Megválasztotta új elnökét az FIA

A szavazatok 61,62 %-át begyűjtve az arab autós szövetség első emberét, Mohammed Ben Sulayemet választották meg a Nemzetközi Autómobil-szövetség új elnökének. A korábbi nemzeti ralibajnok az FIA történetének tizedik-, egyben az első nem európai elnöke.

Jean Todtot 2009-ben választották meg az FIA elnökévé, majd kétszer is újraválasztották, a Szövetség belső szabályzata alapján viszont 2021-ben már nem jelöltethette újra magát. A szervezet ma Párizsban tartott éves közgyűlésén megválasztották az új elnököt, melynek során Ben Sulayem a szavazatok 61,62 % – 36,62 % arányban, 1,76 %-os tartózkodás mellett legyőzte a másik jelöltet, az FIA jelenlegi sportért felelős elnökhelyettesét, Graham Stokert, aki egyébként az Egyesült Királyság képviselője is a Motorsport Világtanácsban.

Mohammed Ahmed bin Sulayem 1961. november 12-én született Dubai-ban. Három évtizeden át tartó autóversenyzői pályafutása során az arab világ legsikeresebb ralisává nőtte ki magát, 1986 és 2002 között tizennégyszer megnyerve az FIA által felügyelt Middle East Rally Championshipet. Visszavonulását követően megválasztották az arab régió sportért felelős nagykövetének, majd 2008-ban első arabként az FIA alelnöke lett, és szintén első arabként válaszották be a Motorsport Világtanácsba. Elnökhelyettesi időszaka alatt úttörőnek számított a motorsporttal kapcsolatos oktatás-nevelés, tudásátadás és kutatási tevékenységek terén. Emellett 2006 óta az Automobile & Touring Club of the United Arab Emirates elnöke, hivatali ideje alatt a szövetség a világ egyik vezető nemzeti autós- és motorsport-hatóságává nőtte ki magát. 2013-ban az FIA által felállított Motorsport-fejlesztési Munkacsoport elnökévé is megválasztották.

Ben Sulayemet négy évre választották meg, mellette a Szenátus elnöke Carmelo Sanz de Barros, a sportért felelős elnökhelyettes Robert Reid, míg a mobilitásért felelős elnökhelyettes Tim Shearman lesz.

Jean Todt a fenti sorokkal búcsúzott az FIA-tól
Címlapkép: FIA
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.