Jövőre már hat helyszínen lehetnek sprintek

A Forma-1 és a csapatok között elvben létrejött egyezség szerint jövőre már hat nagydíjhétvégén tartanának sprintkvalifikációkat!

A Forma-1-ben idén vezették be az ún. sprintkvalifikációkat, melynek lényege, hogy az időmérő edzés nem a futam rajtsorrendjét adja meg, hanem a kb. 100 km-es sprintkvalifikációs futamét, és ennek a végeredménye határozza meg a másnapi nagydíj rajtfelállását. A formátum bevezetésének eredeti célja az volt, hogy mindhárom napra minőségi élményeket tudjanak kínálni a szurkolóknak, a rendszert azonban sokan bírálták – maguk a pilóták is –, mondván, hogy a sprintek nem tesznek hozzá semmit a versenyhétvégékhez, az egész a technika kíméléséről szól, a versenyzők pedig rendre túl óvatosak, sokkal többet lehet ugyanis bukni, mint nyerni (mint ahogyan az Sergio Pérezzel meg is történt a Brit Nagydíjon).

Idén egyelőre három versenyhétvégén működik az új formula (Silverstone, Monza, és majd Interlagos), azonban a Forma-1 ügyvezető igazgatója, Ross Brawn ma elárulta, hogy a csapatvezetőkkel folytatott egyeztetéseket követően ezt a számot jövőre megduplázzák.

„Sokat tárgyaltunk a csapatokkal és más érdekeltekkel is az ügyben. Természetesen még van egy sprintkvalifikációs hétvégénk idén Brazíliában, az első tapasztalatokat követően pedig hozzáláthatunk a következő lépések kidolgozásához” – fogalmazott.

„Elvben megállapodtunk a csapatokkal, hogy a sprintek számát jövőre hatra emeljük.”

Ross Brawn

„Nagyon sok tényező van még addig, amit le kell egyeztetnünk. A mi álláspontunk szerint előremutató, de nem radikális lépésekre van szükség, jövőre ugyanis jönnek az új autók is, amikhez mindenkinek ugyanúgy alkalmazkodnia kell majd. Először mindenképpen látnunk kell, hogy hogy viselkednek a pályán az új autók, úgyhogy konzervatívan állunk az új idényhez, de pozitívan állunk hozzá. Elégedettek vagyunk, hogy a Forma-1-nek volt elég bátorsága egy ilyen, új formulát bevezetni idén három futam erejéig, ami jó demonstrációja lehet annak, hogy a jövőben hogyan álljunk a dolgokhoz” – idézi Brawnt a Racer.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.