🇶🇦 Hamilton gond nélkül győzött Katarban, Alonso hét év után dobogón

Lewis Hamilton simán megszerezte pályafutása 102. futamgyőzelmét, ezzel tovább zárkózott Max Verstappenre a világbajnoki pontversenyben. A holland a rajtbüntetést követően minimalizálta veszteségeit és a leggyorsabb kört is megfutva a 2. helyen ért célba.

Verstappen és Bottas is rajtbüntetést kapott a futamra

Hamiltonnak az 57 körös versenyen igazából egyetlen nehezebb feladata volt: jól el kellett kapni a rajtot és elsőként elfordulni az első kanyarban. Ez gond nélkül sikerült is a hétszeres világbajnoknak, és innentől kezdve igazából soha egy pillanatra nem volt kérdéses, hogy ki fogja a versenyt megnyerni. Verstappen eközben már a rajtnál feljött három helyet, majd a 3. kör végén megelőzte Gasly-t, az 5. kört pedig már a 2. helyen fejezte be, miután Alonso mellett is elment. A két élmenő ezt követően az egész versenyen lekövette egymást, de Hamilton gyakorlatilag azt csinált, amit akart. Ha kellett, tudott fél másodperccel gyorsabban menni ellenfelénél (jóllehet ehhez hozzájárult Verstappen első szárnyának sérülése is), az első etap során kiépített 7-8 másodperces különbségnél közelebb soha nem engedte a hollandot. Verstappen a végén nagy előnye birtokában még beiktatott egy plusz kerékcserét, hogy biztosan övé legyen a leggyorsabb kör, de összességében a győzelemre egyetlen másodpercig sem volt lehetősége. Hamilton így az utolsó két futamnak 8 pontos lemaradásból vághat neki, de a jelenlegi formát elnézve neki van nagyobb esélye a cím elhódítására.

A fő kérdés gyakorlatilag a teljes táv alatt az volt, hogy ki végez a dobogó 3. helyén. Erre előzetesen Pierre Gasly pályázott a legnagyobb eséllyel, ugyanis remekül ment a szabadedzéseken, majd a rajtbüntetéseket követően a 2. helyről indulhatott. A francia azonban már a rajtnál alulmaradt Alonsoval szemben, majd miután Verstappen is megelőzte, nem tudta tartani a lépést az előtte haladó Alpine-nal sem, a boxkiállások során pedig leszakadt az élbolytól.

Alonso a 23. körben váltott lágy gumikról keményre azzal a céllal, hogy ezzel a szettet végigcsinálja a hátralévő távot. A spanyol a még nem kiálló Ricciardo, és a kerékcseréjét korábban már letudó Pérez elé tért vissza a pályára. A mexikói a 11. helyről rajtolva remek felzárkózást mutatott be, egyre-másra előzgette ellenfeleit, Alonso személyében azonban emberére talált. Pérez végül a 29. körben tudta átlépni a kétszeres világbajnokot, azonban miután egy kerékcseréje még biztosan hátra volt, a rajtbüntetése után szintén szép felzárkózást bemutató Valtteri Bottas pedig még kiállás nélkül haladt a 3. helyen, elúszóban volt a dupla dobogó a Red Bull számára.

Bottas aztán a 33. körben váratlanul bal első defektet kapott, ezzel kiesett a pontszerző helyekért folyó harcból, később pedig fel is adta a kilátástalan küzdelmet, hogy büntetlenül sebességváltót cserélhessenek Szaúd-Arábiára. A defekt viszont jelzésértékkel bírt Hamilton és Verstappen számára is, és miután mindketten vibrációra panaszkodtak, a Red Bull a 41. kör végén megnyitotta a második kiállások sorát. A következő körben érkezett Hamilton is, a különbség így nem változott közöttük drámai módon.

Bottas jól haladt a pódium felé, egy defekt azonban mindent felülírt

Verstappennel azonos körben kiállt Pérez is, a mexikói előtt így adott volt a feladat: 16 kör alatt le kellett dolgoznia nagyjából 20 másodperces hátrányt Alonsoval szemben, eközben pedig meg kellett előzze Strollt, Ocont és Norrist is, hogy felérjen a dobogóra. Ez eleinte gördülékenyen is ment: Pérez gond nélkül előzte meg Strollt, majd a futam egyik legszebb csatáját lebonyolítva Ocon mellett is elment, ezt követően viszont az élet – ahogy mondani szokták – közbeszólt. Néhány körön belül mindkét Williams, George Russell és Nicholas Latifi is defektet kapott, majd tragikus módon a 4. helyen haladó Lando Norrisnak is egy feltételezett defekt miatt kellett a boxba hajtania. Pérez így a 4. pozícióban találta magát, és ha Latifi félreálló Williamse miatt nem aktiválnak rövid időre virtuális biztonsági autót, talán utol is érhette volna Alonsot.

A futam végén Russell, Norris és Latifi is defekt miatt bukott sokat

A spanyol így tojásokon lépkedve bejött harmadiknak és megszerezte első dobogós helyezését a 2014-es Magyar Nagydíj óta, Péreznek pedig maradt a 4. hely. A Red Bull így hat ponttal közeledett a Mercedeshez konstruktőriben, és mivel Alonso 3. helye mellett Ocon 5. lett, az Alpine is tekintélyes előnyre tett szert az AlphaTauri-val szemben az 5. helyért folytatott harcban. Idei legjobb futamát teljesítve Lance Stroll a 6. helyen kormányozta célba az Aston Martint, mögötte pedig a szintén egy kiállással próbálkozó Ferrari-páros, Carlos Sainz és Charles Leclerc ért célba. Norris a plusz kerékcsere miatt végül csak 9. lett, az utolsó pontszerző helyet pedig Sebastian Vettel csípte el.

Hét év után állhatott újra Forma-1-es dobogóra a “Matador”
A futam részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, ugyanis a futamot követően a Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert szóbeli figyelmeztetésben részesítették, ugyanis a brit szakember Verstappen megbüntetését követően gazembernek nevezte a pályabírót, aki – szerinte – jogtalanul sárga zászlókat lengetett a holland előtt. Ezzel a nyilatkozatával Horner morális sérülést, veszteségeket okozott a szóban forgó marshallnak, amivel megsértette a Nemzetközi Sportkódex 12.2.1-es paragrafusának f) és k) alpontjait. Ez a szóbeli figyelmeztetés semmilyen komolyabb következménnyel nem fog járni, a jövőben azonban moderálnia kell magát Hornernek, ha nem akar további, súlyosabb szankciókat. Az ügy elbírálása során a sportfelügyelők enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy Horner elnézést kért a megsértett pályabírótól, valamint önként felajánlotta, hogy részt vesz az FIA februárban induló International Stewards Programme-ján.

Folytatás két hét múlva Szaúd-Arábiában, ahol Verstappen világbajnok lehet, ha:

  • nyer, és Hamilton nincs az első hat között,
  • nyer és a leggyorsabb kört is megfutja, Hamilton pedig nincs az első öt között,
  • második, Hamilton pedig nincs az első tíz között,
  • második és a leggyorsabb kört is megfutja, Hamilton pedig nincs az első kilenc között.
Címlapkép forrása: Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.