Kötelező oltást írnak elő jövőre a csapatok személyzete részére

A Motorsport Világtanács elfogadta, hogy a paddockban dolgozók kötelezően koronavírus elleni védőoltásban részesüljenek júliusig.

Többekben ellenérzést váltott ki az ausztrál kormány októberi bejelentése, miszerint az országba csak a koronavírus ellen védett személyek léphetnek be, ennélfogva a jövő tavaszi melbourne-i futamra is csak beoltott F1-es személyzet utazhat el, beleértve a pilótákat is. A távoli szigetországban a beutazás továbbra is szigorúan ellenőrzött, a külfüldről belépőkre 14 napos karantén vár a szállodákban, amire reagálva a Forma-1 sportigazgatója, Steve Nielsen is elismerte nemrég, hogy tart attól, hogy a járvány befolyásolhatja a 2022-es szezon lebonyolítását. Most, hogy a világ számos országának kormánya szorgalmazza a kötelező védőoltást, a Forma-1 vezetése is elgondolkodott a dolgon: Bruno Famin, az FIA műveleti igazgatója – aki többek között a Szövetség COVID-19-protokolljáért is felelős – elmondta, hogy folyamatban van a részletek kidolgozása.

„Még túl korai arról nyilatkozni, hogy mi fog történni jövőre, három héttel ezelőtt ugyanis azt gondoltuk, hogy a járványnak vége és az élet visszatér a normál kerékvágásba, az Omikron-variáns megjelenése óta viszont ismét emelkednek a fertőzöttségi mutatók és a kórházak is megteltek Európa-szerte. Naponta emberek százezrei fertőződnek meg, ami miatt nagyon óvatosnak kell lennünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos helyeken, egyes országokban, egyes rendezvényeken kötelező a védőoltás, így lehet, hogy mi is megfontoljuk, de még semmi nem biztos” – mondta Famin a Motorsport.com-nak még az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjén.

Az azóta eltelt két hétben azonban előrelépés történt, az FIA Motorsport Világtanácsa ugyanis jóváhagyta azt a tervezetet, miszerint a paddockban foglalkoztatottaknak júliusig át kell esnie a kötelező védőoltáson – erről a Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali beszélt a napokban, ugyancsak a Motorsport.com-nak.

„Sok kérdést kell megvitatnunk a csapatokkal, jövőre ugyanis ismét foglalkoznunk kell a COVID-problémával, ami nem egyszerű. A járvány két éve alatt lefutottunk két szuperintenzív szezont, az pedig, hogy a mostani idényt 22 versennyel zártuk, óvatosan bizakodóvá tesz bennünket a 2022-es év kezdetét illetően, bár a COVID továbbra is jelen lehet. Nem csak véletlen egybeesés, hogy a Motorsport Világtanács elővigyázatossági okokból jóváhagyta, hogy a teljes F1-es személyzet legyen beoltva.”

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.