Eldőlt a Supercars jövője, emellett csomó szerződés-bejelentés érkezett

Új kezekben a bajnokság, erős pilóta felállások várhatók 2022-re.

Hétvégén több mint háromhónapos kényszerpihenőről tér vissza Ausztrália legnépszerűbb bajnoksága, amelynél elég komoly történések zajlottak le a háttérben a hátralévő futamok megszervezésén kívül is.

Eladták a bajnokságot!

Kezdjük talán a legfontosabbal, miszerint a bajnokság többségi tulajdonát élvező Archer Capital a napokban bejelentette, hogy eladta a 65%-os részesedését Racing Australian Consolidated Enterprisesnak (a továbbiakban: RACE). Peter Wiggs, az Archer elnöke a következőket mondta:

„Új többségi részvényest keresünk, aki építhet arra a munkára, amelyet az Archer és a menedzsment az elmúlt öt évben végzett. A RACE sport, média, marketing és digitális szakértelme éppen ezt teszi lehetővé. A RACE igazgatótanácsa és én alig várjuk, hogy egyesíthessük kollektív erőforrásainkat, és egy izgalmas új korszakot hirdethessünk egy olyan sportág fejlődésében, amelyet minden ausztrál szeret.”

Az Archer 2011-ben vásárolta meg a Supercarst, cirka 200 millió ausztrál dollárért. A jelenlegi részesedési kivásárlás összegét ugyan nem erősítették még a felek, de a sajtó úgy tudja, nagyjából 60 millióba került az üzlet. A RACE vezérigazgatója, Barclay Nettlefold az Australian Racing Grouphoz is erősen kötődik, aminek neve egyáltalán nem ismeretlen Ausztrália motorsport rajongóinak, hiszen többek között a TCR Australia, a Super 5000 és a Touring Car Masters sorozatokat is ők szervezik. Sőt a bathursti hétvégék lebonyolítási jogát is számtalanszor birtokolták, tehát nem ismeretlen számukra a terep.

A fennmaradó 35% a Supercars csapatainak tulajdonában van, de egyes források szerint ez is átkerül majd a RACE kezébe, cserébe garantált, fix jövőbeli bevételt kapnának az istállók.

A héten érkezett bejelentések:

Végre-valahára megerősítést nyert a tény, amit már korábbi cikkekben is fejtegettünk, miszerint Cameron Waters jövőre is marad a Tickford csapat tagja, ráadásul több éves megállapodásról beszélhetünk. Így Thomas Randle, James Courtney és Jake Kostecki után immáron teljes Tim Edwards csapatának felállása.

A fentebb említett csapattól távozó Jack Le Brock jövője viszont erősen kérdésessé vált, de úgy tűnik a korábbi pletykák ezúttal is megbízhatónak bizonyultak, hiszen a Matt Stone Racing szeneiben lelhet új otthonra.

A legérdekesebb bejelentést hagytam a végére. A Walkinshaw Andretti United ugyanis egy egészen brutális párosítást hozott nyilvánosságra, ugyanis Chaz Mostert mellé érkezik a BJR-tól távozó Nick Percat. Nagyon kíváncsi leszek erre a felállásra! Mondhatni Percat hazatér ezzel, hiszen Ryan Walkinshaw csapatával már versenyzett korábban alsóbb kategóriákban és annak idején velük mutatkozhatott be a Supercarsban. Ez pedig nyilván azt is jelenti, hogy az ígéretes fiatal, Bryce Fullwood távozni kényszerül a csapattól, de már azt is tudjuk hová megy: a BJR alakulatát fogja erősíteni.

Jelen sorok írásakor már túl vagyunk a Sydney Motorsport Park első fordulójának szabadzésén, természetesen mi is beszámolunk majd a hétvége történéseiről.

Címlapkép forrása: sportsbeezer.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.