🇸🇦 F2: Armstrong nyerte a vártnál sokkal jobb nyitóversenyt Jeddah-ban

Marcus Armstrong először villantotta meg igazán oroszlánkörmeit, amióta felkerült a Formula-2-be: a DAMS új-zélandi versenyzője a rajtnál az élre állt és meg is nyerte a nyitóversenyt Szaúd-Arábiában.

A hétvége eddigi eseményeinek összefoglalója

A futamot Liam Lawson kezdhette az első rajtkockából, miután a tegnapi időmérő edzésen ő lett a tizedik. Az új-zélandi mellől honfitársa, Marcus Armstrong rajtolhatott, a DAMS-os pedig a poros ívről kiválóan kapta el az indítás pillanatát és az első balosban be is ment a Red Bull juniorja mellé. Hátul Guilherme Samaia és Marino Sato találtak egymásra, ami miatt rögtön jöhetett is a biztonsági autó. A visszajátszások alapján kiderült, hogy Samaiát az egyik újonc, Oliver Caldwell lökte meg, aki ezért kapott is egy tíz másodperces időbüntetést.

Az újraindítást követően az élmezőnyben nem történt változás. Armstrong meg tudott lógni, a 8. hely környékén viszont Guan-yu Zhou és Christian Lundgaard összeakadtak, aminek következtében a kínai megpördült és szembefordult a mezőnnyel, sőt az első szárnya is megsérült. Az indicens miatt ezúttal virtuális biztonsági autót vezettek be, ismét megszakítva a körözést. A VSC után Daniel Ticktum csinálta a show-t: a brit szépet csatázott Bent Viscaallal, meg is előzte, csakhogy később vissza kellett adnia a pozíciót, mert a manővert a pályán kívül hajtotta végre.

Zhou kellemetlen helyzetbe került a második futamot illetően is

A 10. körben a célegyenesben Jüri Vips előzte Ralph Boschungot a dobogó alsó fokáért, hátrébb pedig Robert Shwartzman ment el Théo Pourchaire mellett, sőt a franciát később Lundgaard is lenyomta. Ticktumnak is sikerült – ezúttal már szabályosan – megelőzni Viscaalt, Boschungnak pedig tovább szaporodtak a gondjai, mert annyira elfogyasztotta a gumijait, hogy a teljes mezőny ráesett. A 11. kör elején a svájcit elcsípte Felipe Drugovich is, majd az utolsó kanyarban elment mellette Shwartzman is, de őt néhány kanyaron belül vissza is tudta előzni a camposos.

Ticktum vs. Viscaal – ez az előzés még szabálytalan volt

Ezután újabb oda-vissza előzgetések következtek és végül Shwartzman felül tudott kerekedni, sőt hamarosan Lundgaard is megelőzte Boschungot. Szép kis DRS-vonat alakult ki, gyakran három-négy, sőt volt, hogy öt autó is egymás mellett haladt az egyenesekben. A 13. körben a bajnoki éllovas Oscar Piastri megelőzte Jehan Daruvalát, majd egy kör múlva Boschungot is, a svájcit pedig ezt követően ledarálta Daruvala, Ticktum és Viscaal is, így már a top tízen kívül volt.

A 15. körben Pourchaire állt bele a falba erős pontszerző helyről, ezzel szinte egyidőben pedig Deledda is a boxba hajtott, az ő versenye is véget ért. A francia balesete miatt virtuális Safety Car-t aktiváltak, de hamarosan éles SC lett belőle, ami miatt pár körrel a vége előtt teljesen összerázódott a mezőny. Ez Lundgaardnak jött rosszul, a dán nem tudta melegen tartani a gumikat és az indítást követően a fél mezőny ráesett, Daruvala pedig megelőzte őt és Piastrit is. Az egyetlen állva maradt ART-t az utolsó előtti körben Piastri is megpróbálta megelőzni, ezt azonban Lundgaard nem hagyta, sőt a bajnokság első helyezettjét előzte meg a legutolsó körben Ticktum.

Pourchaire versenye a falban fejeződött be

Lawson a végére utolérte Armstrongot, de előzni már nem tudott, így a DAMS-os megszerezte pályafutása első Formula-2-es futamgyőzelmét! A két új-zélandi mögött Vips zárt a 3. helyen, majd következett Drugovich, Daruvala, Shwartzman, Lundgaard és Ticktum. Piastri az utolsó körben elbukott pozíciónak köszönhetően végül pontot sem szerzett, a második futamot viszont a 2. helyről kezdheti majd, a pole-ban pedig Bent Viscaal lesz.

Részletes eredmények

A második futam magyar idő szerint ma este 19:40-kor rajtol, élőben közvetíti az M4 Sport +.

Címlapkép: FIA hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.