A szezon végén visszavonul Anthony Davidson!

A tegnapi WEC futamot követően bejelentette Anthony Davidson, hogy a jövő hétvégi szezonzáró után szögre akasztja sisakját! Davidson Jenson Button, Dan Wheldon és Justin Wilson mellett a legnagyobb brit tehetségek egyikének volt tartva a kétezres évek elején, legnagyobb sikereit azonban végül nem formula autókkal érte el.

A 42 éves brit versenyzőt legtöbben az F1-ből ismerhetitek, ott azonban a valós tehetségénél jóval kevesebb lehetőséget kapott bizonyítani. Összesen 24 futamon tudott rajthoz állni a Minardi, a BAR, illetve Super Aguri csapatok színeiben, egyetlen teljes szezonját pedig utóbbi csapattal futottam 2007-ben.

Davidsont 2001-be alkalmazta tesztpilótaként a BAR, amikor már rendelkezett egy Brit F3-as címmel, illetve egy Formula Ford Festival World Cup arannyal. A Super Aguri csapat 2008-as bebukásáig volt a BAR, majd a Honda alkalmazottja, azonban 2007-ig nem sok lehetőséget kapott a versenypályákon. Két minardis, illetve egy BAR-os F1-es beugrást leszámítva, 2003-ban a Prodrive színeiben indult 2 ALMS fordulóban, illetve az évi Le Mans-i 24 óráson, egy Ferrari 550-GTS Maranello volánja mögött.

Aguri Suzuki csapatának színeiben összesen 21 futamon állhatott rajthoz, a japán gárda 2008-as Török Nagydíj előtti becsődöléséig. A szerencse azonban itt is elkerülte, és míg csapattársa, Takuma Sato több alkalommal is pontokat csípet el a kiscsapattal, legjobb eredménye három 11. pozíció volt a Super Agurinál.

Ezt követően egy hosszú, és igencsak sikeres sportautós karrier várt a britre. 2009-ben az Aston Martin, 2010-11-ben a Peugeot, majd 2012 és 2017 között a Toyota gyári versenyzője volt LMP1-es technikával. A franciákkal összesen 5 Intercontinental Le Mans Cup futamot nyert, illetve 2010-ben behúzta a sebringi 12 órást is. A Toyotával dominálta a 2014-es WEC szezont Sébastien Buemi oldalán, azonban a nagyon sima bajnoki cím ellenére lemaradtak a Le Mans-i győzelemről. A legendás 24 órás megnyeréséhez egy évvel korábban volt a legközelebb, amikor a győztes Auditól egy kört kapva lett második Buemi és Stéphane Sarazzin váltótársaként.

A 2014-es szezont követően pár nehéz év várt rá a Toyotánál, 2017-ben pedig úgy kötött új, három éves szerződést a japánokkal, hogy 40 évesen, 2019 végén szögre akasztja sisakját. A Toyota a 2017-es szezont követően viszont már csak teszt és tartalék pilótaként számított Davidsonra, aki emiatt “átnyergélt” az LMP2-be. Miután nem volt ülése a 2018-as Le Mans-i 24 órásra, a szuperszezon maradék részét a DragonSpeeddel versenyezte végig. Tavalyelőtt írt alá a Jotahoz, akikkel saját bevallása szerint “újra beleszeretett a versenyzésbe.” Ez igencsak fontos volt számára, hiszen a toyotás évei alatt ismét kiábrándult az egészből. A tavalyi 24 óráson másodikként zárta az LMP2-t António Félix da Costa és Roberto González oldalán. A gentleman driver González mellett pedig ismét elkezdte élvezni a versenyzést, immár jóval kevesebb nyomást érezve a vállain.

Jövő hétvégén tehát utoljára láthatjuk volán mögött (legalábbis hivatalos versenyen) Davidsont, aki Sky Sportos közvetítő szerepköre mellett továbbra is fontos szimulátormunkát végez a Mercedes F1-es csapatánál is.

Címlapkép: JEP/Motorsport Images

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.