2021 tíz legjobb Forma-1-es versenyzője

Véget ért egy újabb idény, ez pedig egyet jelent azzal, hogy jön az F1-Zóna nagy pilótamustrája! Aktuális cikkünkben sorra vesszük, hogy melyik tíz pilótát véltük az idei szezon legjobbjainak!

Az értékelés a megszokott módon történt: mindenki leadott egy tízes listát az évad legjobb pilótáiról, végezetül ezeket összesítettük és a futamokon megszokott 25-18-15-stb. rendszer szerint pontoztuk. Hasonlóan tavalyhoz, ezúttal is mindenki adhatott egy bónusz szimpátiapontot bármely versenyzőnek a mezőnyből, tisztán érzelmi alapon, illetve értékeltük az egyes pilóták szezonjainak csúcspontjait is.

Tavalyi listánk a legjobb pilótákról

10. Esteban Ocon

Ocon érdekes egy figura: tol egy zseniális évet, aztán visszaesik, aztán zseniális, majd kiültetik kispadra. Idén egyértelműen a sokat fejlődött pilóták közé tartozik: tempóban, összeszedettségben és rámenősségben is előrébb lépett, de formája még mindig nagyon ingadozó.

A tavalyi éve nem úgy alakult, ahogy tervezte, Ricciardo konkrétan vegemite-os kenyérként ette meg uzsonnára és legtöbben idén sem vártunk mást az örökifjú Alonso érkezésével. Aztán mégis. Esteban nem vallott szégyent a spanyol mellett és rendesen megszorongatta csapaton belül a bajnokot, még ha idén látszott is, hogy ez nem vérre megy. Év közben voltak hullámzó teljesítményei, de hungaroringi győzelmével – amit ugyan kicsit a sors adott, meg a sors képében Alonso – mindent feledtetett. Egy körön stabilan verte Alonsot és sokszor vasárnap is felvette vele a kesztyűt, de összességében a versenytempóján még van mit csiszolni, nyomás alatt sokszor megremegett a keze, és egy kis racecraft is kell még csapattársától a zsebbe.

Alonso-val együtt jogosan kaphatják meg a szezon legharmonikusabb duója címet, de jövőre ettől több kell. Ha vehemensségéből egy kicsit visszább tud venni, akkor hosszú távon megfelelő zászlóvivője lehet az Alpine-nak, de egy bizonyos Oscar Piastri még beleköphet ebbe a levesbe.

csapata: Alpine F1 Team

legjobb eredménye: győzelem (1x)

világbajnoki helyezése: 11.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 10-11

szezonjának csúcspontja: győzelem a Hungaroringen

Alonso távozása után Ocon vezéregyénisége lehet az Alpine csapatának, csak be ne sokalljon a végén… [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

9. Charles Leclerc

Valószínűleg nem ez lesz élete kedvenc éve Leclerc-nek, de van oka optimistán tekinteni a jövőbe. A fiatal monacói idén nem harapott annyira, ugyanakkor rendkívül stabil teljesítményt nyújtott, ami elengedhetetlen volt a McLaren legyőzéséhez. Egyértelműen pechesebb volt Sainznál, de hogy rosszabb is volt-e, azt nagyon nehéz megítélni. Összesítésben kikapott spanyol csapattársától, de ez csak az utolsó futamon vált biztossá.

Charles idén újra megmutatta, hogy ő a mezőny egyik legjobb egykörös pilótája, hiszen szerzett két csodaszámba menő pole-pozíciót (noha mindkettőhöz kellett a piros zászló) egy nem éppen top Ferrarival. Emellett az előzésekkel sem állt hadilábon, agresszív vezetési stílusával több szenzációs felzárkózást is bemutatott, szezonját viszont emellett számtalan technikai- és vezetésbeli probléma tarkította. Apró szépséghiba lehet majd pályafutásában, hogy első közös évükben kikapott Sainztól, de a különösen az év második felére jellemző stabil és meggyőző teljesítménye jól mutatja, hogy semmiképp nem tervez megroppanni egy nehezebben sikerült esztendő miatt.

Úgy tűnik, hogy a Ferrari kezd kilábalni a tavalyi év hullámvölgyéből, szóval remélhetőleg jövőre Leclerc-nek is több lehetősége lesz újra megvillantani valós sebességét. Ami biztos, hogy az ideinél mindenképpen jobb teljesítmény kell tőle, mert Sainz lendülete biztosan ki fog tartani. Az egyik legerősebb páros lehetnek ők 2022-ben.

csapata: Scuderia Ferrari Mission Winnow

legjobb eredménye: második (1x)

világbajnoki helyezése: 7.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 14-8

szezonjának csúcspontja: a silverstone-i futam, ahol a győzelemért küzdhetett, és a két nagyágyú ütközése után igazából ő is érdemelte volna azt meg

A Ferrari monacói zsenialitása – hogy a sérült autónak csak az egyik oldalát vizsgálják át – remekül összefoglalja a Leclerc-t idén ért pechsorozatot [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

8. Sergio Pérez

Hatalmas ígéretekkel vártuk az idén, hogy végre felveheti valaki a versenyt azonos autóban Verstappennel, ám a mexikói hamar falakba ütközött.

Kissé nehezen vette fel a ritmust a Red Bullnál, ám amikor igazán kellett, akkor kőkeményen odatette magát. Lehajtott fejjel mindent alávetett csapata érdekeinek, ám tulajdonképpen az egész évben a karrierjéért kellett küzdenie és megoldania azokat a nehézségeket, amik Gasly-nak vagy Albonnak nem sikerültek. Ez végül hellyel-közzel sikerült is neki, ugyanis bár év közben többször is vétett buta hibákat, a szezon egészét tekintve összességében megállta a helyét. A szezon végére remek segítője lett csapattársának, azonban siralmas időmérős teljesítményei elvették tőle az év végi top három, a Red Bulltól pedig a konstruktőri cím lehetőségét.

Mindezzel együtt a bakui győzelem – még ha szerencse is kellett hozzá bőven –, valamint az a néhány dobogó és leggyorsabb kör tisztes helytállásnak számít első Red Bull-os évében. Megérdemelten hosszabbítottak vele, de jövőre sokkal-sokkal többet kell nyújtania.

csapata: Red Bull Racing Honda

legjobb eredménye: győzelem (1x)

világbajnoki helyezése: 4.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 3-19

szezonjának csúcspontja: a szezonzárón bemutatott védekezése Hamilton ellen

Pérez és Hamilton kemény csatája az Abu Dhabi Nagydíjon az egész szezon egyik legemlékezetesebb jelenete, amely minden F1-rajongó emlékezetébe bevésődött [fotó: F1 / FOM]

7. Fernando Alonso

Őszintén szólva nem igazán tudtuk hova tenni a spanyol legenda visszatérését, többen ellenezték is, mondván, hogy csak a rakás tehetséges Alpine-junior elől foglalja a helyet. Fernando év közben azonban rácáfolt a kétkedőire, összerázta a csapatot és igazi vezető szerepben tevékenykedett.

Bár egy téli kerékpárbaleset miatt az év elején kicsit gyengélkedett, később olyan tűzzel vetette be magát a küzdelmekbe, ahogyan azt még a világbajnoki éveiben láttuk. Magabiztosan ülte meg a gyeplőt, kalapemelésre méltó módon versenyzett negyvenéves kora ellenére. Minden hétvégén látható volt nála a motiváció, különösen a versenyeken látszott, hogy milyen harapós még mindig, amellett, hogy a tudása semmit sem kopott a kétéves kihagyás alatt. Azt mondta, hogy bajnoki címet nyerni tért vissza, de tetteiben – tőle szokatlan módon – mégis inkább csapatjátékosként mutatkozott, és inkább mentora, mintsem kihívója volt Oconnak. A Hungaroringen mutatott védekezése a versenyzés nagykönyvében nyitott új, vagy egy rég elfelejtett fejezetet, a katari dobogó pedig egy teljesen megérdemelt pontot tett az i-re.

Fernando amellett, hogy még mindig borzasztóan motivált, olyan karakter is, akire egyszerűen szüksége van a Forma-1-nek. Külön jó volt látni, hogy nem csak a tehetség és a körülményekhez képest jó eredmények maradtak meg, de a versenyzői kedv és a vakmerőség is a többiekkel szemben. Ha működik az „El Plan” és a franciák megtanulnak autót építeni, akkor ebből a projektből még egy nagy siker is lehet Alonso vezetésével.

csapata: Alpine F1 Team

legjobb eredménye: harmadik (1x)

világbajnoki helyezése: 10.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 11-10

szezonjának csúcspontja: a hungaroringi védekezés Hamilton ellen, győzelemhez segítve Ocont

Bár az autó nem mindig volt a helyzet magaslatán, és a szamuráj is néha csak kalimpált a kardjával a célpont eltalálása helyett, de Fernando így is kiérdemelt egy előkelő helyet a listánkon [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

6. George Russell

Tavalyhoz képest kissé alábbhagyott a Russell-hype, de a fiatal brit idén is bizonyította, hogy helye van a legjobbak között. Méltán viselhette a „Mr. Szombat” becenevet, hiszen egymás után hozta az elképesztőbbnél is váratlanabb Q2-es és Q3-as szerepléseket, összesen csak háromszor nem sikerült számára a Q1-ből való továbbjutás, miközben csapattársa csak négyszer jutott a Q2-ig eljutni, de nem tovább!

Maga a becenév amúgy helytálló, hiszen a kiváló időmérős szereplések után George vasárnap rendre eltűnt, hol az autó, hol pedig saját hibái miatt. A Mercedeshez való bejelentése után eléggé visszaesett, eléggé beleszürkülve az év végébe, talán ezért is csak a 6. hely jutott neki ezen a listán. Mindezzel együtt teljesítménye folyamatosan az autó tudásszintje fölött volt, és ami ennél is fontosabb, hogy szinte végig az egész szezon során tudta hozni ugyanazt a remek formát.

Végre-valahára megkapta azt a szerződést, ami már nagyon kijárt neki, viszont a Williamsnél teher nélkül vezethetett, jövőre viszont Hamilton személyében a lehető legkeményebb falat jut neki. Kíváncsian várjuk, hogy mire jut, de minden megvan benne ahhoz, hogy idővel ezt az akadályt is megugorja.

csapata: Williams Racing

legjobb eredménye: második (1x)

világbajnoki helyezése: 15.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 15-5

szezonjának csúcspontja: Silverstone, Q3-ba jutás hazai pályán

Mercedeshez szerződésének bejelentése után Russell eléggé leeresztett, ez azonban semmit sem vesz el év közepi teljesítményéből, amikor egy oda nem való autóval teljesített jobbnál-jobb időmérőket [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

5. Lando Norris

Ha az idei szezont az Orosz Nagydíjat követően fejeztük volna be, akkor egyértelműen Norris lenne a 3. helyezett ezen a listán, a szocsi hétvégét követően azonban ő is és a McLaren is szétesett. Ugyan nem ő szerezte a McLaren kilenc év óta első futamgyőzelmét, de ez az idény a csapaton belül egyértelműen Landoról szólt, a már eddig is meredeken felfelé ívelő fejlődési görbéje nagyon meggyőzően ívelt felfelé.

Több fantasztikus teljesítmény is fűződik a nevéhez a 2021-es évből, 22 éves kora ellenére gyakorlatilag egyedül vitte a vállán a McLaren csapatát, felhozva magát a „jövőre ha jó az autó, akkor bajnokesélyes lehet” kategóriába. Humorban és komolytalanságban Ricciardo még mindig veri, a pályán azonban a vicceskedő, gyerekes streamerből élmenő lett, az idény első felében talán még saját magát is meglepve teljesített, ezt követően viszont jöttek a pofonok (a hungaroringi rajtbaleset, majd Monza, ahol ugyan 2. lett, de épp Ricciardo mögött, majd a sokáig tökéletesen kontrollált Orosz Nagydíj, ahol ha nem a saját feje után megy, győzhetett volna). Nyomás alatt többször is megbicsaklott idén, és a szerencse is többször elpártolt tőle.

Mindezzel együtt Lando generációja egyik legnagyobb tehetsége, emellett pedig nagyon szerethető figura is, vidám személyiségét nem lehet nem kedvelni. Öröm látni, hogy valaki ilyen bámulatosan kijöjjön a csapatával, még nagyobb öröm lehetne, ha ez a legendás csapat a „fiával” vissza kerülhetne az őt megillető helyre.

csapata: McLaren F1 Team

legjobb eredménye: második (1x)

világbajnoki helyezése: 6.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 15-7

szezonjának csúcspontja: az oroszországi pole-pozíció és a versenyben vezetés

Norris parádés teljesítményt nyújtott a szezon első felében, emellett rendkívül szerethető személyiség is [kép forrása: Lando Norris hivatalos Twitter oldala]

4. Carlos Sainz

Sainz egy számára teljesen ismeretlen technikába beülve, semmilyen problémával nem küzdve, a kesztyűt az első pillanattól felvéve megverte Charles Leclerc-t az első közös évükben. Pedig nem volt könnyű dolga, ugyanis egy hihetetlenül pocsék ferraris év után érkezett meg az olaszokhoz, akik ráadásul nem titkoltan a közeljövő bajnokának kikiáltott Leclerc-re építették fel az egész csapatot. Talán ezért is nem vártunk tőle előzetesen szinte semmit, legalábbis azt biztosan nem, hogy végül két hellyel csapattársa előtt végezzen összetettben.

Carlos zökkenőmentesen vette a csapatváltással járó akadályt és sokak szerint egyenesen „beárazta” Leclerc-t. Valamilyen szinten ez így is van, de valójában a páros az egész szezon során egy szinten teljesített, kihozva a maximumot a Ferrariból. Carlos konstans teljesítményének köszönhetően az összes futamon célba ért idén és csak kétszer nem szerzett pontot, közben négy dobogót szerzett a csapatnak, ami ékes bizonyítéka annak, hogy ereje teljében és karrierje legjobb éveiben jár. Az időmérőkön még fejlődnie kell, mert ott nem ért csapattársa nyomába, vasárnapokon viszont amolyan buttonösen – vagy ahogy az angol mondja: „under the radar” –, a legjobb iparosokat megszégyenítő szívóssággal mindig felkúszott az élmezőnybe.

Egy jobb Ferrarival talán a bajnoki címért küzdhet jövőre, de az biztos, hogy az egész mezőny egyik legizgalmasabb párosa lehet az övék Leclerc-rel.

csapata: Scuderia Ferrari Mission Winnow

legjobb eredménye: második (1x)

világbajnoki helyezése: 5.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 8-14

szezonjának csúcspontja: hibamentes 2. hely Monacóban

Négy dobogós hely, számtalan erős pontszerzés és bár néha egy-egy komolyabb autótörés is becsúszott, Carlos megverte Leclerc-t, ami már önmagában is megsüvegelendő teljesítmény [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

3. Pierre Gasly

Nehéz értékelni egy versenyzőt, akinek a csapattársa sokat botladozik és jelentősen elmarad a lehetőségeitől, és így nem igazán van összehasonlítási alap. Pierre Gasly teljesítményéről viszont egyértelműen elmondható, hogy egyedül vitte a hátán az AlphaTauri csapatot, kiugró teljesítményei elismerésre méltóak, szó szerint zseni volt a középmezőnyös autóval – bár valahol ezt el is vártuk tőle.

Ha pusztán azt néznénk, ki végzett a legjobb helyen az autója teljesítményéhez képest, nem kétséges, hogy Pierre állna az első helyen ezen a listán. Yuki Tsunodát szó szerint lealázta, folyamatosan hozta a kiemelkedő időmérőket, az erős pontszerzéseket, magabiztos előzéseket láthattunk tőle, és még egy dobogót is szerzett. Vezető szerepében otthonosan mozgott, kulcsfontosságú és nagyon jó versenyző tudott lenni idén, viszont rossz taktikák és pechek miatt jóval több is lehetett volna a szezonjában (gondoljunk csak a második rajtkockából elbukott katari pontszerzésre). Szezonjából összességében látható, hogy kitűnően érzi magát a faenzaiak vezérpilótájaként, viszont ha nem fog visszakerülni a Red Bull nagy csapatába, akkor 2023-ra ő lesz az átigazolási piac jolly jokere.

Talán jót tehetne neki, ha kilépne a Red Bull kötelékeiből (feltéve persze, ha Verstappen ott marad) és egy másik komoly csapatnál mutatná meg, hogy mit képes kihozni magából, ha a körülmények maximálisan adottak. Nem dőlhetnek hátra a topcsapatok pilótái.

csapata: Scuderia AlphaTauri Honda

legjobb eredménye: harmadik (1x)

világbajnoki helyezése: 9.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 17-5

szezonjának csúcspontja: erős kvalifikáció után 5. hely és leggyorsabb kör a Hungaroringen

Gasly rendszeres pontszerzései, a remeklések az edzéseken és a magabiztos előzések a pályán megmutatták, hogy a franciának nagyon is van jövője a Red Bull-os fiaskó után is [kép forrása: Pierre Gasly hivatalos Twitter oldala]

2. Lewis Hamilton

Hamilton még hét világbajnoki cím után sem tud veszíteni, és ez idén nagyon ki is bukott nála a Verstappennel folytatott csatában. Hosszú évek óta először kellett felkötnie a gatyát, ami nem is teljesen sikerült neki, valószínűleg túl sok minden egyébbel vonta el a figyelmét a versenyzésről ahhoz, hogy 100 százalékot tudjon nyújtani. Ha csak egy, a csapattal közösen meghozott döntésre is gondolunk, vagy bármi egyébre, amikor nem az ő szája íze szerint alakultak a dolgok, már ment a “rinyálás” a rádión, hogy ezt miért meg hogyan, meg biztos azért történt ez, mert csaltak. Számunkra ez szinte már gyerekesnek és méltatlannak tűnik az elért eredményeihez képest.

Merthogy idén sokszor reménytelennek tűnő helyzetekből húzott elő olyanokat, amikre csak egy hétszeres világbajnok képes. Hihetetlen módon a mezőny fölé nőttek Verstappennel, Lewis szezonjának a közepe viszont önmagához képest eléggé szenvedősre sikerült, győzelmeiből néhányhoz bőven kellett a szerencse is. Egész évben hatalmas nyomás alatt versenyzett, de nem adta fel még a legreménytelenebb helyzetekben sem, és akkor hozta a leglehengerlőbb teljesítményt, amikor arra a legjobban szükség volt. Versenyzési képességei továbbra is nagyszerűek, küzdésből jelesre vizsgázott idén, és a legtöbb futamon Fortuna is mellette állt, de bármennyire is jó versenyző és stratéga, hisztijei kiábrándítóak és érzésünk szerint a siker túlzottan a fejébe szállt ahhoz, hogy tisztességgel elfogadja a vereséget. Mindezzel együtt ezen a listán a 2. hely elvitathatatlan tőle.

csapata: Mercedes-AMG Petronas F1 Team

legjobb eredménye: győzelem (8x)

világbajnoki helyezése: 2.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 18-4

szezonjának csúcspontja: a brazíliai felzárkózás

A Mercedes idén talán még érzékenyebb autónak bizonyult, mint a korábbi években, viszont amikor a csomag összeállt, nem igazán volt ellenfele Hamiltonnak [kép forrása: Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team hivatalos Twitter oldala]

1. Max Verstappen

Amikor Max Verstappen 2015-ben berobbant a Forma-1-be, nem az volt a kérdés, hogy világbajnok lesz-e, hanem az, hogy mikor. Idén sikerült szakítania korábbi forrófejű önmagával, és pályafutása legösszeszedettebb szezonját teljesítette: precíz, gyors, megfontolt versenyzővé vált, és noha adott pontokon már-már sennásan agresszív és eltökélt volt, korábbi baklövéseinek már nyomát sem lehetett látni, az egész szezonban hibátlanul vezetett.

Verstappen már tavaly is felnőtt Hamilton szintjéhez, idénre pedig a Red Bull-Honda is beérett, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a szezon végén világbajnokká koronázzák. Nem pusztán világbajnok lett, hanem azt is megmutatta, hogy hogyan kell világbajnoki teljesítményt nyújtani egy egész éven át (azt már régóta tudtuk, hogy milyen gigantikus összeszedettség kell Lewis Hamilton legyőzéséhez). Benne megvan az a fineszesség és a határokat feszegető mentalitás, amit más világbajnokokból eddig hiányoltunk.

Összteljesítményét nézve méltón vehette át a világbajnoknak járó trófeát, akik pedig ezzel nem értenek egyet, azok számára beszéljenek a számok: a szezon folyamán Max nyerte a legtöbb futamot, ő volt a legtöbbször pole-pozícóban, ő állt a legtöbbször dobogón, és egymaga több kört töltött az első helyen, mint az összes többi versenyző együttvéve. Azt hiszem, ezeket nem kell megmagyarázni.

csapata: Red Bull Racing Honda

legjobb eredménye: győzelem (10x)

világbajnoki helyezése: 1.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 19-3

szezonjának csúcspontja: az utolsókörös előzés az Abu Dhabi Nagydíjon

Bár a Red Bull marketingjében ők voltak a „Dávid a Góliát elleni harcban”, valójában a szezon nagy részében övék volt a legjobb autó, Max pedig ezt Maximálisan ki is használta [fotó: Honda]

+1 bónusz, aki a legtöbb szimpátiapontot kapta:

Nicholas Latifi

Az idei év egyik legnagyobb meglepetése Nicholas Latifi volt számunkra, önmagához képest és George Russellhez mérve is rengeteget fejlődött a kanadai. A vele kapcsolatos sztereotípiákkal ellentétben Nicholas nem egy rossz versenyző: már az F2-ben is akadtak jó futamai, és ugyan Russell szintjére továbbra sem tudott felérni, de ezt nem is várhattuk el tőle. Ennek ellenére idén már többször is meg tudta verni “Mr. Szombat”-nak becézett csapattársát az időmérőkön, a versenytempója sem volt vészesen messze Russellétől, és végre összejöttek az első pontok is.

A hungaroringi teljesítménye igazán lehengerlő volt, hiszen sokáig (ameddig a káosz csomója ki nem oldódott) a 3. helyen autózott, a végén pedig a hat pontot érő 7. helyen futott be, ami magához képest is fenomenális eredmény! Összességében elmondható, hogy abszolút beérett a Forma-1-re, az év végére sokat fejlődött, és noha egyértelműen a lassabban érő pilóták közé tartozik, amikor a felemásan működő autóját munkára lehetett bírni, az elég komolyan sikerült neki. Mindezzel együtt nem gondoljuk, hogy a jövő világbajnokáról beszélünk Nicholas személyében, de nem tartjuk kizártnak, hogy néha tud majd kisebb-nagyobb meglepetéseket okozni, esetleg egy megbízható második számúnak látjuk viszont egy erősebb csapatban. Ezeket tekintve érthető, hogy miért tartotta meg a Williams 2022-re is, kíváncsiak leszünk, hogy Albon ellen mire jut.

A pályán mutatott teljesítménye mellett pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a közösségi médiás felületeken egy nagyon szimpatikus srácot ismertünk meg Nicholas személyében, akinek kellő humorérzéke van, nagyon jól kijön a csapattársával és a többi csapattaggal is, és egy igazán kedves fickónak is tűnik.

csapata: Williams Racing

legjobb eredménye: hetedik (1x)

világbajnoki helyezése: 17.

csapattárs elleni eredménye a futamokon: 5-15

szezonjának csúcspontja: pontszerzés a Magyar Nagydíjon

Latifi rengeteget fejlődőtt idénre [kép forrása: Williams Racing hivatalos Twitter oldala]
Így láttuk az idei szezont!

Írjátok meg kommentben, hogy hogyan néz ki a ti listátok!

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.