MotoGP: Világbajnoki esélyek az alsóbb kategóriákban

Az Ajo KTM csapatnál alighanem készülhetnek ünneplő pezsgőzésre akár mindkét versenyen, hiszen a Moto2-ben az biztos, hogy az ő valamelyik pilótájuk lesz világbajnok, a Moto3-nál pedig Acosta az esélyes annak ellenére is, hogy futamok óta csökken az előnye Foggia-val szemben.

2 futammal a vége előtt már sok forgatókönyv létezhet arra, hogy még egy szoros bajnokságon is eldőljön a vb-cím, hiszen elég “mindössze” 25 pont előnyt kiépíteni, tehát a világbajnoki esélyek egyre jobban a vezető pilótának kedveznek. Acosta helyzete abból a szempontból egyszerűen számolható, hogy amennyiben megnyeri a második portimaoi futamot, akkor már ünnepelhet. Egyébként összesen 5 ponttal kell többet szereznie legfőbb vetélytársánál, mivel most 20 ponttal vezet. Újoncként utoljára Loris Capirossi tudta rögtön megnyerni a legkisebb kategóriát még 1990-ben. Épp annyi idősen, mint amennyi Acosta az időmérő edzésen volt.

A Moto2 pontokban kicsit szorosabb. Gardner 18 ponttal vezet, de Fernandeznek több győzelme van, így 8 ponttal kell többet szereznie ahhoz, hogy már most eldőljön. Ennek legkevésbé irreális módja, ha az ausztrál nyer, a csapattársa pedig legfeljebb 3. helyre jön be. Viszont ha már említettük az áprilisi fordulót, ott pont fordított eredmény volt, azaz Fernandez nyert és Gardner 3. volt. Ez jelen esetben egy nagyon kiélezett, izgalmas szezonzárót eredményezne a két csapattárs között.

A MotoGP-ben már az előző futamon eldőlt a bajnoki cím sorsa, Quartararo az első francia királykategóriás világbajnokként érkezett Portugáliába. Nála annyi kérdés marad, hogy elérheti-e még a 300 pontot idén, ami viszont Marquez 2019-es rekordjától messze van. A spanyol abban az évben csak első és második helyen ért célba, és 420 pontot gyűjtött.

A motogp.com-on mindkét kategóriában felsorolják a lehetőségeket a világbajnoki esélyekről, hogyan lehet már ma ünnepelni. De az sem kizárt, hogy mindkét esetben Valenciáig kell várni. A Moto3-ast ITT, a Moto2-est pedig ITT tudjátok részletesen böngészni. A futamokat pedig nem a megszokott sorrendben, de 12:20-tól az Arena 4-en lehet követni (a Moto2-t az Arena 4+-on előfizetés fejében).

Képek forrása: motogp.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.