Duplájára nőttek 2021-ben az FIA büntetésekből származó bevételei

A Forma-1-et irányító testület nagy köszönetet mondhat Max Verstappen és Lewis Hamilton csatározásának, ami rengeteg bevételt termelt számukra az idei szezonban.

A büntetések mindig is a Forma-1 velejárói voltak, a 2021-es szezon azonban bizonyos szempontból mérföldkőnek számított. A német Auto Motor und Sport elemzése rámutatott, hogy az idény folyamán az FIA illetékesei összesen 96 büntetést osztottak ki, a hétvégéket tekintve pedig az Osztrák Nagydíj volt a legproblémásabb, amikor 13 alkalommal is közbe kellett lépnie a versenyirányításnak. Az egyetlen nagydíj, ahol semmiféle szankcióra nem volt szükség, az austini volt.

„Ez már nem Forma-1! Sokkal inkább a büntetésekről szól minden, mint a versenyzésről!” – fakadt ki a Szaúd-arábiai Nagydíjat követően Max Verstappen, amikor több esetben is megbüntették. Valójában azonban a holland pilóta a lista alján van, a huszonkét nagydíjhétvége során ugyanis mindössze négy alkalommal került a stewardok célkeresztjébe, miközben a “rekordtartó” Kimi Räikkönent 11-szer is megbüntették! Szintén gyakran kellett magyarázkodnia Sebastian Vettelnek és Sergio Péreznek, akiket 10-szer, illetve 9-szer szankcionáltak a szezon folyamán. Az egyetlen versenyző, aki egész évben nem kapott semmiféle büntetést, a Haas újonca, Mick Schumacher volt.

A versenybíróknak összesen 96 büntetést kellett kiosztania a szezon során, ami átlagosan 4,3 szankciót jelent hétvégenként. Ez szinte teljesen azonos az előző idény mutatójával, tehát pusztán csak a futamok nagyobb száma miatt volt idén összességében több büntetés, mint tavaly. Pénzügyileg viszont a több büntetés nagyobb bevételt is jelentett az FIA számára: az év során összesen 113 400 euróval gazdagodott a szövetség bankszámlája pénzbírságokból eredően (ebből 50 ezret csak a csapatok fizettek be, a többit a versenyzők), szemben a tavalyi 58 200 euróval – ez csaknem kétszeres növekedést jelent. Ez nagyban köszönhető Max Verstappennek, a holland pilóta egymaga 50 ezer euróval járult hozzá az FIA karácsonyi ünnepségéhez, amiért a São Pauló-i Nagydíj időmérő edzését követően, a boxutcában megérintette Lewis Hamilton autójának hátsó szárnyát.

A São Pauló-i Nagydíj eredményes volt az FIA számára: Verstappen pénteken befizetett nekik 50 ezer eurót, majd vasárnap Hamilton is kapott egy 20 ezres, felfüggesztett bírságot, mert a levezető körön kikapcsolta a biztonsági övét [fotó: Batchelor / XPB Images]

Elmerülve még kicsit a számokban: a pályákon történt incidensek miatt összesen 12 alkalommal került kiosztásra rajtrácsbüntetés, míg boxutcai rajtra 5-ször köteleztek versenyzőket. Az erőforrás-egységek cseréje és az éves keret túllépése miatt 19 büntetést osztottak ki. 31 olyan eset volt, amikor a pilótáknak futam közben időbüntetést kellett letölteniük, további négy alkalommal utólag adtak hozzá másodperceket egyes versenyzők eredményeihez. Szóbeli figyelmeztetést vagy megrovást összesen 21-szer osztottak ki.

Megrovásból egyébként Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen is eljutott kettőig, a szabályok értelmében pedig háromnál tízhelyes hátrasorolás jár. A 2007-es világbajnokot ez már nem nagyon izgatja, viszont érdekességképp megjegyezhetjük, hogy ha az évzáró FIA-gála kihagyása miatt Hamiltont december 31-én éjfélig megrónák még egyszer, akkor a következő szezont rögtön egy tízhelyes hátrasorolással indítaná. Fontos ugyanis, hogy a megrovások minden naptári év végén nullázódnak, szemben a büntetőpontokkal, amelyek tizenkét havonta folyamatosan évülnek el.

Ha a hétvégéket nézzük, a legtöbb büntetést az Osztrák Nagydíjon osztották ki, összesen 13-at. Ezt követi a Magyar Nagydíj tíz büntetéssel, majd az olasz nyolccal. Egyetlen hétvége volt, ahol nem volt szükség semmiféle büntetésre, ez pedig az Amerikai Nagydíj volt. A versenybírók közül Gerd Ennser volt a legaktívabb, aki 38 büntetésben működött közre, de nem volt szűkmarkú Tim Mayer (37) és Garry Connelly (30) sem. A harmadik stewardként közreműködő expilóták közül Vitantonio Liuzzira tekintenek a legkevésbé szívélyesen a jelenlegi versenyzők, az olasz összesen 30-szor gondolta úgy, hogy egy adott helyzetben büntetésre van szükség.

Címlapkép: Andy Hone / Motorsport Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.