Az F1 vezetői tartanak attól, hogy a járvány befolyásolhatja a 2022-es idényt

Steve Nielsen, a Forma-1 sportigazgatója elismerte: aggódik amiatt, hogy a folyamatosan napvilágot látó új vírusmutánsok és beutazási korlátozások miatt a 2022-es szezon nagyban hasonlíthat a 2020-ashoz.

A 2021-es szezonban az egész év során elhúzódó COVID-19 pandémia ellenére különösebb probléma nélkül lebonyolítottak 22 nagydíjhétvégét, és noha történtek fertőződések, a pilóták közül csak Kimi Räikkönen kényszerült versenyt kihagyni, a törölt futamoknak pedig többnyire sikerült helyettesítő helyszínt találni. Az elmúlt hónapokban a korlátozások enyhítése – különösen az Egyesült Királyság vörös zónáira vonatkozóan, ami a tengerentúli helyszínekről visszatérő személyzetet érintette – elősegítette a szezon végén az Európán kívüli futamok megtartását. Az omikron-vírusvariáns megjelenése miatt azonban több ország állított vissza korlátozásokat, és bár jelenleg egyik F1-es futamrendező nemzet sem szerepel az Egyesült Királyság vörös listáján, az idő előrehaladtával ez még megváltozhat. Az áprilisi, melbourne-i futamnak otthont adó Ausztráliában például a beutazás továbbra is szigorúan ellenőrzött, a külfüldről belépőkre 14 napos karantén vár a szállodákban.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem félek” – válaszolta Nielsen a Motorsport.com azon kérdésére, hogy aggódik-e a folyamatosan visszaálló beutazási korlátozások miatt. „Mint arra nagyon helyesen rámutattál, az elmúlt két-három hétben megdőlt az a néhány hónapja tartó optimizmusunk, hogy a járvány leszállóágban van. A helyzet folyamatosan változik, a járvány a kezdetek óta folyamatosan hol erősebb, hol gyengébb, attól függően, hogy épp melyik régióba utazol. A fertőzési mutatókat a Forma-1-nek is folyamatosan figyelemmel kellett kísérnie és ennek megfelelően alakítani a versenynaptárat.”

2021-ben az Ausztrál-, a Kínai-, a Kanadai-, a Szingapúri- és a Japán Nagydíjakat is törölni kellett a koronavírus miatt, helyettük olyan helyszínek kerülek a naptárba, mint Imola, Portimão, Isztambul és Losail [fotó: Glenn Dunbar / Motorsport Images]

„Az egyetlen dolog, ami kedvező számunkra, az az, hogy 2020-ban a koronavírus mindenki számára új volt, most pedig – bár a helyzet még mindig szörnyű – már kezd megtanulni együtt élni vele az egész világ, az országok folyamatosan szigorúbb protokollokat vezettek be, amint a mutatók rosszabbodni kezdtek. Ez remélhetőleg azt jelenti, hogy továbbra is fogadhatnak nemzetközi látogatókat, ami egy jelentős tényező és szükségünk van is rá ahhoz, hogy a bajnokságunkat folytatni tudjuk. Biztos vagyok benne, hogy a tervezett versenyeket végig tudjuk majd vinni, de folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és reagálunk, ha kell” – fogalmazott Nielsen.

Amikor arról kérdezték a sportigazgatót, hogy vannak-e “B”-tervek arra az esetre, ha valamelyik futamot nem tudnák megtartani, Nielsen ragaszkodott ahhoz, hogy az eredeti terveknek megfelelően szeretnék a következő idényt lebonyolítani.

„Őszintén szólva elsősorban “A”-tervünk van, amihez képest nem keresünk alternatívákat. Ha kell, természetesen megtesszük, de jelenleg ez még messze van” – mondta.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.