Elhunyt Sir Frank Williams

Életének 80. évében elhunyt a Forma-1 legendás csapatfőnöke és a Williams csapat alapítója, Sir Frank Williams.

Francis Owen Garbett Williams 1942. április 16-án született South Shields-ben. A sport iránti szenvedélyét Peter Collins és Mike Hawthorn pályafutása keltette fel, az 1958-as Brit Nagydíjat már a helyszínről nézte. Eleinte ő is versenyzett, de kimagasló sikerek hiányában menedzserként, csapattulajdonosként folytatta munkásságát.

A Frank Williams Racing Cars Ltd. 1969-ben teljesítette első versenyét, a volán mögött Piers Courage foglalt helyet. Egy évvel később Alessandro de Tomasóval kötött együttműködési megállapodást. Williams számára hatalmas csapást jelentett Courage halála a Holland Nagydíjon. Ezt követően March autókat vásárolt védenceinek, majd 1978-ban a Williams Grand Prix Engineering megalapításával új sikerkorszak vette kezdetét.

1986-ban a Paul Ricard pályáról hazafelé menet súlyos balesetet szenvedett egy bérelt autóban, ami miatt hátralévő életére tolókocsiba kényszerült. Azonban nem adta fel és alig fél évvel balesete után újra felbukkant a versenypályán. 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, de munkáját számos más kitüntetéssel is honorálták.

A kétezres évek második felétől folyamatosan egyre kevesebb szerepet vállalt a csapat életében, 2012-ben pedig bejelentette, hogy teljesen a háttérbe vonul, csapata vezetését pedig lányára, Claire-re bízta. Sir Frank hivatalosan az istálló 2020-as eladásáig a csapatfőnöki poszton maradt. Ekkorra már sokat betegeskedett, többször is kórházban ápolták, 2021. november 28-án pedig elhunyt.

Jost Capito, a Williams Racing jelenlegi csapatfőnöke így búcsúzott Sir Frank Williamstől:

“A Williams Racing csapat mélységes fájdalommal tudatja, hogy elhunyt a csapat alapítója, Sir Frank Williams. Sir Frank egy igazi legendának és ikonnak számított a sportban, és távozása mindenképpen egy korszak lezártát jelenti mind a csapat, mind pedig a Forma-1 történetében. Egy igazán egyedi és úttörő ember volt és bár jelentős viszontagságokkal nézett szembe, vezetése alatt a csapat összesen 16 világbajnoki címet szerzett, amivel a legsikeresebb csapatok közé helyezte fel az istállót a sportág történelmében. Elszántsága, a csapatba vetett hite és a sebezhetetlensége mindmáig az istálló meghatározó eszméi maradtak mindamellett, hogy továbbra is a Williams családneve alatt versenyezhetünk. Őszinte részvétünket fejezzük ki a Williams család felé ezekben a nehéz időkben.”

Többek között Sir Frank Williams is az elsők között volt, aki hajdan F1-es teszt lehetőséget biztosítottak Ayton Sennának (kép forrása: Getty Images)

Sir Frank Williams halálával egy megszállott autósport fanatikus tűnt el közülünk. De amellett, hogy fiatalabb korában szinte minden idejét lekötötte a versenyzés, az érdeklődési körébe tartozott a történelem, a nyelvek és a repülőzés is. Nyugodjon békében!

Címlapkép forrása: Getty Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.