Egy török versenyző az F2 és a VAR láthatárán

Korábbi Esportos török versenyző érkezhet az F2-be.

Noha a HWA Racelab hivatalosan is bejelentette a sorozatból való kilépését 2022-re, arról egyelőre még nem kaptunk biztos hírt, hogy kik jönnek a helyükre. Egyre több forrás állítja, hogy a Van Amersfoort Racing az F3 mellett az F2-ben is átveszi a német istálló helyét és már egy versenyzőt is szóba hoztak ezzel kapcsolatban.

Múlt héten készültünk egy kis átigazolási-pletyka beszámolóval, a megbízhatóságáról ismert Formula Scout oldal pedig egy újabb versenyzővel toldotta meg a jövő évi lehetséges F2-es nevezési listát.

A 23 éves Cem Bölükbaşı idén vezethetett először formaautót karrierje során. A török versenyző az egyre nagyobb színteret kapó Esport révén került az autóversenyzés világába, 2017-ben a Formula-1 hivatalos Esport bajnokságában a Toro Rosso pilótájaként indult. Azóta a valós körülmények között is bele kóstolhatott a versenyzésbe, hiszen GT4-es Európa bajnokságban pallérozódott.

2021-ben nevezett az F3 Asia téli bajnokságba, hogy kipróbálja magát a formaautózás világában is. Ahhoz képest, hogy teljesen ismeretlennek számított neki a technika, a bajnoki összesítésben elért 9. helye egyáltalán nem is rossz, főleg, hogy olyan egyéb sorozatokból ismert neveket előzött meg, mint Roman Stanek vagy David Vidales (Deleddát inkább nem is teszem hozzá).

Ezután az Euroformula Open bajnokságban debütált, méghozzá pont a Hungaroringen a VAR csapatánál és rögtön az első versenyét meg is nyerte. Ezt később egy újabb győzelem és hat további dobogós hely követte, végül az 5. lett év végén. Úgy, hogy három fordulót is kihagyott, ez nem rossz teljesítmény, igaz hasonlóan fél szezont futott a Red Bull junior Jak Crawford is, az amerikai ennek ellenére majd száz ponttal többet szerzett.

A Hungaroringen debütálhatott és rögtön az első versenyét megnyerte (Fotó forrása: Euroformula Open hivatalos oldala)

Az idényzáró spanyol hétvége előtt a Fanatec szimulátoros felszerelést gyártó cég az Esportos múlt és az eredményesség révén megszervezett egy tesztet Bölükbaşı számára Brnoban, ahol egy korábbi GP2-es autót próbálhatott ki. A török versenyző nagyon élvezte a lehetőséget és a tervek szerint az F2-es idényzáró után, Abu-Dhabiban megrendezésre kerülő év végi teszten is szeretne indulni.

Elvileg az anyagi oldal egészen biztató, e mellé tapasztalat is társul és ha valóban beszáll az F2-be a VAR, akkor egy már jól ismert csapat tagja lehet. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy az EuroformulaOpen egy jóval gyengébb széria, mint az FIA F3-as bajnokság és idén láthattuk Gianluca Petecof példáját is, hogy nem célszerű kihagyni ezt a lépcsőfokot.

Egyelőre Bölükbaşı érkezése csak egy elképzelés, de ha tényleg jön a holland csapat, akkor akár realitás is lehet a 23 éves török érkezése. Aztán, hogy ez mennyire üdvözítő, azt mindenki döntse el maga.

Címlapkép forrása: Shiftdelete.net

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.