🇧🇷 SPRINT: Bottas simán a pole-ba sprintelt, Hamilton a 10. helyről rajtolhat holnap

Lerajtolta Max Verstappent, majd sima győzelmet aratott az interlagosi sprintkvalifikáción Valtteri Bottas. Az igazi győztes azonban a finn csapattársa, Lewis Hamilton volt, aki az utolsó helyről rajtolva ötödikként ért célba.

Miután a tegnapi időmérő edzés befejeződött, szárnyra kapott a szezon egyik legnagyobb sztorija. A kvalifikációt követő ellenőrzések során kiderült, hogy a pole-pozíciót megszerző Lewis Hamilton Mercedesén a DRS nyitott állapotában nagyobb volt a hátsó szárnyon a rés, mint a szabályok által megengedett 85 miliméter. Az FIA vizsgálatot indított az ügyben, a Mercedes képviselőit beidézte egy meghallgatásra, időközben viszont napvilágot látott egy nézőtéri amatőr videófelvétel, amely szerint Max Verstappen a boxutcában, Parc Fermé szabályok alatt Hamilton autóját fogdosta, méregette, amit a szabály ugyancsak tilt. Végül órákig tartó, végeláthatatlan egyeztetéseket követően Verstappent a Parc Fermé szabályok megsértése miatt 50 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, Hamilton időmérő edzésen elért eredményét viszont törölték, a hétszeres világbajnok így csak a mezőny végéről kezdhette meg a magyar idő szerint szombat esti sprintkvalifikációt. A Mercedes szinte azonnal bejelentette, hogy nem fellebbez az ítélet ellen, mert a pályán szeretnék megnyerni a világbajnokságot.

Az ominózus videófelvétel, ami miatt Verstappenre komoly pénzbírságot róttak ki

Ilyen előzményeket követően került sor a 24 körös sprintre, melyet így Verstappen kezdhetett az élről. A holland jól el is kapta az indítás pillanatát, egyesből kettesbe váltásnál azonban a Red Bull megtorpant, így Valtteri Bottas simán elszáguldott mellette, sőt a következő egyenesben még Carlos Sainz is megelőzte a világbajnoki éllovast. A spanyol a 3. kör végéig tudott kitartani, ekkor Verstappen visszavette a 2. helyet, majd Bottas nyomába eredt. Kétmásodperces hátrányát viszonylag hamar el is tüntette és DRS-távolságon belülre került, előzési lehetőséghez azonban nem jutott, így Bottas tulajdonképpen simán nyerte meg a sprintkvalifikációt. Sainzot szinte az egész táv alatt támadta Sergio Pérez, fogást azonban nem talált rajta, így az utolsó bónuszpontot a spanyol kaparintotta meg.

Hamilton az utolsó helyről rajtolva már az első sikán után maga mögött hagyta a két Haast és a két Williamset, majd ezt követően elkezdte egyre-másra előzgetni ellenfeleit. Szinte nem telt el két-három körnél több úgy, hogy a brit ne javított volna pozícióján, még akkor sem tudták megállítani, amikor már a viszonylag gyorsabb autókat érte utol. Hamiltont végül az 5. helyen intette le a kockás zászló, ami azt jelenti, hogy ha nem lesz több büntetés, akkor a világbajnoki címvédő a 10. pozícióból rajtolhat a holnapi futamon.

A sprintkvalifikáció végeredménye [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

Az eredményeknek köszönhetően Verstappen előnye az összetettben 21 pontra nőtt Hamilton előtt, ami azt jelenti, hogy ha holnap nyer, akkor onnantól kezdve Hamiltonnak matematikailag már nem a saját kezében van a sorsa.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.