Nakajima távozik a Toyotától év végén

A Toyota Gazoo Racing bejelentette, hogy a most hétvégi bahreni szezonzárót követően Kazuki Nakajima elhagyja a csapatot, a helyére pedig szinte biztosan Ryō Hirakawa érkezik.

Kilenc idény után távozik a Toyota WEC-csapatából Kazuki Nakajima. A japán versenyző nevét 2005-ben ismerte meg az autósport társadalom, amikor az összetett 2. helyén végzett a Japán Formula-3-as bajnokságban, majd a következő évben 7. lett a Formula-3-as Euroszériában. A 2007-es szezon végén a Williams-Toyota csapat színeiben ejtette meg Forma-1-es debütálását, majd az elkövetkezendő két évben is maradt a grove-i istálló pilótája. 2010-re leigazolta a Stefan GP, az újonc istálló azonban végül nem kapott rajtengedélyt, Kazuki így Forma-1-es ülés nélkül maradt és visszatért hazájába, a Formula Nippon (mai Super Formula) sorozatba.

Itt a Team TOM’S istálló színeiben két bajnoki címet nyert, miközben a Super GT sorozatban is indult, ahol összetett 3. helyet szerzett 2013-ban. A Toyota WEC-csapata 2012-ben igazolta le, és már első évében futamot nyert, ráadásul pont a márka házi tesztpályáján, Fujiban. 2017-ben szállt először harcba a bajnoki címért váltótársaival, Sébastien Buemivel és Anthony Davidsonnal, végül azonban az öt futamgyőzelem sem volt elég a Porsche legyőzéséhez. A német márka távozása után aztán eljött a Toyota ideje, Kazukinak 2019-ben sikerült megnyernie a világbajnokságot, illetve zsinórban három le mans-i győzelem is összejött, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban.

A márka közleménye szerint Nakajima mindig a Toyota WEC-család tagja marad, és remélik, hogy a japán pilóta a jövőben is hozzájárul majd a hypercar fejlesztéséhez.

Nakajima kilenc idényt követően távozik a Toyota sportautó-csapatától [fotó: Pedro / Daily Sportscar]

Pascal Vasselon, a Toyota Gazoo Racing Europe technikai igazgatója szerdán Bahreinben megerősítette, hogy a jövő évi pilótafelállásaik már véglegesítve lettek, hivatalosan azonban eddig semmit nem jelentettek be. A Motorsport.com értesülései szerint szinte biztosan Ryō Hirakawa érkezik majd Nakajima helyére, aki 2013-ban csatlakozott a Toyota sportautó-programjához. Azóta a Super Formula és a Super GT sorozatokban versenyez párhuzamosan (utóbbi szériát 2017-ben meg is nyerte, a következő három idényben pedig az összetett 2. helyén végzett), illetve két idényt lehúzott az Európai Le Mans-szériában is.

Címlapkép forrása: 24h-lemans.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.