🇷🇺 WTCR: Muller nyerte a szezon utolsó időmérőjét

Yvan Muller nyerte az időmérő edzést Szocsiban, megszerezve az első rajtkockát a vasárnapi második futamra, míg a nyitóversenyen Comtoyou első sort láthatunk majd.

Az esős második szabadedzést követően több csapadék már nem hullott, de a lassan száradó pálya így is megnehezítette a csapatok dolgát a Túraautó-világkupa szocsi időmérőjén. A Q1-ben néhányan megpróbálkoztak a szárazpályás gumikkal, ez azonban nem bizonyult nyerő döntésnek, az intermediate volt a helyes választás. Köztük volt a bajnoki címért még versenyben lévő Frederic Vervisch is, aki sokáig a továbbjutását kockáztatta a vakmerő döntéssel, de a végén sikerült javítania és a 10. helyen továbbslisszant a Q2-be. Az utolsó percekbe érkezvén Yvan Muller vezetett, később azonban Mikel Azcona javítani tudott. A spanyol már-már a zsebében érezhette az öt pontot, de a végén mégis Muller haladt át a legjobb idővel a célvonalon.

Azcona a 4 pontot érő 2. hellyel jutott be a második szakaszba, a többi bónuszpontot pedig Urrutia, Huff és Berthon csípték el. A Q1 nagy búcsúzói Thed Björk és Gabriele Tarquini voltak, de nem jutott be a Q2-be többek között Tassi Attila és Boldizs Bence sem. Meglepő volt látni, hogy milyen sokat kaptak a Ladák: Kirill Ladygin 4 másodpercet, Mikhail Mityaev pedig 5.6-ot kapott Mullertől. A szabadedzések alatt kórházba szállított Tiago Monteiro természetesen nem vett részt a kvalifikáción, állapotáról azóta sem tudunk pontosabbat.

>> A Q1 részletes eredményei <<

A Q2-ben ezúttal Muller és Magnus volt a két rizikózó, ők ugyanis első gyorsköreiket – látva a gyenge szektoridőket – nem fejezték be, helyette a boxba hajtottak és megpróbálkoztak még egyszer. Végül mindketten fel tudtak érni egy újabb körre, tovább azonban csak Muller jutott, Magnus köre nem sikerült jól. A belga 2:31.654-gyel csak a 10. helyen végzett, ennek köszönhetően viszont a nyitóversenyt ő kezdheti majd az első rajtkockából. Mellőle ráadásul csapattársa, Vervisch rajtolhat majd.

Az edzésnek ezt a szakaszát egyébként Ehrlacher nyerte Berthon, Girolami, Muller és Azcona előtt, ők öten jutottak be a Q3-ba. Az eredmények amúgy nagyon szorosak voltak, hiszen még a 6. helyezett Guerrieri is három tizeden belül volt Ehrlacher-hez képest, az argentin ráadásul a közvetlenül előtte végző Azconától egyetlen ezredmásodperccel maradt el, ennyin múlott a Q3-as szereplése. Michelisz Norbi a legrosszabb idővel zárta a Q2-t, így ő mindkét futamot a 12. helyről kezdheti majd meg.

>> A Q2 részletes eredményei <<

A döntő felvonás előtt nagy kérdés volt, hogy ki hányadikként hajtson a pályára, a boxban ugyanis elkezdett esni az eső. Az elsőként választó Ehrlacher úgy döntött, hogy elsőként próbálkozik, hátha később még rosszabbak lesznek a körülmények. Ez végül nem bizonyult jó választásnak, a bajnoki éllovas ugyanis több mint egy másodperccel elmaradt Q2-es idejétől, és 2:31.887-tel csak az 5. helyen zárta a Q3-at.

Következett Berthon, aki több mint másfél másodpercet adott Ehrlacher-nek, ezzel átvette a vezetést. A francia után Yvan Muller gurult a pályára és további hat tizeddel vitte lejjebb a köridőt. Azcona és Girolami maradt hátra, és annak ellenére, hogy a spanyol a második-, míg az argentin a harmadik szektorban a leggyorsabb tudott lenni, Mullert végül egyikük sem verte meg és besoroltak a 2-3. helyekre.

>> A Q3 részletes eredményei <<

A szezon utolsó két futama előtt így Ehrlacher 202 ponttal vezeti a pontversenyt, míg a másodiktól az ötödik helyig rendkívül szoros versenyfutás van Vervisch, Guerrieri, Muller és Urrutia között (165 – 164 – 161 – 160).

A futamok magyar idő szerint 10:15-kor és 12:15-kor rajtolnak holnap. Mindkettőt élőben közvetíti az Eurosport 2, továbbá az elsőt a Sport 2 is.

Címlapfotó: FIA WTCR
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.