12 pont: Mit kíván az F1? – avagy: így láttuk az Amerikai Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év tizenhetedik felvonása, avagy: így láttuk az Amerikai Nagydíjat!

B.Ádám: “Már az időmérő után lehetett sejteni, hogy közel lehet egymáshoz a Red Bull és a Mercedes, a kérdést inkább az jelentette, hogy vajon versenykörülmények között ki hogy bánik majd a gumikkal. Ilyen téren talán a Mercedes és Hamilton valamivel előrébb került a vörös bikásokkal szemben, ami izgalmas végkimenetelt hozott a versenynek. Tetszetős taktikai harc alakult ki, Verstappen pedig a futam végén mutatta meg igazán micsoda tempó rejlik benne. Egyébként döbbenetes látni, hogy a 3.helyen lévő Pérez is 40 másodpercet kapott tőlük, pedig nem a mexikói lassult ennyire be, hanem a két bajnoki rivális ment ennyire földöntúli tempót. Azt a bizonyos rendezős hibát én egy kicsit felfújtnak éreztem, szerintem nem volt annyira közel Verstappen Hamiltonhoz, hogy abból előzés lehessen. Persze nem a rendezőt akarom ezzel védeni, mert Latifi pályára hajtásánál tényleg bármi izgalmasabb lett volna, de így legalább szegény kanadai is képernyőre került, ha már úgyis ritkán láthatjuk futamokon. Alonso ismét elő rántott a dacos, hisztis mivoltját, amin alapvetően jól szórakoztam, főleg, hogy abszolút nem volt igaza szerintem az eseteknél. Räikkönent viszont öröm volt látni, Szocsi után végre megint kicsit felgyulladt benne a tűz, kár azért a hibáért a végén, talán meglett volna a pontszerzés. Gasly-t sajnáltam, hogy pont az ő felfüggesztése törött el, a franciát idén már túl sokszor éri utol a balszerencse. Bottas meg valamikor úgy fél perc múlva célba ért… Bott-tal üthette a többiek nyomát, érthetetlen mi történik ilyenkor vele, főleg Isztambul után.”

– 7,5/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Bottas

– a hétvége pillanata: Ricciardo vezethette a legendás Dale Earnhardt Nascar egykori autóját

O.Bence: “Parázs küzdelem Austinban! Ismét remek hétvégét láthattunk és egy újbóli penge váltást a két top csapat között. A hétvége előtt a múltból fakadóan , a Mercedes tartottuk esélyesebbnek, ám a Red Bull talált valamit és hozták is a szombati napot. A futamon viszont hatalmas taktikai harc alakult ki a rossz állapotú egyenetlen aszfalton. A verseny során sok parázs hangulatú ütközet alakult ki, sok harcot élvezhettünk. Az Alpine-ok borzalmas hétvégét produkáltak, meglepően kifelé lógott a középmezőnyből. A McLaren és Ferrari között is kiéleződik a harc és továbbra is várható ez a fajta küzdelem a konstruktőri 3. helyért. Leclerc eredményéből kiindulva a Ferrari most kicsit előrébb van. Az élen viszont az agresszív stratégia győzött és Verstappen leendő bajnokhoz méltóan védekezte ki Hamilton támadásait és ez érzésem szerint ez egy döntő győzelem volt a világbajnoki címért zajló harcban. Találkozzunk Mexikóban.”

– 7/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Alpine

– a hétvége pillanata: Alonso kirohanásai a futamon

Gergő: “Izgalmas taktikai csata volt ez az Amerikai Nagydíj, melyet a Red Bull végül stratégiával nyert meg, noha egyértelműen nem az övék volt ma a gyorsabb autó. Ennek ellenére Bottasnak sikerült visszatérnie régi formájához, Pérez dobogója ellenére újra nem játszott semmiféle szerepet a győzelemért folytatott harcban (ez alól némileg felmeni betegsége, bár azt hozzá kell tenni, hogy Verstappen gyomorhuruttal együtt is győzött), és a rendező is katasztrofális teljesítményt nyújtott. Kérdés, hogy Hamiltont megtörheti-e ez a vereség a bajnoki címért folytatott harcban, de a lelke mélyén szerintem mindenki tudja a választ. Látszólag a Mercedesé a jobb autó most, viszont elméletileg Red Bull-pályák jönnek, ami az utóbbi év(tized)ek legizgalmasabb bajnoki hajráját vetíti előre.”

– 6/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Alpine

– a hétvége pillanata: A futam utolsó köre, amikor még a semleges szurkolóknak is a torkukban dobogott a szívük

Csaba: “Szeretjük a taktikai csatákat? Igen! Szeretjük az idegekkel játszó, végig fesztült futamokat? Imádjuk! De milyen egy futam összképe, ha 56 körön keresztül pályán zajló csatákat alig látunk, egy förtelmes rendezővel? Mehh… Azt hiszem senkinek sem tartott túl sokáig, hogy felhúzza magát (idén nem először) az esetlen rendező kameraváltásain. Nagy csata elöl, nézed az Ocon-Latifi kakaskodást a 19. helyért… Nézed a mezőny közepi Alonso-Kimi-Tsunoda-Giovinazzi csatákat körökön át, aztán amikor tényleg jön egy jó előzés, azt csak visszajátszásban látod… Itt maradva egy pillanatig, a két nagy öreg csatái, amibe az “Olasz Jézus” is beleszólt, megadták a futam fűszerességét, a nagy öregek még mindig tudnak harcolni alapon. Tény, hogy falra festettem az ördögöt, hiszen kb. másfél körrel Kimi kiforgása előtt szavaztam meg nap versenyzőjének az F1 hivatalos oldalán… Egyúttal dicsérjük meg Yukit is, aki idén sokadig alkalommal védekezett nagyon jól egy Mercivel szemben. Az élen zajló csatákra térve, sokan azt hihettük a rajt után, hogy ez simán Lewis napja lesz. A Red Bull érdekes, általuk bátorként azonosított taktikája végül egy kissé váratlan, de a nap végére igencsak megérdemelt sikert hozott Maxnak! Pérez sajnos ismét megmutatta (hiába volt erős szombatja), hogy két ekkora titán harcába nem igazán tud érdemileg beleszólni. A Ferrari-McLaren csatákat jó volt látni a 4. helyért, amibe Bottas végül sosem ért oda, éppen csak elcsípve Sainzt. Norris gyengébb teljesítménye viszont picit meglephetett többünket. Az összképet tekintve egy közepesnél kicsit jobb futam volt, amelyen végül az Alpine húzta a legrövidebbet a dupla kieséssel. A nagyon huplis aszfalt egyedül Gasly futamát vágta haza, összességében pedig nem volt annyira feltűnő, hogy mennyire rossz is valójában az austini aszfalt.”

– 5,5/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: A rendező

– a hétvége pillanata: A “nagy öregek vérre menő” csatája a 10. helye környékén

Szilárd: “Na ez kell a népnek! Cirkusz és kenyér! Először is az, hogy az USA-ban soha nem látott méreteket ölt az F1 iránti érdeklődés, az szerintem nagyban köszönhető annak, hogy elindult a Netflix sorozata, ami emberek millióival ismertette meg eme remek sportágat. Mindenestere, nagyon jó volt látni, hogy ennyien kimentek a versenyre, és hogy a verseny után megkötések nélkül ünnepelhetett a közönség a célegyenesben… leírhatatlan! A pályán pedig ugyan kevés csata zajlott az élen, ami autó-autó elleni lett volna, de annál inkább volt kiélezett a stratégiai izgalom. Ez a futam számomra kettesnek indult, de ahogy bontakozott ki a verseny, úgy nőtt az értéke. Visszanézve persze miután ‘nem is történ semmi’, így nem tűnik annyira drámainak, de a VB harcot nézve ez megint egy fontos pontja volt a Verstappen-Hamilton csatának. Amíg nem az élen a csatát néztük, addig Fernando Alonso szórakoztatott bennünket. a szomorú szamuráj kénytelen volt saját karjába dőlni, de legalább közben megmutatta nekünk, hogy az FIA és a versenyigazgatás nem mindig van a helyzet magaslatán, ha büntetésekről van szó. Verstappen fenomenális győzelem, Hamilton maximum, Perez dobogó. Leclerc ismét ember felett teljesített, Ricciardo feltámadás, Bottas utolsóból hatodik, utána pedig Sainz és Norris majd Cuki Yuki és Vettel pontocska. 5 futam, 12 pont, 2 versenyző, 1 VB cím. Ki viszi haza?”

– 8,5/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Alpine és az FIA

– a hétvége pillanata: Alonso kalandjai

Gergely: “Showtime! Austinban láthattunk jó néhány dolgot, ami egy remek F1-es versenyre jellemző: a pályán kitűnő csaták zajlottak (bár sajnálatos módon ezúttal is inkább a középmezőnyben, és leginkább a veterán-vonal jeleskedett), illetve a két, bajnoki címért hajtó versenyző thrillerbe illő taktikai háborúját, amelyből ezúttal Verstappen került ki győztesen. Nem sokan fogadtunk volna rá, hogy a red bullos kihúzza a végéig a nyolc körrel öregebb abroncsain, de végül sikerült neki, amivel újabb csatát nyert meg rajtnál parádésan kilövő, és a futam első harmadában vezető Hamiltonnal szemben. A többiekről: Perez ismét megérdemelt dobogós helyet zsebelt be, Leclerc talán pályafutása egyik legerősebb versenyét futotta, Ricciardo is remekelt, pontot szerzett Gasly és Vettel. Akik viszont csalódást okoztak, az egyértelműen a két hete legyőzhetetlen, ám ezen a vasárnapon ismét gyámoltalan Bottas, illetve Norris, aki jobbára a pontszerzésért küzdött. ”

– 7/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Alpine, és a két versenyzője

– a hétvége pillanata:  A Kimi vs. Alonso csata

A Red Bull egy “Mercedes pályán” verte meg ismét a Mercedest (vagy pontosabban Lewis Hamiltont) Kép forrása: F1Porn Reddit oldala

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Orosz Nagydíj – 8,50/10
 3. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 4. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 5. Francia Nagydíj – 7,00/10
 6. Amerikai Nagydíj – 6,92/10
 7. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 8. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 9. Olasz Nagydíj – 6,10/10
 10. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 11. Brit Nagydíj – 5,00/10
 12. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 13. Török Nagydíj – 3,20/10
 14. Holland Nagydíj – 2,90/10
 15. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 16. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon eddigi értékelése: 5,81/10

Max Verstappent ugyan megizzasztotta Lewis Hamilton a győzelemért, de az a 12 pont a holland javára még nagyon is jól jöhet a hajrában!

Válogatás olvasói kommentekből

A legnagyobbat most is Perez ment. Úgy végigcsinálni a futamot, hogy nem tudott inni és még így is 3. helyen végzett… Hát azért le a kalappal 😌 (H. Klaudia)

„10/5. Legjobb Vestappen, lúzer Bottas” (S. Tamás)

“Elismerem, Verstappen most visszakerült arra a képre, amelyet indulása óta kialakítottam. A hozzáértő és nagy versenyző tehetség, akinek majd lehet nagy korszaka. Semmi hiszti..” (A. Elizabeth)

„Szerintem elég jó futam volt. Nekem Alonso teljesítménye tetszett a legjobban! Fantasztikus volt látni a kedvenc pilótámtól egy nagy versenyt, míg nem adta fel futamot 😢 Másik legnagyobb dolog Leclerc teljesítménye. Fantasztikus volt egész hétvégén, de Verstappen is nagy versenyt ment főleg az utolsó körökben. Szépen tartotta Hamiltont 😉 12 pont így az előnye, aminek örülök mert Verstappennek szurkolok a bajnoki csatában. Aki nekem csalódás okozó teljesítményt mutatott az Bottas volt sajnos… Megint rossz versenye volt, hiába lett 6.” (R. Zoltán)

„Kedvenc jelenetem volt a bikaszarvas autó… meg hogy Shaquille majdnem beverte a fejét. 10/7. Amúgy az aszfaltot mikor kenték utoljára? Elég gyérül nézett ki, főleg az első szektorban..” (T. Levente)

Címlapkép forrása: Getty Images

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.