🇦🇪 F2: Piastri megállíthatatlan, újabb időmérőt nyert

Egymást követő ötödik időmérőjén sem talált legyőzőre Oscar Piastri, az edzés meglepetése viszont Jack Doohan volt, aki mindössze a második F2-es kvalifikációján a 2. helyen végzett!

Már teljes sötétségben zajlott az idei F2-es szezon utolsó időmérő edzése. A kvalifikáció a szokások szerint két szakaszra volt osztható, az első részben mindenki teljesített egy biztonsági kört, majd a végén jött a tüzijáték. Az első felvonás végén a Prema Racing két autója állt az élen – ebben semmi meglepetés nincs, arra viszont már inkább felemeltem a fejem, hogy a mindössze második F2-es időmérőjén részt vevő Jack Doohan a 4. helyen állt, Marino Sato pedig az 5. helyre kormányozta a Tridentet. Akinek mindenképp javítania kellett, az Guan-yu Zhou, aki csak a 12. helyen állt, a kínai ráadásul azzal a teherrel körözött, hogy matematikailag is elveszíti az esélyét a bajnoki cím megszerzésére, amennyiben Piastri megnyeri az időmérő edzést.

Gumicserét és szusszanásnyi szünetet követően az utolsó tíz percben következhetett a szétlövés, érdekes módon a versenyzők két felvezető kört is teljesítettek, mielőtt igazán beindították volna a rakétákat. Az első próbálkozásokat követően többen javítani tudtak idejükön, ugyanakkor szélesítés miatt több köridőt is töröltek. Az időmérőkön már-már hagyományosan erősen teljesítő Ralph Boschung feljött a két Prema mögé a 3. helyre, Zhou felzárkózott negyediknek és Théo Pourchaire is jelentőset lépett előre. Shwartzmannal ellentétben Piastri nem tudott javítani az idején, de még így is vezetett, a korábban futott 1:35.379-es ideje még mindig kitartott az élen.

Piastri már az első gyorskörök után is vezetett

Az utolsó két percben következett az igazi tüzijáték: Piastri idejét elsőként Zhou döntötte meg, majd érkezett a szenzációs Doohan, aki 1:35.290-nel vette át a vezetést. Talán egy percig örülhetett az MP Motorsport újonca, érkezett ugyanis Piastri, aki utolsó gyorskörén elhallgattatott mindenkit és 1:35.077-tel, több mint kéttizedes előnnyel szerezte meg az újabb főfutamos pole-pozíciót! Az ausztrál első sor mögött Zhou és Shwartzman állhatnak majd a 3-4. helyen, majd következik Boschung, Pourchaire, Lawson, Drugovich és Ticktum. A 10. helyet és ezzel együtt a nyitóverseny első rajtkockáját Jehan Daruvala szerezte meg.

Az újabb pole-pozíciónak köszönhetően Piastri előnye a tabella élén 55,5 pontra nőtt, ami azt jelenti, hogy ha Shwartzman a holnapi nyitóversenyen nem szerez legalább 12 ponttal többet, mint az ausztrál, akkor bajnokot avatunk. Zhou már a matematikai esélyét is elveszítette a bajnoki cím megszerzésére.

Részletes eredmények

Aki lemaradt az időmérőről, szombat hajnalban 5:10-től az M4 Sporton bepótolhatja.

A nyitóversenyt szombaton, magyar idő szerint 9:20-tól rendezik Abu Dhabiban.

Címlapfotó: F2 / FOM
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.