Unaloooom…😪 – avagy: így láttuk a Mexikóvárosi Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év tizennyolcadik felvonása, avagy: így láttuk a Mexikóvárosi Nagydíjat!

Gali: “A Szent Márton Inter City megérkezett Mexikóba! Nagyjából ennyivel tudnánk összefoglalni, ha egyetlen mondatba kellene sűríteni a futam történéseit. Nem volt egy izgalmas futam, a bajnokság szempontjából viszont annál fontosabb. A Ferrari megelőzte a McLarent összetettben, a Red Bull pedig megközelítette a Mercedest. Igazából mindkét eseményért Daniel Ricciardo volt a felelős, aki az első körben megforgatta Valtteri Bottast, akit az esetér még csak nem is vizsgáltak (bravo…)! Csupán 1-2 előzést láthattunk, de különösebb izgalmakat nem tartogatott a futam. Verstappen előnye 19 pont 4 futam van hátra.”

– 2/10

– a nap versenyzője: Gasly

– a nap balfékje: Ricciardo

– a hétvége pillanata: Pérez a 3. helyen végez, és felrobban a lelátó!

B.Ádám: “A szezon egyik legizgalmasabb rajtját vártam, ami mondhatni be is váltotta a reményeimet. Bottas nem segítette Hamiltont, ellenben helyet hagyott a legnagyobb riválisnak, Verstappen meg olyan brutális féktávot vett kívülről, hogy azt tanítani kellene. A finnt pedig valahol megtudom érteni: annyi megaláztatást, lemondást kellett elviselnie az elmúlt években, hogy ezt már muszáj visszaszolgáltatni. Ezzel gyakorlatilag a futam győzelem sorsa el is dőlt, a második helyért izgulhattunk egy keveset. Péreznek azonban még a hazai közönség mámorító őrjöngése sem adott kellő löketet ahhoz, hogy megelőzze Hamiltont. Persze csupán három pontról beszélünk, de ki tudja nem-e az a három pont lehet döntő a későbbiekben. A mexikói nem szerepelt rosszul, de azért egy kicsit többet vártam volna, noha a hétvége előtt gyártott „Elengedi-e Pérez Verstappent” kérdéskört én is badarságnak tartottam. Aztán Ricciardo kicsit túl nagy lendületet kapott az egyenesben és kiforgatta Bottast. Megnézve többször is a visszajátszást, sanszosan azon kisebbség tagjai közé tartozok, akik szerint nem kellett ezt vizsgálni, túl sokan lettek ott egyszerre. Valtteri szerintem csukott szemmel is letudná rajzolni a McLaren hátulját, olyan alaposan tanulmányozhatta közel negyven körön keresztül – csórikám nagyon megszívta. Itt is kijött, hogy a Mercedes más autó mögé kerülve nem jó autó, a turbulens levegő egyből problémás. Aki hatalmas elismerést érdemel, az Gasly, aki kihozta a maximumot abból az autóból, hibátlanul ment ismét. Teljesítménye nálam simán felér a versenyt megnyerő hollandéhoz. A Ferrari állóháborút játszott, de legalább Sainz visszaadhatta a helyét Leclercnek, ez legalább korrekt volt. Giovinazzit sajnáltam, mert ha a hatodik hely nem is, de egy pontszerzés simán kinézhetett volna neki, de a korai kiállással jól tönkre tették a versenyét. És ha csak a statisztikát lapozzuk fel a wikin, akkor megint az rajzolódik ki, hogy Antonio mennyire gyenge versenyző. De legalább Kimi értékes pontokat gyűjtött az Alfának, mégha gyanítom őt ez roppant mód hidegen hagyja. Nem ez volt az év legizgalmasabb versenye, de a 2015-ös visszatér óta láttunk már itt olyan igazán jó versenyt?”

– 5/10

– a nap versenyzője: Gasly

– a nap balfékje: Bottas

– a hétvége pillanata: Pérez papa ünneplése 😃

Gergő: “A várt izgalmak elmaradtak, igazából csak a verseny utolsó harmada szolgáltatott némi beszédtémát, de az legalább teljesen nézhető volt. Sajnáltam, hogy végül nem láthattunk semmiféle taktikai csatát, Péreznek a 11 körös gumielőny sem volt elég az előzéshez, bár szerintem ha Verstappen ült volna abban az autóban, akkor sikerülhetett volna. A holland oktatott ma, kétség nem férhetett a győzelméhez. Bottas peches is volt, béna is volt, de őszintén szólva azt nem értem, hogy még csak nem is vizsgálták az ügyet. Óriási dicséret illeti Gasly-t, az pedig nagyon sajnálom, hogy Tsunodát olyan hamar kiütötték, kíváncsi lettem volna rá. Verstappen előnye tehát tovább nőtt, de senki ne gondolja, hogy Hamilton ezt elengedte. Négy verseny van hátra, ebből két helyszín teljesen új, a különbség pedig még nem akkora, hogy ne fordulhatna bármikor a kocka.”

– 4/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Bottas

– a hétvége pillanata: Verstappen mágikus rajtja

Csaba: “2238 méteren és vagonnal 😃 Túl sokat vonatoztál már életedben? Esetleg vonatok között dolgozol, mint a főszerkesztőnk Gergő? Na akkor ne nézd újra a Mexikóvárosi Nagydíjat! Meg amúgy se, mert rég láttam ennyire unalmas futamot… Tudtuk, hogy nehéz lesz előzni, de már a 71 kör negyedénél úgy untam, mint a novemberben érkező karácsonyi zenét a plázákban. A rajtkáosz után nagyjából két dolog köthetett le bárkit: Ricciardo és Bottas újabb egymásra találása, és a futamuk kölcsönös hazavágása – Ric meglepő, hogy semmilyen büntit sem kapott a rajt után – illetve a hazai közönséget nedvesítő Pérez, aki aztán végül mégsem tudta megelőzni Hamiltont. Utóbbi legalább hozta a feszült hangulatot, de a futam 71 környi, tömény időpazarlás volt. Dícséretet Pérez mellett Gasly érdemel, aki hibátlan futamot teljesített. A Ferrari mondhatniu alulteljesített, de legalább átlépték a McLarent, ha már az elvárásaik nem is valósultak meg. Az öregek pedig ismét alkottak, hiszen Vettel, Kimi és Alonso is szép versenyzéssel gyűjtött pontokat. Cserébe a rajt után 6. helyen álló Gio taktikáját ismét maximálisan elk*rták.”

– 2,5/10

– a nap versenyzői: Verstappen & Gasly

– a nap balfékje: Giovinazzi

– a hétvége pillanata: Alonso előzése kívülről Russell ellen

Szilárd: “Unalooooom…. Ha főműsoridőben vonatozást szerettem volna nézni, nem pedig autóversenyt, akkor felültem volna egy bármilyen MÁV járatra. Így is, aki a múlt hétvégén volt szerencsés a Sopron-Győr-Tatabánya-Budapest vonalon vonatozni, az lehet átélte velem együtt azt a tortúrát, a 60-120 perces késésekkel, ami hasonló élményekkel gazdagított engem, mint ez a mexikói verseny. Bottas mondanom sem kell, hogy zseniálisabban nem is tarthatta volna fel saját csapattársát és engedhette volna meg Max Verstappennek, hogy kívülről mindenkit megalázva elforduljon elsőként az első kanyarban. Maxnak nem is kellett kétszer szólni, megnyerte a versenyt és már 19 ponttal vezeti a bajnokságot! A futam előtt én viszont éreztem egy kis feszkót Ricciardóban, és még mondtam is a fiúknak, hogy ‘Ricsi ma ki fogja ütni Hamiltont a verseny elején’. Nos, félig igazam is lett, hiszen Ricciardo tényleg bowlingozott egyet, csak éppen Bottassal és nem Hamiltonnal. Az, hogy Ricciardo ezért nem kapott nemhogy büntetést, de még vizsgálatot sem, egyenesen felháborító, ahogyan az Ocon-Tsunoda-Schumacher ütközést sem vizsgálták… Én nem tudom, hogy a versenybírák aludtak-e, de ez már szánalmas, hogy ennyire életképtelenek… A versenyről nem tudok mit mondani, mert már így 5 perccel utána nem emlékszem mi volt, leszámítva a rajtbaleseteket. Mercedes csillaghullás, Red Bull meccs labda az utolsó 4 futamra! Had szóljon!”

– 1/10

– a nap versenyzői: Verstappen & Gasly & Perez

– a nap balfékje: Az FIA

– a hétvége pillanata: Perez papa örömhadjárata, fia 3. helyét követően 😀

Gergely: “Egy mexikói holland versenyt láttunk – hangulat a tetőfokán, a verseny a béka…nos ott. A futam lényegében egy kilométeren belül eldőlt, Verstappen pokoli rajtot vett, majd utána senki sem volt képes még csak megközelíteni sem – a holland újabb magabiztos győzelmének köszönhetően szerintem egyik kezét már rátette a bajnoki serlegre. Hamilton második helyen végzett, az utolsó körökben jól taktikázott a brit, kipréselt mindent autójából, de ez csak azt jelentette, hogy épphogy kivédte Perez támadását. Szegény Bottasról is ejtenék pár szót, aki pont amögé a Ricciardo mögé ragadt be, aki kilökte őt a rajtot követően – miután lényegében az egész versenyt az ausztrál mögött töltötte, felsejlett bennem a 2001-es Monacói nagydíj, ahol Enrique Bernoldi tartotta fel David Coulthardot…a színek végül is majdnem stimmeltek ezúttal is. Remélhetőleg a bajnokság nem ilyen unalmas futamokon fog eldőlni, egy ilyen évad nem ezt a zárást érdemelné.”

– 2/10

– a nap versenyzője: Gasly

– a nap balfékje: Ricciardo

– a hétvége pillanata: Verstappen rajtja

A “nagy öregek” megmutatták, hogy azért még tudnak alkotni a kevésbé acélos technikáikkal is.

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Orosz Nagydíj – 8,50/10
 3. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 4. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 5. Francia Nagydíj – 7,00/10
 6. Amerikai Nagydíj – 6,92/10
 7. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 8. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 9. Olasz Nagydíj – 6,10/10
 10. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 11. Brit Nagydíj – 5,00/10
 12. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 13. Török Nagydíj – 3,20/10
 14. Holland Nagydíj – 2,90/10
 15. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 16. Mexikóvárosi Nagydíj – 2,75/10
 17. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon eddigi értékelése: 5,63/10

Max Verstappen szenzációs évet fut. De képes lesz-e végigvinni a világbajnoki győzelemig ezt a kiváló formáját?

Válogatás olvasói kommentekből

“Kimi Gaslyval a futam legjobbjai. Ricciardo a nap lúzere. Elszúrta Bottas és a saját futamát is!” (N. Benjámin)

“Az a első pár kör még ok, utána dög unalom volt.” (D. József)

“A futam legjobbját nehéz kiválasztani. Gasly, Perez, Verstappen és Hamilton is jót mentek. Az egykori élmezőny tagjai, Vettel, Raikkonen és Alonso is szereztek pontokat, szóval sok egész jó egyéni teljesítmény volt. A futam, maximum 3/10, a rajton kívül, semmi sem történt. Ezzel viszont az egyéni bajnokság kezd Verstappen felé billenni, míg a csapat vb, lényegében egál lett.” (K. Richárd)

“Futam legjobbja: Perez. Futam lúzere: Ricciardo. Az év legunalmasabb futama volt, ezért kap egy 2/10-es osztályzatot.” (B. Rajmund)

“Ezért kár volt ébren maradni.” (K. Enikő)

“Elég unalmas volt a rajt kivételével az egész.” (L. János)

“8/10 szerintem. Akinek nem tetszett, tartsa meg magának és aludjon legközelebb, kit érdekel 🤣😁 Szerintem izgalmas volt.” (P. Róbert)

Címlapkép forrása: Getty Images

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.