A Toyota nem számít sima győzelemre Bahreinben

Mint ahogyan arról tegnap beszámoltunk, a két Toyota simán megszerezte az első rajtsort a bahreini 6 órás versenyre. Szombaton azonban nem számítanak egyszerű küzdelemre.

A két japán autó az első két rajthelyről indulhat majd Szahírban. A konstrukciós eltérések miatt azonban a vörös-fehér hypercarok nagyjából 110 kilóval nehezebbek, mint a fő rivális Alpine Oreca-alapú versenygépe, ami a technikai igazgató, Pascal Vasselon szerint komoly nehézségeket eredményezhet a gumikopás szempontjából.

„Nem számítunk könnyű versenyre szombaton, az Alpine ugyanis várakozásaink szerint jóval kevésbé fogja fogyasztani a gumikat. A mi esetünkben a gumik kopását csak súlyosbítja, hogy az autónk nagyon nehéz, ráadásul alacsony leszorítóerős csomaggal megyünk. Rengeteg féktáv és kigyorsítás van, ha jól számolom, talán hat, ami szörnyű előjel a hátsó gumikra nézve” – fogalmazott.

A szabályok értelmében a Hypercar kategória résztvevői az időmérőre és a versenyre összesen 18 szett abroncsot kapnak. Emiatt a két Toyota már az időmérőn is csak egy-egy gyorskört teljesített, hogy a lehető legtöbb új gumit megmentsék a versenyre.

Emellett az üzemanyag-fogyasztás is kulcsfontosságú lesz a győzelem szempontjából. Vasselon szerint az Alpine nagyjából ugyanannyi, vagy legfeljebb eggyel kevesebb kört tud majd teljesíteni a tankolások között, mint ők, ami annak köszönhető, hogy Le Mans után a franciák javára változtattak a benzinkapacitáson, valamint a BoP-n i (összehasonlításképp: júliusban, Monzában – ami nagyjából hasonló hosszúságú pálya, mint Bahrein – az Alpine etaponként három körrel ment kevesebbet, mint a Toyota).

Vajon lehet esélye az Alpine-nak versenytávon?

Vasselon emellett azt is megerősítette, hogy a bajnoki esélyek maximalizálása érdekében nem lesz csapatsorrend a két autó között, és várhatóan a stratégiát sem osztják meg.

A francia szakember megerősítette, hogy a Toyotánál általánosan alkalmazott módszereken kívül semmiféle csapatutasításra nem kerül sor Bahreinben.

„Itt különösen figyelni fogunk arra, hogy semmiképpen se befolyásoljuk a bajnoki címért zajló csatát, nem lesz semmiféle csapatsorrend. Nem írunk elő semmit, nem szólunk bele semmibe – a fiúk azt csinálhatják, amit tudnak, illetve ami szükséges.”

Az említett szabályokat már jól megszokhattuk, amióta a Toyota gyakorlatilag “egyedül” van jelen a legmagasabb kategóriában: ha a két autó egymás mögött halad és a második gyorsabb, akkor az elsőnek félre kell állnia, ugyanakkor az utolsó boxkiállásokig van idejük eldönteni a dolgot a srácoknak, ezt követően tilos előzni.

A bahreini 6 órás verseny magyar idő szerint délelőtt 10-kor rajtol. Az Eurosport 1 a teljes versenyt élőben közvetíti, de az előfizetéssel rendelkezők nézhetik az Eurosport Playeren és a Motorsport.tv-n is.

Címlapkép: Toyota Gazoo Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.