Samba de São Paulo! – avagy: így láttuk a São Pauló-i Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év tizenkilencedik felvonása, avagy: így láttuk a São Pauló-i Nagydíjat!

Csaba: “Kellett nekem erre egyet aludni, annyi minden történt a hétvégén és a tegnapi futamon. Ami egyértelmű, hogy a sors, csillagok együttállása, és minden is Hamilton győzelmét akarta. Pedig bőven közbeszóltak a dolgok, kezdve a motorelem cserével. A szárnymizéria, és a hozzáért vagy sem Verstappen sztorit nem szeretném kommentálni, mert a felét ki kellene csillagozni. Valahol a fölösleges cirkusz és feszültségkeltés kiMAXolása 😃 volt ez? Bárhogy is nézzük a két titán harcát – és tőlem ilyet rikán olvastok – Hamilton ezt maximálisan megérdemelte és a bajnokság egy olyan, újabb váratlan fordulatot vett, hogy azt már tankönyvbe illő! A hétszeres bajnok az ilyen teljesítményekkel tudja elhallgattatni utálóit, de továbbra is azt mondom, hogy az idei címet nem ő érdemli! Túl régóta ismerjük az FIA-t ahhoz, hogy a büntetések esetében a következetesség bármilyen mértékét elvárjuk. Az viszont egyre durvábban kiraljolódik, hogy nagyon a fejükre nőtt a Mercedes/Red Bull duó ereje, a Masi-Hamilton-Verstappen cinikus radioüzenetek pedig ezt alá is támasztották a futamon. Nagyon jó szezonunk van, de már most akkora a feszültség, hogy sokan várhatják a lezárást. És ezt a felgyülemlő feszültséget jól mutatja, hogy az utolsó kiállások előtt úgy tűnt, hogy sem a Red Bull, sem a Mercedes nincs a helyzet magaslatán stratégiai húzásokkal. Végül Hamilton tempóból lehozta a kötelezőt, de Bottas harmadik helye nem lett volna meg a tökéletes időben érkező SC nélkül. Ami a Max-Hamilton csatát illeti, ez még belefér, bár ismét jó megosztó lett, bár a teljes hétvége kulcsszava ez lehet. A dobogót már nem néztem, a lelki szemeimnek pont elég volt, hogy egy brazil zászlóval autózgat a pályán Lewis. És fel is teszem a kérdést, mióta szeretik őt Brazíliában? 2008 nagyon nem volt régen, és egy Sennaimitátor ennyire el tudja feledtetni a közelmúlt történeteit? Szegény Massa meg lehet másként gondolja ezt ennyi év után, de egy kis klórt azért öntött volna gyanúsan a szemeibe a dobogó előtt… Végtelen karakterszámmal tudnám folytatni ezt a szösszenetet (rantet?), de már így is hosszú. Egy kis dícséretet érdemel Sainz, aki nagyot ment a sprinten, míg ugyan Gaslynak a futam ezúttal nem adta ki, a francia kérdés nélkül az idei időmérők egyik sztárja. Számmal értékelni nehéz ezt a futamot, mert a hétvége egésze megér egy tízest, a futam nem feltétlen. A verseny jobb volt az erős közepesnél, de nem egy örök klasszikus – na a hétvége egésze lehet az lesz sok év múlva.”

– 7,5/10

– a nap versenyzői: Hamilton

– a nap balfékjei: Tsunoda & Stroll

– a hétvége pillanata: Szegény Massát és Glockot odarakták a Skynál 2008-as utolsó kört elemezni…

Gergő: “Ahogyan az elmúlt években, ezúttal is Interlagos hozta a szezon egyik legjobb futamát, még ha most nem is rágtuk le a körmeinket az izgalomtól annyira, mint két éve. Megítélésem szerint önmagában nem volt ez egy kiemelkedően jó verseny, a szezon egészét tekintve viszont zseniális. Mexikó után csont nélkül azt mondtam volna, hogy ez egy sima Red Bull pálya lesz, erre tessék. Ezek után merjek tippelni Katarra? Igazából már a szombati sprint után látszott, hogy Hamilton simán megnyerheti ezt a versenyt, ami ha nem is olyan simán, de gond nélkül sikerült is neki. Többször, több írásomban hangsúlyoztam már, hogy nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, mindenesetre gyanús, hogy a Mercedes hogyan lett hirtelen 30 km/órával gyorsabb az egyenesekben. A recept a vb-címhez úgy tűnik, hogy megvan, kíváncsian várom, hogy a Red Bull cserél-e motort Katarban. A versenybíróság ítéletei ezúttal is hagytak kívánnivalót maguk után egész hétvégén, kezde Verstappen irreálisan magas pénzbüntetésétől, de mondhatnám a Mercedes számára mindig gyanúsan jó időben aktivált VSC-szakaszokat, vagy a 48. körös Hamilton – Verstappen csörtét, amit még csak nem is vizsgáltak.”

– 7/10

– a nap versenyzője: Hamilton

– a nap balfékje: Tsunoda

– a hétvége pillanata: az a nagyjából öt óra, amíg percenként frissítgettük a Twittert és az FIA oldalát, hogy van-e már ítélet Hamilton-ügyben 

Andris: “Nekem ez a brazil futam olyan volt, mintha két forgatókönyvíró dolgozott volna rajta: egy, aki egy izgalmas, pörgős, drámai hőstörténetet akart írni, amiben a főhős minden megpróbáltatás ellenére visszakapaszkodik a csúcsra, és elviszi az egész hétvégét. Sajnos a társ-fogatókönyvíró B-kategóriás filmben gondolkodott, ahol minden előre kiszámítható volt, és a kevés izgalom után nagyjából a “film” felénél sejteni lehetett a végkimenetelt. Ráadásul a mellékszereplőknek kis kivételtől eltekintve most mintha nem nagyon osztottak volna szerepet… Mindenesetre jó az a szezon, ahol egy ilyen verseny a gyengébbek közé valónak számít! Verstappen a véleményes “kivezetési” manőverével ismét megmutatta, hogy csak a testén át engedi elvenni a félig már szinte nála lévő VB-címet. És hallgatom a siránkozókat, h “Makszikát” tolta az FIA… 😉 Soha rosszabb célegyenesre fordulását a szezonnak!”

– 7/10

– a nap versenyzője: Hamilton

– a nap balfékje: Nem volt olyan igazán “kimagaslóan” alacsony teljesítmény, de Cunoda hozta a “kötelezőt”

– a hétvége pillanata: Vettel érdeklődik, hogy “Szia uram! Első szárny tapizás mennyibe fáj?”

Szilárd: “Hát hogy is mondjam… keserédes hétvége kerekedett ki a Red Bull számára ebből, pedig egy szavuk nem lehet arra, hogy az FIA nem az ő kezükre játszott volna egész hétvégén. Oké, az az 50.000 eurós büntetés nem hiányzott, de Hamilton kizárása és utána a motorcseréje mindenképpen egy hatalmas nagy esélyt adott a bikásoknak… pontosabban adott volna, ha Lewis Hamilton nem döngölt volna mindenkit a földbe az árral szemben úszva. Nem hiába hétszeres világbajnok az ember. Mindenesetre a futamon a Red Bull hátrafelé lépkedett, még úgy is, hogy Verstappen tudta tartani a lépést egy ideig Hamiltonnal, és Perez csak azért maradt le a dobogóról, mert a VSC jól jött ki Bottasnak. A Ferrari megint maximumot hozott ki a versenyből, a McLaren pedig végleg elvérezni látszik. Gasly reméljük bírja még a terhet, mert egyedül kell az Alpine két versenyzőjével a háborút megvívnia. Tsunoda továbbra is haszontalan, Mazepin villantott, Schumacher pedig végre harcolhatott Kimivel, ha még csak egy kanyarig is tartott. A futam szerintem azon kívül, hogy Hamilton átgázolt a mezőnyön, nem volt valami eseménydús.”

– 4,5/10

– a nap versenyzői: Hamilton

– a nap balfékje: Az FIA

– a hétvége pillanata: Verstappent 50.000 euróra büntetik, mert az FIA működésképtelen

Gergely: “”Samba de…Sao Paolo”! ugyan nem lesz klasszikus a 2021-es Brazil nagydíj, ennek ellenére igen jó futamot láthatott a – Hamiltonnal szemben meglepően pozitív – helyi közönség. A hétszeres bajnok brit átgázolt a mezőnyön, szombati teljesítményét egy újabb 10+ pozíciós felzárkózással, és futamgyőzelemmel tetézte meg, ami számára a győzelmet jelentette, ezzel pedig életben tartotta a bajnoki reményeit, és ezúttal ütközés nélkül vívott meg Verstappennel, ami számomra külön plusszal ér fel. Bottas és Perez nagyon alulmaradt, a Ferrarik hozták a kötelezőt – és leszakították a McLarent -, a McLarenek szenvedtek, Tsudona tolt egy Satót…lehetne regényeket írni a többiekről is, de ez a futam ismét Verstappen és Hamilton párharcáról szólt. Nem akármilyen finisre számíthatunk….”

– 8/10

– a nap versenyzője: Hamilton

– a nap balfékje: Tsunoda

– a hétvége pillanata: Hamilton és Verstappen újabb összecsapása

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Orosz Nagydíj – 8,50/10
 3. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 4. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 5. Francia Nagydíj – 7,00/10
 6. Amerikai Nagydíj – 6,92/10
 7. São Pauló-i Nagydíj – 6,80/10
 8. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 9. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 10. Olasz Nagydíj – 6,10/10
 11. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 12. Brit Nagydíj – 5,00/10
 13. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 14. Török Nagydíj – 3,20/10
 15. Holland Nagydíj – 2,90/10
 16. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 17. Mexikóvárosi Nagydíj – 2,75/10
 18. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon eddigi értékelése: 5,69/10

Habár a Hamilton és Verstappen között nincs harag a pályán (és azon kívül) történtek miatt, ezt sajnos nem mindig lehet elmondani a szurkolói táborról… Kép forrása: F1 Porn Reddit oldala

Válogatás olvasói kommentekből

Hamilton ezt megérdemelte… (Cs. Ákos)

Most egyértelműen a futam legjobbja Hamilton nálam. Verseny lúzere… hát pfff passz, mondjuk Tsunoda. Versteppen/Hamilton ügy szerintem éppen-éppen határeset, még belefért, nem ütköztek össze legalább. A hétvége legjobb pillanata a Perez/Hamilton Oda-Vissza előzgetés. A futamot 10/9 re értékelem 😉 (Sz. Csaba)

A hétvége legjobbja Hamilton. A hétvége lúzere az FIA, Verstappent legalább a futam után vizsgáltam volna (mármint addig hagyom lógni az ügyet ha nem akarnak belenyúlni a futamba), és ha Hamilton előtt marad (szorosan) akkor megbüntetem, mivel szabálytalanul védekezett (2-szer is), illetve másfél napot kellett várni egy egyértelmű döntésre (Hamilton kizárása). A hétvége pillanata Hamilton 95 kör alatt 24 helyet javítva (emlékeim szerint minden előzést a pályán végrehajtva!!) megnyeri a futamot. A futam 10/9. (L. Barnabás)

Hát hogyan fogalmazzak… Az egész versenyen legizgalmas pillanata megint egy Hamilton vs Verstappen csata volt, de ezúttal Hamilton volt jobb. Leszögezném, csak azért mert frissebb motorja volt, több motor teljesítményt kérhetett, mint Verstappen. A Mercedesnek tempóelőnye volt, főleg Hamiltonnál, de megint volt összeérés köztünk, ami szerencsére nem kieséssel végződött, viszont lett belőle 14 pont különbség a VB-n. Már csak 3 futam van hátra és éppen 2 ismeretlen pálya jön. Gasly megint kimagasló teljesített futamon, és Ferrarinak megint erős versenye volt és megint a McLarennek volt peches futama 🙁 De ilyen egy jó bajnokság..! (R. Zoltán)

Kiváló versenyhétvége volt, tele drámával! A futam is klassz volt, élvezhető versenyt kaptunk, sok előzéssel, szóval nekem nagyon bejött. Simán 9/10. Még az élen is komoly meccs volt, szóval semmi sem hiányzott.A hétvége legjobbja Hamilton, aki a büntetések ellenére sem tört meg, és mindent beleadva Verstappen nagyon kemény védekezései ellenére is, megcsinálta az előzést.A leggyengébb láncszem meg Tsunoda volt, aki az idei teljesítményével, nem igazán érdemli meg a jövő évi szerződését.Szoros a bajnokság, akár Max akár Lewis nyer, megérdemelt lesz. (K. Richárd)

Eddig a legjobb futam volt ebben a évben 👍😎 (G. Gergő)

Lehet utálni Hamiltont/Verstappent, de amit látunk az történelem, és ez valami isteni. A futam 10/8, a hétvége legjobbja pedig Hamilton (ha tetszik, ha nem). A hétvége lúzere önhibáján kívül Perez, mivel az a VSC elég szerencsétlen volt. A hétvége pillanata szerintem Max “yeah perfect say hi” üzenete volt, vagy amikor Hamilton a “no no…” szöveg után kinyomta a belét is az autónak. (H. D. Péter)

10/10! Ritkán látott izgalmas futam volt. Lúzer: Tsunoda A legjobb a király 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆 Hamilton👍🏁 Mivel a FIA most sem volt a helyzet magaslatán, így még izgalmasabbá tette az egész hétvégét .0,2mm, leszorítása, kígyózás.Ennek fényében Hamilton előretörése az utolsó helyről, majd a versenyen a dobogó legfelső fokára zseniális volt. Ezért Ő a 👑. Mercedes fanként elismerem, hogy Max is nagyon jó versenyző, de én minimum megbüntettem volna legalább az egyik hibájáért( leszorítás- kígyózás). A nap pillanata: Lewis-Perez előzések, de a dobogó 1-3 Mercedes is👍 Hiába , aki tud az tud az utolsó helyről is , 3 keréken is 👑 Nagyon várom a következő futamot, remélem legalább ennyire izgalmas lesz. (K. Edit)

Címlapkép forrása: REUTERS/Lars Baron

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.