🇸🇦 KVALI: A Mercedes nyerte a Red Bull időmérőjét Szaúd-Arábiában

Lewis Hamilton Jeddah-ban megszerezte pályafutása 103. pole-pozícióját, a mostani azonban nem az ő, hanem Max Verstappen időmérője volt. A holland pilóta két lila szektort követően óriási előnyben volt és simán pole-on lehetett volna, de az utolsó kanyart elrontotta.

Kezdjünk az előzményekkel. A harmadik szabadedzést követően Hamiltont két különálló ügyben is a versenybíróság elé rángatták: egyrészt egy dupla sárga zászlós figyelmeztetés figyelmen kívül hagyása, másrészt Nikita Mazepin feltartása miatt idézték be. Elsőként a sárga zászlós ügyben született ítélet: a 6-os bírói poszton a lámpákra véletlenül, egyetlen másodpercre került kivezérlésre a jelzés, Hamiltonnak emiatt nem volt lehetősége reagálni. Az onboard felvételekből pedig kiderült, hogy a pálya szóban forgó részén nem is volt sem veszélyhelyzet, sem tényleges sárga zászló, és Hamilton kormányán sem jelent meg a jelzés, ebből kifolyólag a versenybíróság szerint nem történt szabálysértés, így a büntetés sem indokolt.

A Mazepin-üggyel kapcsolatos ítélet már a kvalifikáció közben született meg. Eszerint Hamilton nem kapott elég figyelmeztetést a csapattól rádión keresztül, a pálya adottságaiból adódóan pedig a visszapillantó tükörből nem észlelhette időben a közeledő Haast, ezek miatt a rajtrácsbüntetést megúszta, de kapott egy megrovást. A Mercedesre pedig egy 25 ezer eurós pénzbírságot róttak ki.

Hamilton két esetben is megúszta a rajtrácsbüntetést

Rákanyarodva az időmérőre, a Q1-ben túlságosan nagy meglepetés nem történt, hacsak a két Aston Martin kiesése nem tekinthető annak. Vettelen és Strollon kívül búcsúzott a williamses Latifi, valamint szokás szerint a két Haas. Az első felvonást egyébként Pérez nyerte, jól mentek a Ferrarik, Bottas pedig – miután a harmadik szabadedzést követően olajszivárgás miatt kicserélték az erőforrását egy régebbire – gyújtáskihagyással küzdött, de végül komolyabb problémát ez nem okozott neki.

A Q1 végén történt még, hogy Gasly feltartotta Sainzot, a franciát ezért utólag beidézték egy meghallgatásra és végül szóbeli figyelmeztetést kapott.

Az Aston Martinok búcsúja jelentette a Q1 meglepetését

A Q2-es szakaszban az élmenők szokás szerint közepes gumikon próbálkoztak és végül Norris kivételével mindenkinek sikerült is azon továbbjutni, érdemes viszont megjegyezni, hogy Hamilton kilenc kört teljesített azon a szetten, amin holnap majd rajtolnia kell. A brit egyébként a leggyorsabb volt az időmérő ezen fázisában, a legnagyobb vesztes pedig Carlos Sainz volt, aki előbb megpördült, majd később ugyanabban a kanyarban még egyszer hibázott, így az utolsó helyen esett ki.

Sainz a Q2-ben nem tudott hibátlan kört összerakni

Az utolsó tizenkét perc talán a szezon legélvezetesebb Q3-as szakasza volt. Bottas vezetett 1:28.143-mal, Hamilton pedig 1:28.035-re tudott javítani, de csak másodszorra, mert az első gyorskörén hibázott. Verstappen következett, aki elsőre jött egy 1:27.653-at, félreérthetetlenül megadva a választ arra a kérdésre, hogy versenyben lesz-e a pole-pozícióért. Másodszorra egyébként Bottas is megverte Hamiltont, a hétszeres világbajnok így csak a 3. helyről várta az utolsó lövéseket. Ezt ő kezdte meg és 1:27.511-gyel át is vette a vezetést, Bottas pedig 1:27.622-vel feljött másodiknak, de jött Verstappen. A holland szédületes első két szektort produkált, az utolsó kanyar felé közeledve egyéni legjobbjához képest négytizedes előnyben volt. Valószínűleg tehát pole-ban lehetett volna, méghozzá nem is kevéssel, csakhogy az utolsó kanyarban túl mélyet fékezett, nekicsapódott a falnak és kitörte a Red Bull jobb hátsó futóművét.

Verstappen simán pole-ban lehetett volna, de az utolsó kanyarban túl sokat akart

Verstappen idei tizedik rajtelsősége helyett tehát Mercedes 1-2 lesz holnap, Verstappen pedig annak is örülhet, ha a váltót nem kell cserélni. Azt azért még jegyezzük meg, hogy Bottasnak a Q2 végén volt egy meleg pillanata, amikor majdnem összeütközött Kimi Räikkönennel, a 2007-es világbajnok pedig ennek is köszönhetően nem jutott be a Q3-ba. A felvételek alapján az eset megérne egy hátrasorolást, de elnézve Hamilton esetét Mazepin ellen, én már azon se lepődnék meg, ha a végén Räikkönen kapna büntetést.

Az időmérő edzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

A futam vasárnap, magyar idő szerint 18:30-kor rajtol.

Címlapkép forrása: Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.