🇶🇦 FP2: A Mercedes állt az élre, szárnyal az AlphaTauri

A Mercedes finn pilótája, Valtteri Bottas autózta a Katari Nagydíj második szabadedzésének legjobb idejét, miközben a Red Bull az egész gyakorlás alatt szenvedett a hátsó szárnyakkal.

Alig néhány perccel naplemente után megkezdődött a Katari Nagydíj második szabadedzése. A délutáni gyakorlás során felmerült, pályahatárokkal kapcsolatos problémákra úgy tűnik, hogy megoldást talált az FIA, a versenyigazgatói jegyzetek legfrissebb verziója szerint ugyanis a pálya minden kanyarjában a rázókő minősül határvonalnak, amit nem lehet négy kerékkel átlépni. Ez viccelte meg Valtteri Bottast, akinek a legjobb idejét el is vették, a finn azonban még ennek hiányában, a második leggyorsabb idejével is az élen tudta zárni a gyakorlást. Látszólag tehát ismét a Mercedesnél pattog a labda, tekintve azonban, hogy Pierre Gasly mindössze kéttizedes lemaradással ismételten a 2. helyen végzett, nem teljesen világos, hogy az eredményekből mennyi következtetést lehet levonni.

Gasly mindkét pénteki szabadedzésen a második helyen végzett

Az első mérvadó kört Carlos Sainz teljesítette, az első negyed órában viszont folyamatosan javultak a köridőt. Rövid időt Yuki Tsunoda, Fernando Alonso és Charles Leclerc is eltöltött az élen, mígnem az első szabadedzést megnyerő Max Verstappen 1:24.285-tel át nem vette a vezetést, a közepes gumikon. Ezt az időt Tsunoda javította meg, majd ismét Verstappen vezetett, ezt követően pedig megérkeztek a Mercedesek, Bottas 1:23.234-ig szorította le a köridőt.

Lélegzetvételnyi szünetet követően következhettek a lágygumis, kvalifikációs próbálkozások. Bottas 1:23.154-gyel nyitott, idejét azonban törölték, mert a 6-os kanyarban túl szélesen fordult. Miután erről tájékoztatták, kiderült, hogy a finn nem volt tisztában a fentebb már általam is említett változtatásoknak, és meg volt győződve róla, hogy az adott kanyarban nem vizsgálják a pálya határait. Mindazonáltal túl sokáig nem kesergett ezen, jött ugyanis hamarosan egy 1:23.148-at is, ezúttal már szabályosan, ez pedig elegendőnek bizonyult a gyakorlás megnyeréséhez.

A Ferrarinak ezúttal gyengébb edzése volt, ráadásul még egy 200 eurós pénzbírságot is kaptak, mert Leclerc túllépte a megengedett sebességet a boxutcában.

Ezzel egyidejűleg Pierre Gasly 1:23.357-tel bejött másodiknak, javított Pérez és Hamilton is, Verstappen azonban hibázott a gyorskörén és elsőre több mint négy tizedet kapott Bottastól. A holland kis időre visszatért a boxba, majd 1:23.948-ra javított (sok időt bukva az utolsó szektorban), ezzel pedig a 3. helyre jött be. A top négy mögött igazán színes felhozatal következett, az 5. helyen ugyanis Lando Norris végzett a McLarennel, majd következett Lance Stroll, Yuki Tsunoda, és csak a 8. helyen Sergio Pérez. A mexikói pilóta és csapattársa is sok időt töltött a garázsban a gyakorlás folyamán, a Red Bull mérnökei a DRS aktiválószerkezetén dolgoztak, miután a hátsó szárny felső eleme a DRS nyitott állapotában látványos oszcilláló mozgást végzett a célegyenesben.

Furcsa meghibásodás a Red Bull hátsó szárnyán

Nikita Mazepin a teljes második szabadedzést kihagyta, mert az első gyakorláson megsérült a Haas kasztnija, amit ki kellett cserélni. Az orosz pilóta emiatt este egyetlen kört sem tudott megtenni.

A második szabadedzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

Címlapkép forrása: Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.