🇷🇺 WTCR: Huff dominált a szocsi esőkáoszban

Ugyan a bajnoki cím sorsa eldőlt már az első futamon, izgalmakból nem szenvedtünk hiányt a délután sem. Rob Huff pedig egy nehéz cuprás év végére tette fel a koronát győzelmével, miközben Zengő Zoliék másik szeme picit sírhatott, hiszen három autójuk is a boxban, eltérő sérülésekkel fejezte be a versenyt.

A beteg Monteiro mellett az első futamon nagy balesetet szenvedő Esteban Guerrieri sem tudott felállni a rajtrácsra, bár ahogy kinézett a Hondája a koccanás után, az lett volna a csoda, ha ott van.

Az első sorból az Yvan Muller-Mikel Azcona kettős várhatta a lámpák kialvását, A rajtot pedig a spanyol teljesítette jobban, Mullert pedig még majdnem Girolami is elcsípte, míg Huff a hetedik helyről egészen a negyedikig előre kapaszkodott. Azonban a rajt után nem tartott túl sokáig a verseny, hiszen Tassi Atti és Gilles Magnus egymásra találtak, ami az audis jobb első kerekének kitörésével végződött.

A két körös biztonsági autós fázis után jött azonban az igazi dráma: Mikel Azcona tökéletesen vette az első kanyar féktávját, a mögötte érkező Muller azonban egy szűk 50 méterrel később fékezett, telibe találva a Cupra hátulját. A francia azonnal kiállt, míg Azcona ugyan megpróbált továbbmenni, jobb hátsója eléggé megsérült és fel kellett adni a versenyt. Az igencsak fura esetet a lenti videóban tudjátok visszanézni, Mullertől pedig ennyire amatőr hibát senki sem várhat, kivéve ha nem szándékosan tette amit tett…

A futam újraindítására pedig bőven kellett várnunk, hiszen egy koccanás a mezőny hátsóbb tájékain is volt. A Ladával megcsúszó Ladygin teliberverte szegény Boldizs Bence Cuprájának hátulját, Zengőék tehát pár perc alatt két autót is elveszítettek. Utólag az orosz kapott is ezért egy 30 másodperces büntetést, de a sok kieső miatt csak egy helyet veszített.

A verseny a hatodik kör végén indult újra és a balesetek miatt kitolták a távot 13 körre. Az élen Girolami találta magát, a Huff-Vervisch-Vernay trióval a nyomában. A káoszban pedig nagyon ügyesen halászó Tassi Attika ekkör már az ötödik helyen állt. Huffnak nagyjából háromnegyed kör kellett az első hely megszerzéséhez, innentől pedig hátra sem nézett a brit, egy nagyon domináns győzelmet szerezve egy igencsak nehéz szezon végén. Huff sikerével a 12. futamgyőztes lett 2021-ben, ami mindössze 16 futam alatt egy zseniális szám.

Girolami ezt követően úgy zuhant hátra a mezőnyben, mint egy kő a vízben. Addig-addig kakaskodott Vervisch-sel, hogy a 10. kör elején, a közben Vernay-t szintén hosszú körökön át támadó – és sikeresen legyűrő – csapattársa, Tassi is megelőzte miután az argentin lecsúszott. Az utolsó körökben pedig a frissen címvédővé koronázott Ehrlacher is elkapta a hondást.

Vervisch miután átrágta magát Girolamin, biztos másodikként futott be, és a bajnoki összetettet is ezüstérmesként zárta. Tassi Attika pedig komoly esélyes volt a dobogóra, azonban a könnyű Audival nagyot hajrázó Berthon végül legyűrte a pódium alsó fokáért.

Michelisz Norbi egy – kívülről eléggé eseménymentesnek tűnő futamon – nyolcadik lett Girolami mögött, míg Zengőék majdnem elveszítettek még egy autót, hiszen a 8. körben Tarquini is teljesen elmérte a “Muller-Azcona kanyar” féktávját, belerongyolva Jordi Gené autójába. A spanyol viszony végül tovább tudott menni, és a két Lada előtt befejezte a futamot.

A pontszerzők (Ladygin büntetése után):

Huff-Vervisch-Berthon-Tassi-Vernay-Ehlarcher-Girolami-Michelisz-Coronel-Engstler-Björk-Gené-Mityaev-Ladygin

A futam részletes végeredménye

A csapatbajnoki címet a Lynk&Co Muller-Ehrlacher duója szerezte meg. A szezon junior bajnoka Luca Engstler lett, míg a WTCR Tropy-t (a gyári támogatás nélkül versenyzők kiírása- bár ide furán lettek kiválasztva a versenyzők) Gilles Magnus nyerte meg.

Update és büntitime:

Vervisch utólag elveszítette az első futamon szerzett dobogóját, hiszen egy nem megfelelő rajtpozíció miatt kapott egy 5 másodperces büntetést. Ezzel csapattársai, Magnus és Berthon kerülnek elé a 3-4. helyekre, míg Ehrlacher is nyer egy pozíciót, a belga pedig utólag a hatodik helyre kap majd pontokat.

A második futamon galibát okozók figyelmeztetéseket és büntetőpontokat kaptak. Muller négyet Azcona kiütése miatt, míg Urrutia kettőt a Vernay és Berthonnal való koccanásért. Tarquinit nem tudták e módon “jutalmazni”, hiszen az olasz legenda utolsó hivatalos versenyét teljesítette. Ezért közmunkával kell vétségét törlesztenie, a pályabírókat – versenyzői szemmel – eligazítva egy 2022-es FIA versenyhétvégén.

Címlapkép forrása: FIA WTCR hivatalos média felületei

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.