Horner és Wolff is sportszerű küzdelmet vár el a szezonzárón

A Red Bull Racing csapatfőnöke elmondta: nem kell tartani egy, az 1990-es Japán Nagydíjon látotthoz hasonló ütközéstől.

Mint azt bizonyára mindenki tudja, Max Verstappen és Lewis Hamilton az utolsó futam előtt döntetlenre állnak a világbajnoki pontversenyben, de több futamgyőzelmének köszönhetően a hollandot illeti a jobb pozíció. A matematika roppant egyszerű: amelyikük előkelőbb helyezést ér el az Abu Dhabi Nagydíjon, az lesz a világbajnok (ez alól egyetlen kivétel lehet: ha Hamilton 9. lesz, Verstappen pedig a 10. helyen ér célba és a leggyorsabb kört is megfutja, akkor ő a bajnok), ha pedig mindketten kiesnek, akkor a pontegyenlőség és a több győzelem miatt Verstappené a bajnoki cím.

Hasonló helyzet állt elő az 1990-es idény utolsó előtti futama, a Japán Nagydíj előtt is. Akkor Ayrton Senna 78 ponttal vezetett a 69 pontos Alain Prost előtt, a két pilóta viszonya ekkor már közel sem volt baráti. Senna megszerezte a pole-pozíciót, Prost pedig közvetlenül mellőle rajtolhatott. A brazil a futamot megelőzően kérte a szervezőket, hogy az első rajtkockát helyezzék át a pálya porosabb ívéről a tisztábbikra, az FIA elnöke, Jean-Marie Balestre azonban megtiltotta a cserét. Senna erre kilátásba helyezte, hogy ha Prost lerajtolja, akkor az első kanyarban ki fogja ütni egykori csapattársát. Így is tett, ez pedig azt jelentette, hogy egy futammal a vége előtt Senna bebiztosította pályafutása második világbajnoki címét.

Senna és Prost ütközése az 1990-es Japán Nagydíj rajtja után. A brazil csak jóval később ismerte be, hogy szándékosan tette.

Christian Horner elmondta, ezúttal nem számít hasonlóra.

„A pályán akarjuk megnyerni a világbajnokságot, nem a versenybírók előtt vagy a sóderágyban. Remélem, hogy tiszta és fair küzdelem lesz Abu Dhabiban” – fogalmazott Horner.

A Mercedes első embere, Toto Wolff ugyancsak nem gondolja, hogy botrányos jelenetekre kell számítani.

„Nem hiszem, hogy még tovább fajul ez a dolog. Minden érintett felé több figyelmeztető lövést is leadtak már, Abu Dhabiban szerintem sportszerű küzdelemre van kilátás. Senki nem engedheti meg ugyanis magának, hogy eredményét ne a pályán érje el. Az idei szezon nem érdemel meg egy olyan végeredményt, amit egy ütközés alakított ki. A gyorsabb autónak, a gyorsabb versenyzőnek kell megnyernie a világbajnokságot, nem annak, aki ki tudja ütni a másikat” – vélekedett az osztrák.

A korábbi versenyző, Ralf Schumacher nemrég azt nyilatkozta, Max Verstappennek semmi esélye a világbajnoki cím megszerzésére. Ma már egészen máshogy vélekedik.

„Imádom, ahogyan Max kockázatokat vállal be, csak vigyáznia kell, hogy ne essen át a ló túloldalára. Néha ugyanis már határeset, amit csinál, sokszor okosabbnak kellene lennie. A világbajnoki címet mindkét pilóta megérdemelné, de hozzám Max személy szerint közelebb áll. Ő is és a Red Bull Racing is rászolgálna erre a győzelemre” – nyilatkozta a Sky Deutschlandnak.

A bajnoki küzdelem nem csak a nézőket és a riportereket hozza lázba, a többi pilóta is kíváncsian várja, hogy ki keveredik ki győztesen a csatából.

„Szerintem remek csata lesz ismét, és nagyon szoros küzdelem. Én csak azt remélem, hogy mindketten sportszerűek lesznek és őszinték lesznek egymással, mi kívülállók pedig élvezhetjük ezt a szenzációs csatát így a szezon végén” – mondta Carlos Sainz egy szponzoreseményen a Dubai Expón.

Címlapkép: Andy Hone / Motorsport Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.