. 1949-ben versenyezni kezdett, ígéretesen induló pályafutását azonban félbehagyta, mert egy brands hatch-i F3-as versenyen balesetet szenvedett, és ettől kezdve inkább az üzleti élet felé fordult.

1957-ben azonban újra feltűnt a versenypályákon: két F1-es versenyautót vásárolt a megszűnt Connaught-csapattól, 1958-ban pedig Monacóban megpróbált kvalifikálni a futamra! Kísérlete azonban csúfos kudarcba fulladt, 6 perces körideje természetesen nem volt elegendő a futamra való bejutáshoz. Ezzel lényegében be is fejeződött versenyzői karrierje, mert ugyan benevezett a Brit Nagydíjra is, de autóját átadta Jack Fairmannek. Ecclestone a Marokkói nagydíjon történt tragédiát követően – amikor az általa menedzselt Stuart Lewis-Ewans elhunyt egy futamon történt baleset következményeképpen – úgy döntött, visszavonul az aktív versenyzéstől.

Kép forrása: reddit. com
Kép forrása: deviantart.com – F1 History

Ezt követően sem fordított hátat a Formula-1-nek: menedzsere lett az osztrák, 1970-ben elhunyt, de posztumusz bajnok Jochen Rindtnek, majd 1971-ben 100 000 fontért megvásárolta a Brabham-istállót – ez azonban már egy másik történet.

Címlapkép forrása: F1-Insider.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.