🇸🇦 F2: Piastri győzött Jeddah-ban és óriási lépést tett a bajnoki cím felé

Oscar Piastri újabb lépéssel került közelebb az idei F2-es bajnoki cím felé, miután nagy csatában legyőzte Jehan Daruvalát és megnyerte a második futamot Jeddah-ban!

A hétvége második versenyét Jehan Daruvala kezdhette a pole-pozícióból, miután az első futamot követően megbüntették és így visszacsúszott a 10. helyre. Az indiai a pole-ból jól eljött és meg is tartotta a vezetést, az események viszont ezúttal is a mezőny hátsóbb szekcióiban történtek. Az újonc Novalak elrontotta a féktávot és belecsúszott az első futamot megnyerő Armstrong autójába, aki pedig továbbadta az ütést Lawsonnak. Utóbbi megúszta az incidenst, Novalak és Armstrong viszont kiestek. Még hátrébb Boschung hirtelen lelassuló autója miatt Samaia félrerántotta a kormányt, ezzel pedig magával együtt Deleddát is kiütötte a versenyből. Jöhetett a biztonsági autó.

Teljes káosz az első kanyarban, négy autó búcsúzott

A verseny az 5. körben folytatódott, a vezető Daruvala mögött Piastri, Lundgaard és Viscaal sorakoztak. A küzdelem azonban ezúttal is csak néhány kanyaron át tartott, miután Vips ütközött Drugovichcsal, a Hitech begyűrte maga alá az első szárnyat és irányíthatatlanul gurult a bukótérbe. Ezzel szinte egyidejűleg Sargeant autója is megállt, az amerikai leparkolta a HWA-t. Ezek miatt ismét beállt a mezőny élére a zöld Aston Martin.

A nyitóversenyen 3. lett, ezúttal viszont célba sem ért Vips

A 8. körben indult újra a futam, Daruvala pedig a célegyenes végén hibázott, elfékezte magát és a kanyart levágva tért vissza a pályára. A versenybírók megvizsgálták az esetet és úgy ítélték meg, hogy az indiai a kanyar levágásának köszönhetően tudta megtartani a vezetést, ezért ötmásodperces időbüntetéssel sújtották. Eggyel hátrébb Lundgaard ugyanilyen módon előzte meg Viscaalt, így ő is kapott öt másodpercet.

Így néz ki egy 12 pontba kerülő hiba

Néhány szép előzést bemutatva Shwartzman felzárkózott közben az 5. helyre, és vele bezárólag egy zseniális ötös vonat alakult ki a mezőny élén, az újonc Jack Doohan pedig a remek 6. helyen haladt mögöttük. Hat körrel a leintés előtt Piastri a célegyenes-ráfordítóban megelőzte Daruvalát, a carlinos azonban a célegyenesben visszavette a vezetést. Ezt követően néhány körön át sikeresen védekezett az indiai, a 17. körben azonban Piastrinak végleg sikerült átvennie az első helyet. Az ausztrál ezt már meg is őrizte a célig, sőt Lundgaard büntetésének köszönhetően még a leggyorsabb körért járó bónuszpontokat is neki osztották ki, aminek köszönhetően már nem kevesebb, mint 47 pontos előnnyel áll a tabella élén.

Daruvala büntetése miatt amúgy is Piastri nyert volna, de az ausztrál a pályán is eldöntötte a dolgot

A futam végén még Liam Lawson is balesetezett, ami miatt harmadszor is a pályára kellett küldeni a biztonsági autót. Ez főként a két “büntetett előéletűnek”, Daruvalának és Lundgaardnak jött rosszul, akik a plusz öt másodperccel annyit időt veszítettek, hogy végül pontot sem szerzett egyikük sem. A dobogó második fokára Bent Viscaal állhatott fel, aki Monza után már másodszor végzett a 2. helyen, míg a bronzérmet Robert Shwartzman szerezte meg. Ticktum a végén még megelőzte Doohant, de az ausztrálnak az 5. hellyel sincs min szomorkodnia, hasonlóan Théo Pourchaire-nek, aki a 19. helyről startolva futott be hatodikként. Megszerezte első F2-es pontjait Enzo Fittipaldi, az egy pontot érő 8. helyen pedig Zhou futott be.

A végeredmény

A program vasárnap, a magyar idő szerint 15:25-kor rajtoló főversennyel zárul, melyen Piastri bajnok lehet, ha legalább 18 ponttal többet szerez, mint Shwartzman, és legalább 8-cal többet, mint Zhou.

Címlapkép forrása: PREMA Powerteam hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.