18 hónappal balesete után elhagyta a kórházat Alessandro Zanardi

Az IndyCar-bajnok, valamint többszörös paralimpiai- és világbajnok Alessandro Zanardi másfél évvel súlyos kézikerékpár-balesetét követően hazatérhetett a kórházból!

A jelenleg 55 éves olasz versenyzőlegenda 2020. június 19-én került a sienai egyetemi kórházba, miután Pienza közelében, kézikerékpározás közben, egy lejtős szakaszon átsodródott a szemközti sávba és ott ütközött egy kamionnal. Zanardi a baleset következtében súlyos arc- és fejsérüléseket szenvedett, azonnal életmentő műtétet hajtottak végre rajta, mesterséges kómába került, lélegeztetőgép tartotta életben. Napokig csak annyit tudtunk állapotáról, hogy anyagcseréje és vérkeringése stabil, neurológiai képe azonban súlyos.

“Alex állapota kritikus, de stabil. Súlyos koponyasérüléssel, összeroncsolódott arccal és mélyen törött homlokcsonttal érkezett ide. A számok jelenleg jók, azonban továbbra is kritikus az állapota. Ezt azt jelenti, hogy akár meg is halhat, a gyógyulás pedig rendkívül hosszú időt vesz igénybe. A műtét sikeres volt, azonban a pontos neurológiai állapotáról nem tudunk nyilatkozni, amíg nem tér magához – ha ugyan magához tér. A következő lépés, hogy 7-10 napon belül stabilizáljuk őt, aztán ha jól alakulnak a dolgok, akkor fel is ébreszthetjük a mesterséges kómából. Szerencsére Alex az a fajta beteg, akit megéri kezelni, de ezt a feleségének is elmondtam. Fogalmam sincs, hogy lesz holnap, egy hét múlva, vagy 15 nap múlva, de arról meg vagyok győződve, hogy kezelni kell!” – nyilatkozta közvetlenül a balesetet követően a sienai kórház vezető neurológusa, Dr. Giuseppe Olivieri az Associated Pressnek.

Az elkövetkezendő hetekben valamelyest stabilizálódott az állapota, ezért át tudták szállítani egy neurológiai betegek számára fenntartott rehabilitációs központba, néhány nappal ezután viszont váratlanul összeomlottak az életfunkciói, emiatt a milánói San Raffaele kórház intenzív osztályára szállították. Az elkövetkezendő hónapokat itt töltötte, majd novemberben átszállították egy, az otthonához sokkal közelebbi, minden szükséges felszereléssel ellátott kórházba, Padovába. Állapotáról ugyanakkor pontos információkat csak a család kapott, kiszivárgott információk szerint rövid időszakokat tudott ébren maradni, azonban érdemi módon nem tudott kommunikálni, és az is kérdéses volt, hogy egyáltalán a látása megmarad-e.

Itt ápolták azóta is, ma pedig Alex felesége, Daniela bejelentette, hogy a legenda néhány héttel ezelőtt, 18 hónapot követően elhagyhatta a kórházat és jelentősen javult az állapota. Daniela kiemelte, hogy férje mindkét karja nagyon sokat erősödött az utóbbi hónapokban, ennek köszönhetően pedig nem kell mindennapjai jelentős részét ágyban töltenie, hanem visszaültethették a kerekesszékébe. Ugyan Zanardi rehabilitációja egy nagyon hosszú, évekig tartó folyamat lesz, és nem tudni, hogy milyen arányban fog felépülni, Daniela és az orvosok is egyre bizakodóbbak.

Jól esik ilyeneket olvasni így karácsony előtt!

Címlapkép: Julian Kröhl / DTM Media
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.