A tökéletes (vég)játék – avagy: így láttuk az Abu Dhabi Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év huszonkettedik egyben utolsó felvonása, avagy: így láttuk az Abu Dhabi Nagydíjat!

B. Ádám: “Tudtuk, hogy nagy küzdelem lehet kettejük között, tudtuk, hogy szoros lesz, de arra nem gondoltam, hogy ennyire mesterkélt végső párbajt fognak kihozni. Valahogy a futam háromnegyedénél én már elengedtem az egészet, unalomba fulladt, mint verseny gyenge átlagosnak mondanám. Aztán jött Latifi és minden felborult. Isten tartsa meg a jó szokását a kanadainak, bár azért remélem a jövőben nem ilyen pillanatok miatt kell majd a nevére emlékeznünk. Na de, ami itt lezajlott: a Merci elszúrta a lehetőséget, a Red Bull meglépte a kiállást, majd az FIA ismét tanúbizonyságot adott arról az inkompetenciáról, amit már egy hete Dzseddában is magas fokra emeltek. Lehet itt mutogatni a Red Bullra, meg Verstappenre is, de eddig ebben az évben minden SC-fázisnál elmehettek a lekörözöttek. Most mi az, hogy nem? Ez a szabály, vagy nincsen leírva, feketén-fehéren rögzítve? Dehogy nincs! Erre aztán utólag ők is rájöttek a toronyban, csak kicsit későn. Emiatt mondom, hogy akiket itt szidni lehet az csak is az FIA versenybírák, akik ezen a hétvégén se tudták fejből a szabálykönyvet, ezen a hétvégén is egymásnak teljesen ellentmondásos döntéseket hoztak (lásd: kidöntött bója az időmérőn és a vasárnapi F2-es versenyen) és megint okot adtak, hogy mesterkéltnek, irányítottnak érezhessük a nagy finálét. Mert ha ez a hülyeségük nincsen, akkor senki nem háborodna fel, Latifi eldobta, hát láttunk már ilyet, benne van. De ez a fajta következetlenség, átgondolatlanság nem fér bele, ez ellen sürgősen tenni kell valamit, mert ez idén csúcsosodott ki igazán! Ezért is tartom még mindig többre a 2008-as brazil őrületet, mert ott tényleg a sors komponált. Max megérdemli, megdolgozott ezért és nagyon jó, hogy végre megtört a Mercedes dominancia, ez mindenképp jót tesz a sportágnak, csak a MafFIA ne tette volna rá a mocskos ujjait. Pérez zseniálisat védekezett, tényleg megtette, amit megkövetelt a haza, bár ezt láttuk volna tőle egész évben. Az Alfákat sajnáltam, főleg Kimit, nem ilyen méltatlan búcsút érdemelt volna ez a nagyszerű karrier. De legalább az Alpha Taurik erős dupla pontszerzése örömet csalt az arcomra, ez már kellett nekik is. Szó mi szó, emlékezetesnek emlékezetes marad, örülök a végkifejletnek, de még se éreztem azt a szenzációt, mint anno 13 éve.”

– 8/10

– a nap versenyzője: 🇳🇱 Verstappen & 🇬🇧 Hamilton

– a nap balfékje: 🇫🇮 Bottas

– a hétvége pillanata: 🇳🇱 Verstappen bajnokká avatása

Gergely: “Amit vártunk, az be is jött – a két, magasan a mezőny fölé nőtt pilóta idegőrlő összecsapása döntötte el a 2021-es bajnoki cím sorsát. Verstappen ugyan megszerezte a pole-t, azonban talán a legrosszabb rajtját produkálta idén, ennek köszönhetően épphogy másodikként el tudott fordulni a start után – Hamilton viszont kilőtt, és lépésről lépésre húzott el. A Red Bull bevetette teljes taktikai arzenálját: korábbi kerékcsere, Perez elképesztő védekezési manőverei a holland érdekében (ezek a manőverek a klasszikus védekezési iskolát idézték, a mexikói nálam ezzel a nap sztárja lett), de mindez kevésnek bizonyult az irtózatosan magabiztos Hamiltonnal szemben. Aztán amikor már kezdett unalomba fulladni a körözés, és Toto Wolff éppen készült kilőni a pezsgős dugót, érkezett Nicolas Latifi, és a Safety Car. Sokan piros zászlót vártunk, de Michael Masiék úgy döntöttek, a zöld Aston lesz a jó megoldás – és a Red Bull az utolsó utáni esélyét is kijátszotta ezzel, amikor behívta Verstappent lágy abroncsokért. Hamilton kint maradt, és ez döntőnek bizonyult: az újraindítás utáni utolsó körben eldőlt a bajnokság, Verstappen javára, egy parázs összecsapást követően. Az ezt követő óvásról, és az órákig tartó, mappákkal, jogászokkal való rohangálásról nem igazán kívánok semmit sem mondani, Toto Wolff eltorzult arca láttán szinte biztos voltam benne, hogy lesz óvás, de szerencsére nem a zöld asztalnál dőlt el a bajnokság. Megosztó egy futam volt, a bajnokság végképp, azonban egy dolog biztos: a Mercedes ugyan megnyerte a konstruktőri trófeát, ugyanakkor új bajnokot avatott az F1, Max Verstappen személyében – ugyanakkor tegyük hozzá, Lewis Hamilton is minden dicséretet megérdemel, hosszú évek óta nem láttunk ehhez hasonló összecsapást. Ha ez nem lesz jó kiinduló alap a következő évi nagy szabályváltozásokhoz, akkor nem tudom mi kéne még. A két csillag elhomályosította a többieket, de érdemes megemlíteni Sainz harmadik helyét, illetve az AlphaTaurik váratlan dupla pontszerzését is.”

– 8/10

– a nap versenyzője: 🇲🇽 Perez

– a nap balfékje: A semmit sem csináló 🇫🇮 Bottas

– a hétvége pillanata: 🇲🇽 Perez hihetetlen védekezése 🇬🇧 Hamilton ellen

Gergő: “Elég drámaira sikeredett a végjáték, ehhez most megint Masi adta az alaphangot, de még így is simán Hamilton lett volna a világbajnok, ha a Mercedes nem követ el két fontos stratégiai baklövést is… Szabályelemzésekbe nem akarok belemenni, azt megteszik tőlem sokkal jobban hozzáértők, a lényeg az, hogy senki nem csinált semmit rosszul és óriási jogi kiskapuk vannak a jelenlegi szabályrendszerben. Kicsit mint nálunk a vasúton: egyik előírás felülírja a másikat, és adott helyzetben döntsd el, hogy a két szar közül melyiket alkalmazod. A szezon huszonvalamennyi futamból áll, és az egészét tekintve maximálisan jó helyre került a trófea, de ez az egy futam alapján Verstappen azt kell mondjam, nem igazán érdemelte meg, sajnálom is Hamiltont egy kicsit. Viszont a jobb stratégiai döntéseket a Red Bull hozta, ők reagáltak mindenre helyesen (ideértve Perez zseniális védekezését is, Bottas elbújhat mint wingman), és ők voltak jókor jó helyen, nem a Mercedes, úgyhogy ezekkel az óvásokkal meg fellebbezésekkel Wolffék leginkább csak magukat járatják le. Mindenesetre ekkora drámát! Hogy is mondta Wéber Gábor néhány évvel ezelőtt? Volt már utolsó körös dráma, de ekkora dráma, hogy oda-vissza pattogott a labda, a kapu torkából jött vissza és a túloldalon pattant be, elképesztő. Hajrá Netflix!”

– 10/10

– a nap versenyzője: 🇬🇧 Hamilton

– a nap balfékjei: 🇫🇮 Bottas

– a hétvége pillanata: 🇳🇱 Verstappen előzése az utolsó körben  

Andris: “Csak az a vég, azt tudnám feledni! (Madách Imre) Kár az utolsó körös balfaszkodásért, de ha őszinték akarunk lenni, illett a szezonhoz – sajnos. Maga a verseny erős volt, teli feszültséggel, Pérez védekezési csodájával, taktikai harccal, test-test elleni csatákkal. És egyéni jó eredményekkel is, amik persze fel sem tűntek az események fényében-árnyékában. A pálya a változtatásoktól talán egy fokkal elviselhetőbb lett. Tényleg nagyon sajnálom, hogy ilyen mesterkélt lett a vége, mert valóban tudom úgy nézni (nagyon is), hogy a szabályoknak nem megfelelően, mesterségesen nyúltak a dolgokba a Safety Car-fázisban. És lehet azt mondani, hogy “de hisz oly sokszor kedveztek már a Merci javára”, de két részrehajló, rossz ítélet nem kioltja egymást, hanem csak növeli az elégedetlenséget a semleges szurkolókban. Fantasztikus, hogy új bajnok született (nem is akármilyen!), szomorú, hogy olyan körülmények között, amiben egy jelentős számú ember nem fogadja el teljes értékűnek. De azért gondoljunk Schumacher 1994-es címére, és aztán a többire, ami történelem, és reméljük a legjobbakat!”

– 8/10

– a nap versenyzője: 🇯🇵 Tsunoda (szegénynek egyszer kijár, amúgy is egész hétvégén érett volt és meggyőző)

– a nap balfékje:  Michael ‘I don’t fuckin know what I’m doing’ Masi

– a hétvége pillanata: 🇳🇱 Verstappen gúnyos röhögése és beszólása, mikor még úgy volt, hogy nem engedik el a lekörözötteket előle

Szilárd: “Könnyeimmel küszködve, szavakat nem találva, mérhetetlenül elérzékenyülve és az izgalomtól kicsattanva éreztem és éltem meg ezt a futamot. Ezt nem lehet szavakkal leírni az utókornak, hogy ez mekkora dolog is volt igazán, ami az utolsó körben történt.. ezt aki élőben látta, csak az értheti meg igazán! Jó, sokan mondhatják, hogy ez, mint egy futam nagyon silányra sikeredett, de miután VB döntő helyszínen volt, eleve adott volt, hogy minimum egy 8-asra fogjuk értékelni. Mindenesetre, le a kalappal Verstappen és Hamilton előtt, hiszen mindent is beleadtak ebben a bajnokságban, és bár Verstappen nem a leggyorsabbként nyerte meg az utolsó futamot és vált ezzel világbajnokká, hanem a biztonsági autó nyújtotta lehetőséggel, de ha az egész évet nézzük, akkor abszolút kijárt neki a szerencse és Hamiltonnál is jobban megérdemelte a bajnoki győzelmet. Hamilton bukott, Verstappen nyert, senki nem fog perelni senkit. És abban a helyzetben Masi a legjobb döntést hozta… a show érdekében! Akinek ez nem tetszik, az süsse meg! Sainz megint dobogóra állt, de megint úgy hogy még csak nem is láttuk a spanyolt egész futamon. Szerencsétlen… csak egyszer kerüljön képernyőre, de nem lennék meglepődve azon sem, ha lemaradnánk majd az első futamgyőzelméről is… Yuki Tsunoda valami eszelősen nagyot ment az utolsó futamon és Pierre Gasly-t is kegyetlenül eltángálta az időmérő edzésen. Oké, Gasly ráhúzta a vizes lepedőt az egész évben, de meg kell hagyni, hogy a japán összerakta amit kellett és ha ezt tudja, akkor vigyázni kell vele jövőre. Kobayashi 2012-es dobogója óta a legjobb eredmény ez japán versenyzőnek (azért nem mondom, hogy Japánnak mert a Hobnda VB-t nyert Verstapennel). Bottas nagyon elsüllyedt a futam során, és hát szerintem megváltás volt neki, hogy megszabadulthat végre a Mercedestől. Norris megint balszerencsés volt, az Alpine pedig pontot szerzett. Soha rosszabb szezonzáró futamot, soha rosszabb évet és versenyzést! Találkozunk 2022-ben!”

– 12/10

– a nap versenyzői: 🇳🇱 Verstappen & 🇬🇧 Hamilton & 🇪🇸 Sainz & 🇯🇵 Tsunoda

– a nap balfékje: 🇫🇮 Bottas

– a hétvége pillanata: Az F1 egyik, ha nem a legdrámaibb VB harcot eldöntő utolsó köre!

Csaba: “Narancsköddel végződött a Titánok harca! Nehezen született meg az értékelésem, nem is feltétlen akartam megírni. Vártuk a botrányt? Vártuk. A szoros csatát is vártuk- na ezt nem feltétlen ilyen formában kaptuk meg. Viszont a futam effajta lezárása leültette 2008 Brazíliát. Akkor, gyerekként jobban meghatódtam. Most hosszú percekig csak bámultam maga mellé, hogy miafsztörtént??? Ismét meghaladták az események az FIA és a bírák erejét, hatáskörét. A két Titán kiszabadult a ketrecéből, és ha szívükre tesszük a kezünket, ennek a szezonnak ilyen vége kellett legyen! Az őszintét megvallva én örültem neki, hogy nem egy ilyen év végén döntötte meg Hamilton Schumacher címrekordját. Mert ha 20 év múlva majd ránéznek a fiatalok arra, hogy még egy szezon, amit Lewis húzott be – nem kivesézve a híreket, statisztikákat stb. – nem kapná meg a megfelelő státuszát 2021. A futamról mit mondjak? Pérez megmutatta, hogy miért is érdemli meg a helyét, míg Bottas motiválatlan, esetlen utolsó versenye a tökön-szúrós lezárása volt Mercedeses karrierjének. Sainz minden dicséretet megérdemel ismét, a mondandómat pedig ha egy kérdéssel akarnám lezárni, azt kérdezném, hogy Pérez miért kellett kiálljon, úgy, hogy nem tudta a Red Bull lesz-e újraindítás??? SC mögött simán bedöcöghetett volna?!”

– 8/10

– a nap versenyzői: 🇪🇸 Sainz & 🇲🇽 Perez

– a nap balfékje: 🇫🇮 Bottas

– a hétvége pillanata: 🇳🇱 Max és 🇬🇧 Lewis találkozása a leintés után

Zseniális szezonzárót láthattunk, és igazság szerint egy olyan szezonzáró volt, ami tökéletesen keretbe foglalta az egész évet! Verstappen VS Hamilton VS FIA, és jövőre ennél is jobb szezont szeretnénk látni!

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Abu Dhabi Nagydíj – 9,00/10
 3. Orosz Nagydíj – 8,50/10
 4. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 5. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 6. Francia Nagydíj – 7,00/10
 7. Amerikai Nagydíj – 6,92/10
 8. São Pauló-i Nagydíj – 6,80/10
 9. Szaúd-arábiai Nagydíj – 6,70/10
 10. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 11. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 12. Olasz Nagydíj – 6,10/10
 13. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 14. Katari Nagydíj – 5,10/10
 15. Brit Nagydíj – 5,00/10
 16. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 17. Török Nagydíj – 3,20/10
 18. Holland Nagydíj – 2,90/10
 19. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 20. Mexikóvárosi Nagydíj – 2,75/10
 21. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon összesített értékelése: 5,87/10

A történelem megismételte önmagát, és 2021-ben 2010-hez hasonlóan egy fiatal, Red Bull versenyző lett a viágbajnok. A kérdés most már az, hogy követi-e még 3 vagy több VB cím? (kép forrása: F1 Porn Reddit oldala)

Válogatás olvasói kommentekből

EZ MEKKORA BEFUTÓ!!! AZ UTOLSÓ KÖR DÖNT HA MEGRENDEZETT AKKOR IS ZSENIÁLIS DE EEEEEZZZZ ÁÁÁÁÁHHHHH!!!! 😃🏁🏁🏁🏁 (R. Tamás)

Igen, igen, igen! Ez az év már kezd hasonlítani a F1-re. Max megérdemelte. (F. Attila)

Szép volt!👏👏👏Bár sajnos az F1 már nem olyan, mint régen volt, de nagyon drukkoltam hogy ne Hamilton legyen a világbajnok!! (S. Anikó)

Checo-t ne hagyjátok ki! Legend volt a srác ahogyan az egész RedBull csapat. Gratulálok a Mercinek is, egy hajszálon múlt a 8. Hamiltonnak.LET’S GO SUPER MAX!🦁🇳🇱 (Sz. Máté)

A tenyerem vörösre tapsoltam, hangom nem maradt, úgy üvöltöttem, tejbetökvigyor az arcomon, igen, ez jó volt! 2021 világbajnoka: Max Verstappen 👏👏👏 teljesen megérdemelten! 🙂 …és büszke vagyok az előzés királyomra: Vettel 💚💚💚💚 (2008 visszanyalt 😉 ) (H. Izabella)

Mondhat akárki akármit, ez szimplán csak a Mercedes taktikai hibája volt. Ugyanúgy kimehettek volna kereket cserélni kétszer is (egyszer a virtuális safety car, egyszer pedig a safety car alatt), mint a Red Bull, és ha ezt megcsinálják, akkor Verstappennek esélye sem lett volna, függetlenül a RedBull taktikájától, és minden versenybírói intézkedéstől. De nem tették … ennyi. Ez az autósport. (T. Gyula)

Veszteni tudni kell! És győzni is! Gratulálok Max Verstappennek! Egy fantasztikus szezon, fantasztikus utolsó futamának lett fantasztikus és VITATHATATLAN világbajnoka!!!!! (M. Erzsébet)

Szégyen a F1re nézve hogy ennek igy kellett zárulni és erről a versenybírák tehetnek … egyáltalán nem voltak felkészülve szituációkra az egyértelmű ! Akárki is nyerte volna megérdemelte volna csak könyörgöm miért kellett kétes szitut előteremteni már megint … ?! Mindkettő szenzációs versenyző és másról sem szólt az év csak hogy összevissza döntöttek, egyért “imádkoztam” csak itt ne… és mégis. (T. Tamás)

Címlapkép forrása: F1 Porn Reddit oldala

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.