🇦🇪 TESZT: Shwartzman nyerte az év utolsó F1-es sessionjét

Az egész idény legutolsó hivatalos eseményéig kellett rá várni, de a Haas végül csak nyert valamit 2021-ben: Robert Shwartzman autózta a legjobb időt az abu dhabi teszt második napján.

Az első tesztnap összefoglalója
A Pirelli számára ők végzik a fejlesztőmunkát [kép forrása: Pirelli Motorsport hivatalos Twitter oldala]

Az orosz pilóta a tegnapi napon nevelőegyesületétől, a Ferraritól kapott egy fél napot, ma pedig a Haas autóit hajthatták a csapat hivatalos tartalékpilótájával, Pietro Fittipaldival. Az, hogy 1:25.348-as idővel az élen tudott zárni, az nagyban köszönhető annak, hogy szerdán Shwartzman volt az egyetlen résztvevője a fiatal pilóták tesztjének, akik használhatták a 2021-es autókat, mindenki más a Pirelli számára végezte a tesztprogramot, melyhez a szabályok értelmében csak kettő évnél régebbi autókat használhattak.

Az új pirellisek közül a leggyorsabb, vagyis összességében a 2. helyezett Lando Norris lett, aki McLaren-Mercedesének hátsó keréktárcsáján még egy LED-panelt is cipelt, melyek a jövő évben is szerepet kaphatnak információk közvetítése, illetve a szurkolók tájékoztatása céljából. A brit egyébként már egy órával a leintés előtt befejezte a körözés, összesen teljesített 103 köre pedig az egész mezőnyt tekintve a második legkevesebb. Nála csak George Russell ment kevesebbet, aki az alfás Guan-yu Zhou mellett azok táborához tartozott, akik mindkét tesztnapon a pályára gurulhattak Abu Dhabiban. A jövőre a Mercedeshez igazoló Russell egyébként 1:26.404-gyel 4. lett, pár századdal elmaradva a hidraulikai hiba miatt egyszer megálló Sebastian Vetteltől.

Russell mögött az 5. helyen Pierre Gasly végzett az AlphaTauri-val, majd következett Carlos Sainz és Fernando Alonso. A fentebb már említett Zhou tegnap még az újoncteszt keretein belül körözött, ma pedig átvette Valtteri Bottastól az átalakított 2019-es autót, amellyel kipróbálhatta a 18 inches kerekeket is és végül a nap nyolcadik legjobb idejével zárt. Őt Sergio Pérez követte, a sort pedig Pietro Fittipaldi zárta. A Williams – ahogyan azt korábban előre jelezte – nem próbálta ki a Pirelli új gumijait, így mivel mára újoncuk már nem volt, részt sem vettek a napi programban.

A mai nap során mindössze két alkalommal került elő a piros zászló, ami miatt meglehetősen magas körszámokig jutottak el többen is. A legtöbbet Zhou ment, ő 159 kört pakolt az Alfa Romeóba, de 140 fölött végzett Gasly, Sainz és Alonso is.

A két nap legjobb köridejei a 18 inches gumikkal

Az idei szezon ezzel véget ért a Forma-1-es mezőny számára. A világbajnoki pontverseny első három helyezettjének holnap van még egy jelenése Párizsban, ahol az FIA év végi díjátadó gáláját tartják, Abu Dhabiban pedig a Formula-2 újonctesztjével folytatódik a program.

Címlapkép forrása: Haas F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.