🇲🇴 MAKAÓ: Charles Leong ismét nyert, de a show-t ezúttal a TCR vitte el

Hétvégén a COVID-19 pandémia árnyékában került sor a Guia Circuiten a híres-nevezetes Makaói Nagydíjra, melyet ezúttal Formula-4-es, GT és TCR kategóriákban bonyolítottak le. Az alábbiakban egy rövid, lényegretörő összegzést olvashattok a hétvége eseményeiről.

Formula-4

A járványhelyzet legnagyobb áldozata autósport szempontból a Formula-3-as Makaói Nagydíj, az eseményt idén is csak Formula-4-es autókkal, a kínai bajnokság egyik állomásaként tudták megrendezni. A hétvégét – elnézést a spoiler miatt – a tavalyi győztes Hon Chio Leong [vagy az európaiak számára egyszerűen Charles Leong] uralta, a helyi pilóta minden egyes sessiont, a kvalifikációs futamot, majd a főversenyt is behúzta, ezzel már kétszeres makaói győztesnek mondhatja magát.

A kvalifikációs futamot Leong mellől Andy Chang kezdhette volna az első sorból, a Chengdu Team versenyzőjének autója azonban a felvezető körön megállt, így csak a mezőny végéről vághatott neki a küzdelemnek. Leong remekül kapta el a rajtot és hamar kényelmes előnyre tett szert, azonban minden szem Changot figyelte. A 25 éves versenyző rögtön az indulásnál lehagyott két autót, további helyeket nyert a Reservoir Bendnél, majd amikor Patrick Tsang megpördült és beleállt a falba, újabb két autót hagyott maga mögött. Később még a szintén megpördülő Lei Kit Menget is megelőzte, így az első kört az elképesztő 5. helyen fejezte be! Itt azonban nem állt meg: a Reservoir-nál rögtön megelőzte Chao Lit, majd a Mandarinnál Mak Ka Lokot is, az egyenes végén pedig a 2. helyet is átvette Sicheng Litől. Leong ekkorra már több mint négy másodperccel vezetett, amit Chang eleinte tudott is csökkenteni, később azonban megsérült az első szárnya, így inkább biztonságit ment és célba ért a 2. helyen. Jól mutatja, hogy ők mennyire kiemelkedtek a mezőnyből, hogy a 3. helyen célba érő Sicheng Li már 35 másodpercet kapott a győztes Leongtól.

Elképesztő volt látni, ahogyan Chang átjött a mezőnyön, a többiek mintha másik kategóriában autóztak volna [fotó: Macau Grand Prix]

Leong a főversenyen sem hagyott túlságosan sok kérdést, ugyanis miután Chang egyetlen támadását a rajtot követően kivédekezte, soha többet nem látta senki és sima győzelmet aratott. A Lisboánál egyébként történt egy kisebb incidens, de Yaoming Huang és Patrick Tsang ütközését követően meg tudták oldani a műszaki mentést sárga zászlók mellett. Két kör után Leong már 4 másodperces előnnyel vezetett Chang előtt, aki ezt követően még egy áthajtásos büntetést is kapott, mert kiugrott a rajtnál! Chang a 4. kör végén töltötte le büntetését és a 3. helyre állt vissza, Sicheng Li mögé. Három kört követően végül őt sikerült megelőznie, de ekkorra már több mint fél perccel volt Leong mögött. Ezt a különbséget a célig némileg tudta csökkenteni, végül 24.5 másodperccel követte Leongot a célban. Fölényüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy Li az utolsó négy körben 25 másodpercet kapott Changtól és így lett végül harmadik.

Leong és Chang magasan kiemelkedtek a mezőnyből [fotó: Macau Grand Prix]

A TOP 10 sorrendje: Hon Chio Leong – Andy Chang – Sicheng Li – Jing Zefeng – Chao Li – Zhong Yi Shang – Jingxi Lu – Brian Lee – Neric Wei – Lishin Peng

TCR

A makaói túraautós forduló a TCR Asia szezonzáró fordulója volt. A bajnoki címért a Shell Teamwork Lynk & Co Racing két versenyzője, Zhang Zhi Qiang [Európában Jason Zhang] és Ma Qing Hua voltak még versenyben, Zhang 22 pontos előnyről várhatta Makaót. A hétvégére amúgy igencsak korrekt, 30 autós nevezési lista gyűlt össze, noha gyakorlatilag a teljes mezőnyt helyi arcok alkották.

Az időmérő edzésen Ma majdnem másfél másodperces előnnyel szerezte meg a pole-pozíciót az audis Filipe de Souza előtt, míg Zhang csak a 4. lett. A nyolckörös kvalifikációs futam minden várakozást felülmúlt izgalmak szempontjából. A rajttól Ma jött el a legjobban, de Souza azonban pocsékul rugaszkodott el és egészen a 6. helyig esett hátra. Ez lehetőséget adott Andy Yannak, hogy megtámadja Mát a Lisboa felé menet, de a Lynk & Co versenyzője végül megtartotta a vezetést. Ma az első kör végére már lélegzetvételnyi előnnyel vezetett, míg Zhang – kihasználva a Lynk & Co sebességelőnyét – a Mandarin külső ívén lenyomta Yant és feljött másodiknak. Zhang a következő öt körben folyamatosan csökkentette a távolságot és rázta le Yant, a 6. kör elején pedig először próbált benézni Ma mellé. A következő kör elején tovább idegesítette csapattársát, de előzési lehetőséghez még mindig nem jutott. Ebben a körben azonban utolérték a lekörözött Qi Liut, ami miatt Zhang teljesen ráesett Mára. Fej-fej mellett kezdték az utolsó kört, de miután a Lisboában ismét nem tudott előzni, Zhang inkább visszavett és bekísérte csapattársát. Kevésbé látványos, de hasonlóan kemény csata zajlott a 3. helyért is, de Souza ugyanis miután elrontotta a rajtot, felzárkózott a 4. helyig, majd az utolsó körben Yan megelőzésével is megpróbálkozott, de inkább nem kockáztatott és bejött negyediknek.

Ma Qing Hua és Jason Zhang harcolnak az első helyért [fotó: Macau Grand Prix]

Ma a pole-pozícióból jól kapta el a főverseny rajtját is, Zhang pedig egy ideig tartotta a 2. helyet, a Lisboa felé a szélárnyékcsatában viszont alulmaradt a harmadik Lynk & Co autót vezető Sunny Wonggal szemben. Zhang a 2. kör elején rögtön visszaelőzte Wongot és csapattársa nyomába eredt. Ma hamar kiépített magának egy majdnem ötmásodperces előnyt, a 3. körben azonban hibázott, így a Zhang-vezette üldözőboly teljesen ráesett. Az 5. körben a célegyenesben Zhang át is vette a vezetést, sőt Mát még Wong is megelőzte. Ez azonban mindössze egy körig tartott, ugyanis Ma hamar visszaelőzte Wongot, Zhang pedig hibázott, így már ismét a korábbi WTCC- és WTCR-futamgyőztes állt az élen. A forgatókönyv gyakorlatilag ugyanaz volt, mint a kvalifikációs futamon: Ma és Zhang tizedekre egymástól kezdték az utolsó kört, de ahogy az első féktávhoz értek, Ma bal-első defektet kapott, aminek következtében drámaian lelassult. Bizarr módon Zhang nem előzte meg, hiszen neki a 2. hely is elég volt a bajnoki címhez, így megpróbálta bekísérni csapattársát. Később azonban mégis kénytelen volt előzni, hiszen megközelítette őket a hyundai-os Lo Sze Ho, Zhang így végül megnyerte a 2021-es túraautós Makaói Nagydíjat, ezzel együtt pedig a TCR Asia bajnoki címét. Lo bejött ugyan másodiknak, de egy technikai jellegű szabálysértés miatt utólag diszkvalifikálták, így Ma a defektes kerékkel együtt is 2. lett, a dobogó legalsó fokára pedig a cuprás Yang Xiao Weit léptették elő. Wong végül kiesett, ugyancsak defekt miatt.

Zhang bekísérte volna Mát a 2. helyen, amikor azonban Lo utolérte őket, mégis kénytelen volt előzni [fotó: Macau Grand Prix]

A TOP 10 sorrendje: Zhang Zhi Qiang (Lynk & Co) – Ma Qing Hua (Lynk & Co) – Yang Xiao Wei (Cupra) – Yiu Lung (Alfa Romeo) – Henry Lee Jr. (Audi) – Liu Zi Chen (Audi) – Wu Yifan (Audi) – Yan Chuang (Volkswagen) – Deng Bao Wei (Audi) – Kiang Kuan Wong (Cupra)

GT

Túlságosan erős mezőny a GT-kategóriában sem gyűlt össze, a formaautós- és a túraautós versenyhez hasonlóan itt is az egy-két ismertebb név mellett többnyire csak “no-name” helyi arcok tekerték a kormányt. A GT3-as autók mezőnyében két kiemelkedő név volt: a Porsche-szuperkupát, valamint a Túraautó- és az Endurance-világbajnokságot is megjárt Darryl O’Young, valamint a WEC- és Super GT-futamgyőztes, négyszeres le mans-i résztvevő Alexandre Imperatori.

A makaói hétvége rendszeres velejárói a súlyos, gyakran életveszélyes balesetek és a forgalmi dugók. Ahogyan a fentebbi sorokból is kitűnt, az F4-es és a TCR kategóriát szerencsére elkerülték a bukások, a sportautósoknál azonban már nem úsztuk meg. A szombat reggeli bemelegítő edzésen az Audi versenyzője, Ya Qi Zhang bukott, több bordája eltört, beszakadt a tüdeje, és más mellkasi sérüléseket is szenvedett.

Ya Qi Zhang horrorisztikus balesete a warm-up-on

Ya balesete miatt a kvalifikációs futam is némi késéssel kezdődött meg. A pole-pozícióból Ye Hong Li rajtolhatott, O’Young második lett az időmérőn, míg Imperatori csak az 5. rajtkockát szerezte meg. Ye gond nélkül abszolválta a rajtot és öt körön keresztül sikeresen tartotta maga mögött O’Youngot, amikor a hong-kong-i elszenvedte a hétvége második komolyabb balesetét. Amikor a hosszú célegyenes végén a fékre lépett, a Mercedes megcsúszott egy olajfolton, amelyet korábban az egyik Lamborghini eresztett ki magából. O’Young autója irányíthatatlanul vágódott a kordonba, a versenyt azonnal piros zászlóval szakították meg és nem is indították újra. Ye így megszerezte a pole-pozíciót a főversenyre, O’Young a tartalékkasztnival felállt másnap a 2. rajtkockába, míg Imperatori egy darabig a 3. helyen autózott, de a második kör végén a boxba kellett hajtania, így végül csak 14. lett.

Ye Hong Li, útban a kvalifikációs futam megnyerése felé [fotó: Macau Grand Prix]

Ye tehát a pole-pozícióból szerette volna megismételni előző évi győzelmét, az indítás pillanatát azonban O’Young jobban kapta el és rögvest az élre tört. Tartotta is a pozícióját, és amikor a 8. körben a biztonsági autót küldték a pályára, már-már úgy érezhette, hogy megvan a diadal. Az utolsó körre azonban elengedték a mezőnyt, ebben az egy körben pedig Ye minden korábbinál komolyabb nyomást helyezett O’Youngra, aki azonban kitartott és elsőként szelte át a célvonalat. O’Young 2008 után a második győzelmét szerezte a Macau GT Cup-on, ezzel ő lett a negyedik versenyző Keita Sawa, Edoardo Mortara és Maro Engel után, aki egynél többször győzött a legendás megmérettetésen. A dobogó legalsó fokára Luo Kai Luo állhatott fel, aki gyakorlatilag a teljes versenyt csapattársa lökhárítóján autózta le, megérdemelt 3. helyet szerezve.

O’Young a tartalékkasztnival is megnyerte a Makaói Nagydíjat [fotó: Macau Grand Prix]

A TOP 10 sorrendje: Darryl O’Young – Ye Hong Li – Luo Kai Luo – Marchy Lee Ying Kin – David Pun Kwan Lum – Lin Nan – Liu Qi Ren – Lu Zhi Wei – Wong Khai Wah – Brian Lai Chun Kit

Ez történt tehát a 2021-es makaói hétvégén. Remélhetőleg egy év múlva már jobbak lesznek a járványügyi adatok, és minden kategóriában visszatérhet a hagyományos Makaói Nagydíj, világszínvonalú csapatokkal és versenyzőkkel.

Címlapkép: Macau Grand Prix
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.