🇵🇹 Moto3: Foggia drámája után Acosta a világbajnok!

Az utolsó körben dőlt el a bajnoki cím!

Egy újabb őrületes bajnoki döntőt hozott a legkisebb kategória, ahol az utolsó körig a végletekig kiélezett küzdelem zajlott a bajnoki riválisok között, ám jött a Binder hurrikán, ami eldöntötte a végkimenetelt.

Úgy futottunk neki a mai versenynek, hogy ha Pedro Acosta öt ponttal többet szerez, mint Dennis Foggia, akkor bajnokot avatunk Portugáliában.

Garcia szépen eljött a rajtnál a pole-ból, ám az első kört már Foggia zárta az élen, kihasználva a Honda sebességét a célegyenesben, ami végig a KTM-ek fölé emelkedett az egész verseny során. Acosta sem zárt rossz első kört, hiszen a másodikat már a 6. helyen kezdte meg.

Bár néhány kör erejéig úgy nézett ki, hogy szétszakadhat a mezőny, a folyamatos helyezkedéseknek és a szélárnyékharcnak köszönhetően erre nem került sor, még több izgalmat és a bajnoki éllovasok számára veszélyt sejtetve.

Foggia egy darabig rendelkezett egy hátvéddel Xavier Artigas személyében, de az újonc spanyol gyorsan elfogyott tempó tekintetében. Ellenben Jaume Masia megérkezett az élbolyba, hogy némileg segíthesse Acosta előrehaladását. A két Red Bull KTM ajós szépen tört előre, Masia révén a vezetést is átvették ideig-óráig a Leopardtól.

Nyolc körrel a vége előtt Acosta egy nagyon rosszul időzített hátranézést produkált, amelynek köszönhetően kiesett a tempóból és négyen is elmentek mellette, köztük Foggia is, ezzel újabb fordulat következett be.

Ezzel ismét összesűrűsödött az élmezőny, várható volt, hogy nem fog mindenki két keréken maradni. Az első áldozat Masia lett, aki ugyanott esett el, mint még az áprilisban megrendezett versenyen. Ezúttal Darryn Binderrel és Andrea Mignóval nem értették meg egymást.

Közben Acosta folyamatosan nézegette a féktávokat, hiszen tisztában volt vele, ezek közül az egyik ponton kellene a végén beszúrnia a KTM-et ellenfele mellé, az egyenesben ugyanis nem sokra ment.

Az utolsó kört az olasz kezdte meg az élen, Acostának pedig inkább hátrafelé kellett figyelnie, ugyanis Binder és Garcia érkeztek meg mellé, az SRT versenyzője a második helyre is került. A dél-afrikait végül egy nagyon okos mozdulattal visszaelőzte és eredhetett Foggia után. A kettes kanyarban aztán nem teketóriázott, beszúrta a motort és megtörtént az előzés. Ekkor persze még nem gondolhatta, hogy ez a manőver jelentette a bajnoki címet, ugyanis Foggia már nem jött ki ebből a kanyarból.

Darryn Binder végig egy időzített bombaként versenyzett, benne volt a levegőben, hogy nem bírja hideg fejjel végigcsinálni ezt a versenyt (sem). Teljes erővel torpedózta meg Foggia motorját, aki elesett és még Garciát is magával rántotta.

Ezzel pedig eldőlt a bajnoki küzdelem, Acostának csupán be kellett hoznia a motort, mindegy hányadik helyen. A spanyol végül behúzta a győzelmet és a 25 megszerzett pontjával a Moto3-as bajnoki címet is. Bár soha sem jó, ha egy balesettel zárul a bajnoki harc, Acostára egy rossz szavunk sem lehet: ő megcsinálta a döntő előzést.

Pedro Acosta 1990 és egy bizonyos Loris Capirossi óta az első olyan versenyző, aki rögtön első évében megtudta nyerni a legkisebb kategóriát. És bár korban nem tudta felülmúlni az olaszt, így is szenzációs eredményt ért el. Aki Ajo csapata 2016 óta nyert először mind egyéniben és mind konstruktőriben.

Miközben Acosta kipecázta a sóderágyból a ládát, benne az arany színű bajnoki sisakkal, a Leopard Racing boxában hatalmas feszültség és dráma kerekedett. A vétkes Darryn Binder ugyanis elnézést szeretett volna kérni az év legbutább és legfeleslegesebb manőveréért, a csapat és Foggia azonban nem fogadták a bocsánatkérést és felemelt hanggal utasították kijjebb a dél-afrikait. Bindernek a versenyvezetőség sem nézte el ezt a hibát, ugyanis azonnal kizárták a versenyből, hiába futott be a 4. helyen. A döntés pedig mindenképpen jogos, reméljük Darryn is elgondolkodik rajta, főleg annak tudatában, hogy jövőre már két kategóriával feljebb húzza majd a gázkart.

Azt viszont mindenképpen jó volt látni, ahogy Romano Fenati átment régi barátjához és egyfajta “pszichológusként” próbálta megnyugtatni Foggiát. Az olasz összetartás azért megmutatkozott, ismételten.

Verseny végeredménye:

Kép forrása: MotoGP hivatalos Twitter oldala

Címlapkép forrása: Red Bull KTM Ajo

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.