Egységes motorelemeket és szabadon fejleszthető villamos rendszereket akar a Porsche

A Porsche új motorsport-főnöke szerint „kezdenek megvalósulni” a Forma-1-es csatlakozáshoz szükséges feltételek, de nem tudnak sokáig várni a végleges döntéssel!

Mint ahogyan arról korábban többször is beszámoltunk, az F1 és a motorgyártók közötti, a 2026-tól bevezetendő új szabályokról szóló megbeszéléseken korábban a Volkswagen Csoport két márkájának, a Porschénak és az Audinak a képviselői is részt vettek. A tárgyalások továbbra is zajlanak, az új gyártók ugyanis garanciát szeretnének, hogy nem kezdenek hátrányból a régebb óta a Forma-1-ben lévő márkákhoz képest.

A Porsche régóta tervezgeti a visszatérést a Száguldó Cirkuszba. A hatvanas években még gyári csapatuk is volt, aztán két évtizeddel később a McLaren partnereként három egyéni és két konstruktőri bajnokságot nyertek a McLarennel (TAG néven, miután a fejlesztési költségek legnagyobb részét ők állták), 1991-ben pedig a Footwork partnereként terveztek egy visszatérést, azonban az innovatív, 3500 köbcentis, V12-es szívómotor hamar megbukott. Legutóbb pont az idei évre helyeztek kilátásba egy F1-es projektet, méghozzá a korábban az endurance-világbajnokságon használt hibrid erőforrás átalakításával, ezt azonban kukázták, amikor a sportág vezetése bejelentette a leendő új szabálycsomagot.

A Porsche 919 Hybrid, amely a 2010-es évek közepén három WEC bajnoki címet és ugyanennyi Le Mans-t nyert [kép forrása: autosport.com]

A legfrissebb információk szerint a kirakós darabjai végre kezdenek a helyükre kerülni. A Porsche motorsport programjainak vezetője, Thomas Laudenbach elmondta, másfél hónappal ezelőtti kinevezése óta ő is jelentősen érintett a döntéshozatali eljárásban, a márka számára pedig rendkívül vonzó, hogy a Forma-1 kezdi megteremteni az átjárhatóságot az utcai technológiával, melynek érdekében a stuttgarti gyáróriás azért lobbizik, hogy növeljék az elektromosságot az F1-es hibrid hajtásláncokban.

„Ha megnézed a jelenlegi jövőképet, és hogy az autógyártók miket jelentenek be az elektromos autókkal kapcsolatos szándékaikat illetően, nyilvánvaló, hogy a Forma-1-nek is mozdulnia kell az elektromosítás irányába. Persze, nyilvánvaló, hogy egy teljesen elektromos hajtásláncot itt nem lehet létrehozni, ezt mindannyian tudjuk, de nagyon fontos, hogy a jelenlegi hajtásláncokban nagyobb szerepet kapjanak a villamos alkatrészek. Ez rendkívül lényeges. OEM-ként* az autósportban magadat akarod megmutatni, szóval az egésznek összhangban kell lennie azzal, ami az autóiparban történik. Tudomásom szerint az FIA jelenleg erőteljes lépéseket tesz ez irányba, ami segít nekünkidézi Laudenbachot az autosport.com.

A motorsport igazgató hozzátette, az elektromosítás mellett nagyon fontosnak tartja a költségvetési sapka további, jelentős csökkentését, valamint a belsőégésű motorok egyes részegységeinek standardizálását is, mert szerinte így lehet kompenzálni azokat a költségeket, amelyek az új, villamos rendszerek fejlesztésére mennének el.

„Nem titok, hogy érdekel minket a Forma-1. Nem titok, hogy tárgyalunk az FIA-val, és az sem titok, hogy komolyan gondolkodunk a dolgon. Úgy tudom, nagyon sok dolog helyes irányba tart a Forma-1-et illetően, de a döntés még nem született meg. Több egységes elemet akarunk a motorokban és teljes szabadságot a villamos rendszerek fejlesztésében, és ezek a tényezők – tudomásom szerint – kezdenek is megvalósulni” – fogalmazott.

*OEM (Original Equipment Manufacturer): a kifejezés arra a szituációra utal, amikor egy vállalat az eredeti gyártótól megvesz valamilyen terméket, majd mint sajátját adja tovább, gyakran valamilyen nagyobb termék részeként. [Wikipédia]
Címlapkép forrása: autosport.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.