Visszaszorítanák jövőre a taktikázást a WTCR-ben

Az FIA Motorsport Világtanács szerdai ülésén közzétették a Túraautó-világkupa sportszabályzatának jövő évi változásait, melyek célja, hogy javítsák a versenyzés minőségét és visszaszorítsák a kompenzációs súlyokkal való taktikázást az időmérő edzéseken.

Amióta a bajnokságban vannak, a Lynk & Co rendszeresen alkalmazta azt a stratégiát, hogy a kvalifikációkon eltitkolták valós teljesítményüket és szándékosan lassabb köridőket autóztak annak érdekében, hogy minél kevesebb kompenzációs súlyt kapjanak. A módszert szinte tökéletesre fejlesztették, Yann Ehrlacher-nek ugyanis sikerült egymás után két bajnoki címet nyernie, a most elfogadott szabálycsomag célja azonban az, hogy ezt a fajta taktikázást megpróbálják a háttérbe szorítani.

Egyrészt megváltozik a pontrendszer. A hétvégék főfutamainak (tehát azoknak, melyek rajtsorrendjét közvetlenül az időmérő edzés állapítja meg) győztese 2022-től az eddigi 25 helyett 30 pontot kap, míg a fordított rajtrácsos futamokon marad az eddigi pontozási szisztéma. A változtatás fő célja, hogy a pilótáknak kevésbé érje meg a fordított rajtrácsra játszani az időmérőkön.

Változik a kvalifikációk pontozása is, ugyanis amíg eddig csak a Q1 és a Q3 első öt helyezettje is kapott 5-4-3-2-1 bónuszpontot, addig jövőre megduplázzák ezeket a számokat, és a Q1-Q2-Q3 összesített eredménye alapján osztják majd ki azokat. Az egy időmérőn megszerezhető maximális pontmennyiség tehát marad 10 pont, viszont lényeges módosítás, hogy ezt az időmérőn összesítve futott köridők alapján kapja meg a leggyorsabb versenyző.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.
időmérő edzés108642
főverseny3023191614121087654321
fordított rajtrácsos verseny252016131110987654321
A WTCR 2022-től érvényes pontrendszere

A legmagasabb kiosztható kompenzációs súly 60 kg-ról 40-re csökken, ezek kiszámításához pedig a megelőző két időmérőn futott legjobb köröket veszik majd figyelembe, szemben az eddigi gyakorlattal, amely három kvalifikáció két legjobb körének átlagidejét vette alapul. A módosításokkal azt szeretnék elérni, hogy egy adott hétvége eredménye ne legyen túl sokáig hatással a kompenzációs súlyokra, és az egész rendszer rugalmasabban tudjon regálni az erőviszonyok változásaira.

A televíziós közvetítések jobb kiszámíthatósága érdekében a futamok távját a jövő évtől körszám helyett időben állapítják meg: a főversenyek 30 perc + 1 körösek, míg a fordított rajtrácsos futamok 25 perc + 1 körösek lesznek, amely távok 5-5 perccel meghosszabbíthatók biztonsági autós fázis esetén, de kizárólag utcai helyszíneken.

A futamok közötti minimum javítási időt 15-ről 60 percre emelik annak érdekében, hogy egy esetleges nyitóversenyes baleset esetén a versenyzők minél nagyobb eséllyel rajthoz állhassanak a második futamon. Szintén lényeges változás, hogy a jövő évtől a hétvégék második futama lesz a fordított rajtrácsos, ami azt célozza, hogy a hátulról rajtoló, de gyorsabb pilóták bátrabban, kockázatok nélkül törhessenek előre, ezzel javítva a versenyzés minőségét.

Címlapkép forrása: fiawtcr.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.