🇦🇪 FP2: Egy körön a Mercedes, hosszú távon a Red Bull volt a jobb

Lewis Hamilton nyerte az Abu Dhabi Nagydíj második szabadedzését, míg Max Verstappen több mint hat tizeddel lemaradva csak a 4. helyen végzett, ugyanakkor a versenyszimulációkat a Red Bull teljesítette jobban.

Tíz fokot csökkent a hőmérséklet az első szabadedzés óta, melyet Max Verstappen nyert meg, az időmérő edzéshez leginkább viszont a második gyakorlás körülményei hasonlítanak ezen a helyszínen. Kimi Räikkönen nyitotta a körözést egy 1:26.603-as idővel, nemsokára viszont 1:25.339-cel már Valtteri Bottas vezetett, a közepes keverékű gumikon. Lando Norris rögtön a lágyakat rakatta fel McLaren-Mercedesére és ennek megfelelően 1:25.153-mal át is vette a vezetést, Lewis Hamilton azonban még nála is gyorsabb tudott lenni és 1:25.127-tel az élen zárta az első öt percet.

Norris – továbbra is a lágyakon – 1:25.072-re javított, ezt a körét azonban pályaelhagyás miatt elvették tőle. Ezt a hibát rajta kívül Verstappen, Leclerc, Räikkönen, Alonso, Ricciardo, Mazepin és Vettel is elkövették az edzés folyamán. Hamilton egyébként az első negyed óra végére jelentőset tudott gyorsulni és 1:24.126-tal állt az élen, miközben Max Verstappen csak egy jóval lassabb idővel állt az edzés ezen szakaszában.

Bottasnak a pálya határaival többszörösen is meggyűlt a baja, hiszen amellett, hogy köridőket vettek el tőle, egy alkalommal a 14-es kanyarban meg is érintette a szalagkorlátot. Nem volt nagy ütés, egy rutinellenőrzést követően vissza is tudott térni a pályára a finn pilóta.

Néhány perccel Bottas falazása után egy kanyarral előrébb, a 13-asban Nicholas Latifi forgott ki és ütközött a falnak. A kanadai Williamsének hátsó szárnya megsérült, de képes volt kijönni a bukótérből és visszatérni a boxba. Bottas ekkorra már újra a pályán volt és ha csak második nekifutásra is, de sikerült átvennie a vezetést Hamiltontól, illetve erős kört robbantott Fernando Alonsotól is, de a kétszeres világbajnoktól az ismert ok miatt elvették az idejét.

Hamarosan felbukkant a kvalifikációs szimulációkon Hamilton és Verstappen is, de egyiküknek sem sikerült megjavítania Bottas idejét, ellenben Esteban Ocon egy vélhetően közel maximumra húzott Alpine-nal 1:24.034-et jött és ezzel az élre állt. Már-már úgy tűnt, hogy a francia megnyerheti a második szabadedzést, Hamilton azonban ezt nem hagyta annyiban és a miheztartás végett futott egy 1:23.691-et, amivel végülis behúzta a gyakorlást, merthogy ezt követően már csak versenyszimulációkat láthattunk.

Az edzés piros zászlók mellett fejeződött be, miután Kimi Räikkönen a 14-es kanyarban (ugyanott, ahol korábban Bottas is megcsúszott) elveszítette az autója hátulját és viszonylag nagy tempóval az energiaelnyelő-falnak ütközött. Az Alfa Romeo alaposan összetört, de a baleset egyáltalán nem volt olyan komoly, mint elsőre látszott, a 2007-es világbajnok önerőből elhagyta a roncsot.

Az edzés történetéhez hozzátartozik, hogy Sebastian Vettel két alkalommal is túllépte a megengedett sebességet a boxutcában, ami miatt az Aston Martin csapatára kétszer 200 font pénzbüntetést szabtak ki.

A második szabadedzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

A harmadik szabadedzést holnap, magyar idő szerint 11 órától rendezik Abu Dhabiban, míg most a program 15:40-től a Formula-2-es időmérővel folytatódik.

Címlapkép forrása: Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.