Teljes a 2021-es Bathurst 1000-es rajtlistája

Összeálltak a párosítások az évzáró nagy versenyre.

Kevesebb mint három hét választ el minket a 2021-es Supercars bajnokság szezonzáró versenyétől, amelynek nevezési listáját közzé is tették az összes bejelentett váltópilótával együtt.

A Covid-19 miatt sajnos idén csupán egy hosszútávú versenyt fogunk látni, pedig a járványhelyzet előtti években három-négy versenyből állt a bajnokság endurance szakasza).

Ezek ugyebár azok a versenyek, amelyeknél az adott versenyző nem futja végig egyedül a teljes versenytávot, hanem szerződtetnek mellé egy váltótársat. Ez természetesen magában foglalja a kockázati faktort is, hiszen hiába megy tökéletesen a fő versenyző, ha a váltópilóta hibázik, akkor mindkettejük versenyének lőttek. Nem egy alkalommal játszottak ilyen jellegű hibák kulcsszerepet egy-egy bajnoki cím fináléjában. Nem véletlen, hogy a csapatok komoly figyelmet fordítanak arra, kiket ültetnek be állandó versenyzőik autójába.

Noha idén tényleg valami óriási szerencse kellene a többieknek, hogy elkaphassák a pontversenyben Shane van Gisbergent, de azért a dupla pontoknak köszönhetően jó néhány pozíciót előre lehet lépni egy jó eredménnyel. Bathurstben nyerni egyébként is külön presztízsértékkel bír, a leglegendásabb versenyhelyszín Ausztráliában.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a címvédő Scott McLaughlin a korlátozások miatt nem tud rész venni az eseményen, ami nagy kár, de még így is bőven találunk impozáns neveket a listán.

A bajnoki éllovas Gizzy-nek akárcsak tavaly, ezúttal is Garth Tander lesz majd segítségére, akivel 2020-ban közösen megnyerték a nagy versenyt. Az új-zélandi ász azóta az itt megrendezett évadnyitón is duplán tudott győzedelmeskedni, de egyéb szériákban is indult (köztük például az ausztrál GT3-as bajnokságban), ahol szintén a dobogó tetejére állhatott. Nem is lehet kérdés, hogy ezúttal is győztesként szeretné ünnepelni esetleges bajnoki címét. Az idén pit riporteként dolgozó Tander tapasztalatával mindenképp hasznára lesz.

Nem kevésbé Craig Lowndes, aki a van Gisbergen egyetlen riválisával, Jamie Whincuppal alkot közös párost. Két legenda, akik betéve ismerik a pályát és nem egyszer nyertek már. Ráadásul ez lesz a hétszeres bajnok búcsú versenye a bajnokságtól, így egyértelmű, hogy egy szép lezárást szeretne összehozni.

Először kóstolhat bele a bajnokságba Broc Feeney, aki jövőre már Whincup helyén fog versenyezni. A Triple Eight szabadkártyásként indítja a fiatal ausztrált, aki egy tapasztalt öreg rókát, név szerint Russel Ingallt kapja mentorként, lesz mit tanulnia tőle.

A DJR-nál Anton De Pasquale megkapta maga mellé azt a Tony D’Albertot, aki mostanság a TCR Australiából lehet ismerős, de már évek óta besegít a fordos alakulatnak, így egy megbízható versenyzőről beszélünk. A másik autójukban Will Davison a saját testvérével, Alex Davisonnal indul, meglátjuk mire megy a testvéri összetartás.

Ha már rokoni kötelék, lesz egy másik családi párosunk is: a jövőre már a Tickford színeiben induló Jake Kostecki, az idén már párszor beugróként induló Kurt Kosteckivel vág neki a nagy megmérettetésnek. Jake 2019-ben már indult a nagy versenyen, igaz akkor az unokatestvérével Brodie Kosteckivel, aki azóta már az Erebus csapatát erősíti.

És mivel szóba került a Tickford, meg kell jegyezni, hogy ha valakik, na Tim Edwards alakulata rendelkezik meglepően erős párosokkal. Cameron Waters egy korábbi fiatal nagyágyúval, James Moffattel fog indulni, míg James Courtney-t a jövőre teljes szezonos és roppant tehetséges Thomas Randle fogja váltani.

Remélhetőleg visszatér az oltási balhét követően David Reynolds is, aki pont a most helyette versenyző Luke Youldennel indul. Szintén egy összeszokott párosról beszélünk, akik 2017-ben meg is nyerték a versenyt, egészen őrült körülmények között.

Mindenképp térjünk még ki kicsit az Erebusra, ahol egy egészen megdöbbentő párosításnak lehetünk szemtanúi. Greg Murphy nevét szerintem senkinek nem kell bemutatni, a széria egy ikonikus alakja, aki mostanában előszeretettel tér vissza a pályára versenyzőként is. Év elején rajthoz állt a Toyota Racing Series-ben, Hampton Down után pedig a Supercarshoz is kedvet kapott. Társa az a Richie Stanaway lesz, aki jó tíz éve még az egyik legígéretesebb formaautós új-zélandi tehetségnek számított, a Supercarsban azonban nem sikerült megvetnie a lábát (hiába a zseniális bemutatkozás, mikor Cameron Waters oldalán megnyerték a Sandown 500-ast 2017-ben).

A teljes lista:

Will Davison/Alex DavisonShell V-Power Racing Team
Anton De Pasquale/Tony D’AlbertoShell V-Power Racing Team
Shane van Gisbergen/Garth TanderRed Bull Ampol Racing
Jamie Whincup/Craig LowndesRed Bull Ampol Racing
Broc Feeney/Russell IngallTriple Eight (wildcard)
Cameron Waters/James MoffatTickford Racing
Jack Le Brocq/Zak BestTickford Racing
James Courtney/Thomas RandleTickford Racing
Bryce Fullwood/Warren LuffWalkinshaw Andretti United
Chaz Mostert/Lee HoldsworthWalkinshaw Andretti United
Will Brown/Jack PerkinsErebus Motorsport
Brodie Kostecki/David RussellErebus Motorsport
Richie Stanaway/Greg MurphyErebus Motorsport (wildcard)
Scott Pye/James GoldingTeam 18
Mark Winterbottom/Michael CarusoTeam 18
Tim Slade/Tim BlanchardBlanchard Racing Team
David Reynolds/Luke YouldenKelly Grove Racing
Andre Heimgartner/Matt CampbellKelly Grove Racing
Nick Percat/Dale WoodBrad Jones Racing
Todd Hazelwood/Dean FioreBrad Jones Racing
Jack Smith/Ash WalshBrad Jones Racing
Macauley Jones/Chris PitherBrad Jones Racing
Fabian Coulthard/Jonathon WebbTeam Sydney
Garry Jacobson/Dylan O’KeeffeTeam Sydney
Jake Kostecki/Kurt KosteckiMatt Stone Racing
Zane Goddard/Jayden OjedaMatt Stone Racing
A Bathurst 1000-est december 5-én rendezik, melyet előzetes információnk alapján az Arena 4 élőben fog közvetíteni.
Címlapkép forrása: Supercars.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.