🇸🇦 F2: Piastri zsinórban a negyedik időmérőjét nyerte

A Formula-2-es szabadedzéssel megkezdődött a szezon utolsó előtti versenyhétvégéje, Oscar Piastri pedig továbbra is megállíthatatlan: a Prema ausztrálja egymást követő negyedik időmérén nem talált legyőzőre.

Nem indult zökkenőmentesen a hétvége, ugyanis az F2-es szabadedzést mintegy 50 perces késéssel tudták csak megkezdeni, hivatalosan „működtetési okok” miatt. Hogy ez mit jelent, az egy kiváló kérdés, mindenesetre valószínűleg a helyi porschés sorozat edzése után még fény derült néhány hiányosságra a pályával kapcsolatban, amit gyorsan meg kellett oldani.

Eleinte a két újonc, Novalak és Doohan ping-pongozott a leggyorsabb körökkel, majd ahogy elkezdett felgumizódni a pálya, folyamatosan jöttek a jobb idők. A tizedik percben Boschung állt az élre, az ő idejére Lawson válaszolt. Ezt követően ismét Boschung vezetett, majd jött Shwartzman. 27 perccel a vége előtt ismét jött a piros zászló, amikor a harmadik újonc, Logan Sargeant balesetezett a 22-es kanyarban. A Williams-junior a HWA hátulját veszítette el, de önerőből kimászott a roncsból.

Ekkor Piastri csak a 18. volt, míg közvetlen üldözője, Zhou még tőle is elmaradva a 21. helyen állt. A kínai az újraindítást követően javított, de aztán jöttek az újabb események. Előbb Vips mutatott be egy 360 fokos fordulatot a 17-es kanyarban, aztán pedig a célegyenes végén Deledda találta meg a falat, kikényszerítve a virtuális biztonsági autót.

Az utolsó percekben még tovább javultak a köridők, és Boschung úgy tűnt, hogy megnyerheti az edzést, az utolsó pillanatban azonban Robert Shwartzman megverte a svájcit, így végül ő zárta az élen a gyakorlást. Boschung mögé a 3. helyre végül Ticktum jött be, míg az újoncok közül Jack Doohan érte el a legjobb időt, aki 8. lett.

A szabadedzés részletes eredményei

Az időmérő már valamivel nyugodtabban telt. Pourchaire autózta az első komolyabb időt, de az első lövéseket követően Boschung, Piastri és Shwartzman is megverte a franciát. Zhou eleinte csak a 10. helyen állt, ellenben Novalak szinte berobbant első F2-es időmérőjén és az ötödik legjobb időt autózta elsőre. Másodjára Pourchaire mindent kipréselt az autóból és három tizeddel verte Shwartzmant, de az orosznak is volt válasza és 29 ezreddel visszaállt az élre. Piastri maradt harmadik, mögötte pedig Lundgaard – Drugovich – Ticktum – Vips – Novalak sorrendben várták a fiúk az utolsó gyorsköröket.

Elsőre csak Zhou és Armstrong tudtak javítani, a kínai rögtön fel is jött a 3. helyre, miközben Ticktum pole-esélyeit elvette egy jobb-hátsó defekt, ami miatt a Carlin pilótájának vissza kellett térnie a boxba. Néhány másodperccel később Pourchaire állt az élre, majd megérkezett Piastri, aki szélvészgyors első szektorának is köszönhetően megszerezte a pole-pozíciót. Csapattársa, Shwartzman még őt is megverhette volna, az orosz azonban a kör végére veszített tempójából, így be kellett érje a 2. pozícióval, Pourchaire pedig maradt harmadik.

Piastri zsinórban a negyedik időmérőjét nyerte, ezzel pedig újabb négy ponttal növelte előnyét a tabellán. A 10. helyet és ezzel együtt a fordított rajtrácsos pole-t Liam Lawson szerezte meg.

Az időmérő edzés részletes eredményei

A nyitófutamot holnap, magyar idő szerint 13:30-tól rendezik Jeddah-ban, élőben közvetíti az M4 Sport +.

Címlapkép forrása: Formula 2 hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.