A Verstappent rendszeresen büntető versenybíró lesz szolgálatban a szezonzárón is

Vissza kell fognia magát a holland pilótának Abu Dhabiban: sajtóértesülések szerint a versenybíróság vezetője az a Garry Connelly lesz, aki Szaúd-Arábia előtt is többször büntette már őt.

Minden idők egyik legszorosabb szezonzárójának nézünk elébe, de bárki is nyerjen végül, abban reménykedhetünk, hogy a bajnoki cím kérdése a pályán, nem pedig a zöld asztalnál fog eldőlni. Utóbbiban nagy szerepe lehet a versenybíróságnak is, miután a stewardok Szaúd-Arábiában tanúsított munkája sokaknál kiborította a bilit. A bizottság élén akkor Garry Connelly versenybíró állt, az ausztrál pedig Abu Dhabiban is dirigálni fog.

Garry Connelly az Ausztrál Motorsport Szövetség biztonságosságért felelős intézetének igazgatója, a Motorsport Világtanács tagja, az FIA Tudományos Tanácsadó Bizottságának tagja. A nyolcvanas évek végén kulcsszerepet játszott abban, hogy a Rali-világbajnokságot elvitték Ausztráliába, a szervezőbizottság elnökeként is tevékenykedett. 2002 decemberéig az Ausztrál Rali testületi tagja és adminisztrátora volt. 1989 óta FIA versenybíró, tevékenysége a Forma-1 mellett a WRC és a WTCC/WTCR hétvégéit is lefedi.

Connelly-t rendszeresen választják be fő versenybírónak a Forma-1-es futamokra, és köztudottan nem Verstappen-fan hírében áll. Stewardként számos, a holland pilótát elmarasztaló ítéletnek részese volt, többek között a Szaúd-arábiai Nagydíjon is ő volt hivatalban. A 2017-es Amerikai Nagydíjon ugyancsak ő büntette meg Verstappent, amikor az utolsó körben, a pályán kívül előzte meg Kimi Räikkönent, ami már csak azért is különösen emlékezetes maradt, mert a hasonló jellegű szabálytalanságokat elkövető pilótákat az egész hétvége során nem büntették. Másik példa a 2016-os Japán Nagydíj, amikor az akkor még háromszoros világbajnok brit ment neki majdnem a sikánnál a keményen védekező Red Bull-osnak.

Hamilton és Verstappen esete a 2016-os Japán Nagydíjon

„Connelly meg akarta büntetni Verstappent a sikánban történt incidens miatt, a másik három steward azonban nem látta szükségességét a szankciónak. Connelly ekkor a Mercedeshez ment és reklamálásra ösztönözte őket, Toto Wolff – aki ekkor már a repülőgépen ült – viszont végül visszavonta a panaszát, mielőtt azt elbírálhatták volna” – írja az esettel kapcsolatban a Het Belang van Limburg című holland lap.

A témával kapcsolatban lehozott egy cikket a De Limburger is. A lap a Holland Nagydíj elnökét, a korábbi versenyző Jan Lammerst szólaltatta meg, aki elmondta, egyáltalán nem gondolja, hogy Verstappent kinézték volna maguknak az FIA-nál, és azt sem hiszi, hogy szándékosan akarnák Hamiltont kihozni világbajnoknak.

„Egy szurkoló végső próbája az objektivitás. Egy vérbeli Max-rajongó számára ez persze bonyolult lehet, hiszen mostanság rájár a rúd a büntetések szempontjából. De ez benne van a versenyzésben, ilyen Max vezetési stílusa. Ha nem állna bele ennyire a dolgokba, mindent máshogy kellene csinálnia. Ő ilyen” – vélekedett Lammers.

„Nem gondolnám, hogy a stewardok kinézték maguknak Maxot. Megértem, ha a Red Bull így reagál, de én abszolút nem így látom a helyzetet. Tagadhatatlan, hogy Lewist legyőzni nagyon nehéz feladat, hiszen nem igazán szokott hibázni, de ettől függetlenül a sportszerűsége vélelmét nem akarja senki elveszíteni” – tette hozzá.

Garry Connelly munkáját az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjén Félix Holter, Mohamed Alhashmi, korábbi versenyzőként pedig Derek Warwick segítik majd.

Címlapkép forrása: fia.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.