Megbüntethetik Hamiltont az évzáró gála kihagyása miatt!

Az FIA újonnan megválasztott elnöke, Mohammed Ben Sulayem elmondta: büntetés vár Lewis Hamiltonra, ha szabálytalanságot állapítanak meg az évzáró FIA-gála kihagyásával kapcsolatban.

Az Abu Dhabi Nagydíj drámai befejezésének köszönhetően Lewis Hamilton elveszítette az autósportba vetett hitét, ezért csapatfőnökével, Toto Wolff-fal együtt nem mentek el az FIA csütörtök este tartott évzáró gálájára, Párizsba. Ez azonban szabályszegésnek számít, a Forma-1-es Sportszabályzat 6.6-os cikkelye ugyanis kimondja, hogy a világbajnokság első három helyezettjének kötelező megjelennie a szóban forgó ünnepélyen. A szabálysértés ténye tehát viszonylag egyértelmű, az viszont nem tiszta, hogy pontosan milyen szankció várhat Hamiltonra. Ezt kell majd eldöntenie Sulayemnek, ami elnökké választását követően az első fontos döntése lesz.

„A szabály az szabály!” – nyilatkozta a beiktatását követő első sajtótájékoztatóján. „Meg fogjuk vizsgálni, hogy Lewis szabályt szegett-e, ennek utána kell néznem. Természetesen a saját szabályainkat be kell tartanunk, ugyanakkor viszont nem tudunk tenni az ellen, ha egy bajnokunk nem érzi jól magát a sportban. Kedvesnek lenni az emberekkel könnyű és olcsó, és motiválni is könnyen lehet vele másokat. Viszont ha szabálysértés áll fenn, akkor nincs bocsánat.”

Amikor arra kérték, hogy magyarázza meg, mit ért a „nincs bocsánat” alatt, Sulayem a következőket válaszolta:

„A megbocsátásnak mindig van helye, de a szabály az szabály. Ahogy mindig is mondtam: a szabályok nem születnek meg csak úgy. Emberek hozzák meg őket, úgyhogy emberek tudják fejleszteni és megváltoztatni is a szabályokat. Tisztában vagyok vele, hogy Lewis nagyon szomorú a történtek miatt, talán a legjobb szó, amit használhatnék, az az, hogy megtört. De a szabályszegés tényét ettől függetlenül meg kell vizsgálnunk. Pontos választ még nem tudok adni, hogy mi fog történni, hiszen csak néhány órája vagyok elnök, és anélkül kezdtem el válaszolni a kérdéseikre, hogy a tényeknek utánajártam volna.”

Amennyiben az FIA megállapítja, hogy Hamilton szabályt szegett, a legnagyobb valószínűséggel pénzbírságra számíthat.

Címlapkép forrása: Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.